İşleyen Bir İş Modeli Olarak Bayilik Yatırımları

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 09:46

İşleyen bir iş modelinin getirilerini yadsımak ne kadar mümkün? Faize yatırılan paranızın miktarının artarken değerinin düşmeyeceği kesin mi?

 İşleyen Bir İş Modeli Olarak Bayilik Yatırımları
Enes Öksüz admin

Bu hayatta herkesin beklentileri farklı; gelecek kaygıları, ulaşmak istedikleri hedefler, hedeflerine giderken seçtikleri yollar ve engellerle karşılaştıklarında takındıkları tutumlar farklı.

Aynı olmasını da beklemiyoruz elbette, ancak şuan bu yazıyı okuyorsanız azınlık kesimde olduğunuza inanabilirsiniz.

Hedefleri olan, yılmayan, kararlı ve gerçekten para kazanmak isteyen kişiler.

Bayilik yatırımları bir kez aklınıza girdi mi, cazibesinden kurtulmanız kolay olmaz. Tüm koşulları göz önünde bulundurup, tüm değişkenleri hesaba katıp sermayenize uygun bir bayilik aramaya başlarsınız.

Neden mi?

Çünkü bilirsiniz ki bayilik aldığınız zaman sürekli gelir elde edeceğiniz bir işletmenin başına geçersiniz. Geliriniz sürekli olur ve yatırımınızı büyütme imkanına sahip olursunuz.

Yatırım deyince akla toplumsal yapımız gereği ilk olarak ev almak ya da “para faizde dursun, az getirsin en azından damlaya damlaya göl olur” düşüncesi gelir.

Bu yazımızda bu üç “yatırım şeklini” kısaca değerlendirip, bayiliğin ev almaktan ya da parayı faize koymaktan farklarını ele alacağız.

İlk olarak, faiz almanın avantajları ve dezavantajları üzerinde duracağız.

Faize Yatırım Yapılır mı?

Eğer rahat yaşamakla ilgili büyük beklentileriniz varsa, bu sorunun yanıtı “hayır!” olur.

Genellikle en güvenli liman olarak görülen faiz yatırımları düşünüldüğü kadar kârlı mıdır? Yoksa değişen ekonomik ekosistem içerisinde sahibinin parasının değerini düşürür mü?

Yatırdığınız miktar ne kadar, hedefleriniz ne, ne kadar sürede nasıl bir getiriniz olsun istiyorsunuz gibi soruları kendinize yöneltebilirsiniz.

Ancak dünyanın hiçbir yerinde faizle para kazanma fikri rağbet görmez. Az önce de bahsettiğimiz gibi, evet paranız zaman içerisinde artar ancak alım gücündeki değişimlerle birlikte değeri azalır.

Tabi ki istisnaları vardır  ancak paranızı tamamen kapatmak, üstelik aylık cüzi miktarlarda karşılık almak takdir edersiniz ki çok da mantıklı değildir.

Faizi en çok ne zaman tercih edebilirsiniz; yatırım yapmadan zaman kazanmak istediğinizde.

Henüz doğru yöntemi bulamamışsınızdır ve paranız kendi kendini döndürsün istiyorsunuzdur. O zaman sermayenizi faize yatırmak mantıklı bir seçim olabilir.

Diğer tartışılan bir konu da emlak yatırımlarıdır.

Emlak Yatırımları Kârlı mıdır?

Evet, kârlıdır. Ancak gerçekten kâra geçmek istiyorsanız yaklaşık 5-10 sene civarında beklemeniz gerekebilir.

Sermayeniz hazırsa durum değişebilir fakat emlak yatırımları durağanlıkları ile özellikle girişimciler tarafından çok da rağbet görmez.

Nedenini incelersek;

“Benim bir evim var, param da var, yeni bir ev alıp kiraya vereceğim. Böylece sırtım yere gelmeyecek” diye düşünenlerdenseniz; bir de bizim perspektifimizden bakın.

Evinizi hangi lokasyonda aldınız, evinize hemen kiracı bulabilecek misiniz? Kiracı buldunuz diyelim, ödemelerini her ay düzenli olarak yapacak mı? Evi aldığınız lokasyon değer kazanacak mı? Kiracılar eve iyi bakacaklar mı? Eviniz o kiracılar tarafından hangi amaçla kullanılacak?

Dilerseniz bu soruları çoğaltabiliriz, ancak konunun özünü yeterince aktarabildiğimize inanıyoruz.

Bayilik Yatırımları ve İşleyen Bir İş Modeli

Bayilik yatırımı yaptığınız zaman, bankaya koy zaman içerisinde değerlensin ya da ev al bekle 10 sene değerini arttırsın vb. endişeleri duymazsınız.

Halihazırda bilinen ve işleyen bir iş modelinin sahibi olursunuz. Kendi işinizin patronu olmakla kalmayıp ticarethanenizde istihdam yaratabilirsiniz.

Kâr elde etmeniz için yıllarca beklemenize gerek de yoktur.

Ekonomik şartlara göre değişen fiyat politikanızla her daim düzenli bir gelire sahip olursunuz.

Bayilik modeli ölü bir yatırım değildir, aksine gelecek vadeder ve yatırımcısına kâr ettirir.

Doğru fikirle doğru lokasyonda açılan bayiliklerde markaların gücünü arkasına alan girişimciler, iş hayatları boyunca kesilmeyen bir gelir akışı sağlamış olurlar.

Piyasayı daha iyi tanıtlar, çevre edinirler, işlerini büyütebilirler ve doğal olarak kazançlarını maksimize edecek yeni yöntemlere erişme şansını yakalarlar.

Özetle; yaşamak için para kazanmak gerek. Yaşadığımız devir, karşımıza çıkan zorluklar ve hedeflerimiz belli bir yaşam tarzını bize dayatıyor.

Keşke imkanımız olsa da sakin bir sahil kasabasına yerleşebilsek, kendi ekinimizi eksek, kendi tavuklarımızın yumurtalarıyla beslensek.

Hayali bile güzel değil mi, ancak adı üstünde hayal.

Yapmamız gereken hayallerimizin peşinde koşmak için sürdürülebilir planlar yapmak. Sürdürülebilir bir iş modeli ile hayallerimizi gerçekleştirmek için tek yapmamız gereken ise, piyasayı doğru değerlendirmek.

Bir önceki yazımıza da göz atarak inşaat sektöründe bayilik fırsatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler