Kanvas İş Modeli Nedir? Neler İçerir?

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 09:47

İş modeli bir işletmenin ya da organizasyonun ortaya koyduğu değeri nasıl ürettiğini, nasıl sunduğunu ve bu değerin müşterilerden nasıl bir geri dönüş aldığını gösteren tablodur.

Kanvas İş Modeli Nedir? Neler İçerir?
Fatih Bozoğlu user

Alex Osterwalder tarafından geliştirilen ve Eric Ries’ın önderliğini yaptığı “Yalın Girişimcilik” akımında kendine önemli bir yer bulan kanvas iş modeli önemli bir iş planı hazırlama yöntemidir. Bu yöntemin sağladığı en büyük avantajlar ise çok basit olması ve her şeyi bir arada görmeyi sağlamasıdır. Organizasyonun değeri üretme biçimine, bu değeri ulaştırma biçimine ve müşterilerinden gelen geri dönüşü nasıl topladığına verilen isimdir. Her işletme için iş modeli gereklidir ve bu iş modeli işletmenin hareket alanının çerçevesini oluşturmaktadır. Şirketin yarattığı genel değerleri ve değerlerin toplanma biçimini gözler önüne seren mantıklı bir modeldir.

Önerilen İçerik : İşleyen Bir İş Modeli Olarak Bayilik Yatırımları

Kanvas İş Modeli Neler İçerir?

Alex Osterwalder’ın yazdığı “Business Model Generation” kitabında iş modeli hazırlamak için ortak bir dil oluşturma amacıyla kanvas iş modelini ortaya koymuş ve bu modeli 9 farklı başlık altında toplamıştır. Osterwalder’ın oluşturduğu bu planda Temel Ortaklıklar, Telem Faaliyetler, Değer Önerisi, Müşteri İlişkileri, Müşteri Segmentleri, Temel Kaynaklar, Kanallar, Maliyet Yapısı ve Gelir Akışı gibi başlıklar yer almaktadır. Bu başlıklar altında yazılanlar işletmenin iş planını oluşturmaktadır.

Önerilen İçerik : İş Fikirleri ve İş Modelleri Arasındaki Fark

Temel Ortaklıklar

İş planının temel ortaklıklar başlığı altında işletmenin işleyişini sağlayan tedarikçilerin ve ortakların bir araya getirdiği ağ anlamına gelmektedir. Burada aynı sektörde yer almayan ve rakip olarak kabul edilmeyen şirketler ile oluşturulacak ittifaklar, piyasada yer alan rakiplerin kendi aralarında yaptığı stratejik ortaklıklar, yeni ürün ve hizmet geliştirmek için yapılan ortak girişimler ve tedarik zincirinin güvenliği için yapılan alıcı ve satıcı ilişkileri bu kısımda yer almaktadır.

Önerilen İçerik : Ortaklık Kurmadan Önce Göz Önünde Bulundurmanız Gerekenler

Temel Faliyetler

İş modelini oluşturmak ve bu iş modelini yürütmek için işletmenin yapması gereken en önemli şeyleri temel faliyetler oluşturur. Tüm iş modelleri bir takım temel faliyetlere dayanmaktadır. İşletmenin faliyetini sürdürebilmesi ve başarılı bir şekilde ilerlemesi için gereken adımlar temel faliyetleri oluşturmaktadır.

Önerilen İçerik : B2B Firmalar Pazarlama Stratejilerinde Nelere Dikkat Etmeli?

Değer Önerisi

Değer önerisi müşterilerin tercih nedenlerinden oluşmaktadır. Değer önerileri hedef kitlede yer alan müşteri segmentinde ihtiyaç duyulan ürün ve hizmet paketleridir. Kısacası işletmenin sunduğu tüm ürün veya hizmetlerin oluşturduğu faydaların toplamı değer önerisi anlamına gelmektedir.

Önerilen İçerik : Uzun Süreli Müşteri İlişkilerinde Başlangıç Aşaması

Müşteri İlişkileri

İşletmelerin müşteri ile geçeceği iletişim kanallarını oluşturmaktadır. Müşteriler için yapılacak olan uygulamalar ve müşteri kazanma uğrunda atılacak adımlar müşteri ilişkilerinin tamamına eşdeğerdir.

Önerilen İçerik : Müşteri İlişkileri Yönetimi için İpuçları

Müşteri Segmentleri

İşletmenin hizmet etmeyi amaçladığı ve hedeflediği müşteri ve kuruluş gruplarının hepsi müşteri segmenti altında yer alır. Müşteri her türlü iş planının ana merkezini oluşturmaktadır. Hedef kitle belirlendikten sonra belli müşteri ihtiyaçları çerçevesinde iş modeli oluşturmaya yardımcı olur.

Önerilen İçerik : Yüksek Profilli Müşteriler ile İlişki Kurmak

Temel Kaynaklar

İş modelinin ayakta kalması ve işleyebilmesi için en önemli varlıklar temel kaynaklardır. İşletmenin sahip olduğu soyut ve somut kaynaklar, insan kaynakları ve uzmanlıklar temel kaynakları oluşturan dört bileşendir.

Önerilen İçerik : Bir Franchise Kuruluşunun Temelleri

Kanallar

Kanallar bir işletmenin üretimden müşteriye kadar kullandığı bütün kanallardır. İletişim kanalları, dağıtım kanalları ve satış kanalları gibi kanallar müşteri deneyimini oluşturan ve ürün ya da hizmetin satılmasını sağlayan kanalların hemen hemen hepsidir.

Peki Bütçenize Göre İş Fİkirlerimizi Okudunuz mu ? : 10.000 - 25.000 TL ile Yapılacak Düşük Bütçeli İşler?

Gelir Akışı

Gelir akışı bir işletmenin hayat damarını oluşturmaktadır. Gelir akışını oluşturan iki farklı ayak bulunmaktadır. Bunlardan ilki tek sefere mahsus alışveriş yapan müşterilerin sağladığı gelirler ve değer önerisi sunulması ya da satış sonrası destek için gereken ödemelerin kaynaklık ettiği tekrarlanan gelirlerdir.

Bir Önceki Konumuzu Okudunuzmu ? : Kahvaltı Salonu Açmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler