İş Fikirleri ve İş Modelleri Arasındaki Fark

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 11:20

İş Fikirleri ve İş Modelleri Arasındaki Fark
Enes Öksüz admin

Girişimci olmak pek çok açıdan zor olabilir. Başarı elde etmeye çalışmak, bu uğurda fedakarlıklarda bulunmak, zaman ve para harcamak, strese karşı güçlü durmak ve en iyi fikre sahip olmasanız da başarmayı istemek herkesin hakkında geleceği türden bir sorumluluk değildir. İnsanların stres yaşamasının ve zorlanmasının en temelinde ise iş fikrine bağlı kalmak yer alır. İnsanlar fikre bağlı kaldıkları için her zaman büyük, başarı garantili ve orijinal fikirlerle başarılı olabileceklerine inanıyor. İşin özünde ise nasıl bir fikirler yola çıktığınız değil nasıl bir iş modeli geliştirdiğiniz başarınızı belirliyor. 

Yeni Bir Şey Yaratmaktan Korkmayın 

Herkes iyi bir fikre sahip olabilir ya da tam tersi pek çok insan aynı fikre sahip olabilir. Bu insanların başarılı olmasının temelinde yer alan unsur kesinlikle sahip oldukları fikir değildir. Fikri nasıl gördüğünüz, geliştirdiğiniz ve sunmayı seçtiğiniz sizin başarınızı etkileyen unsurlardan birkaçı olarak öne çıkar.

Tavsiye Edilen İçerik: Kârlı İş Fikirleri Bulmak için Basit Yöntemler

Başarı fikrinizden değil fikrinizden doğan iş modellerinden gelir. Yeni bir şeyler yaratabilmek, fikirlere farklı bir açıdan yaklaşmak ve dahası bu bakış açılarını insanlara karlı bir şekilde sunabilmek size başarının anahtarını sunar. 

Büyük Şirketleri İnceleyin

İş fikrinin zamanla olgunlaşması ve kişinin bu noktada kararlı olması iş kurmak için atılacak ilk adım olarak bilinir. Girişimciler fikirlerine sahip çıktıkları zaman başarılı olmak için ilerlerler. Başarılı olmak için iş modeline ihtiyaç duyarlar. Bu süreci yakından incelemek için dünya devi şirketlere bakmak gerekebilir. Radikal kararlar alarak, son kullanıcının dikkatini çekecek kişisel teknolojik cihazlar sunmak bir iş fikri olarak çıktı. Bu iş fikrinin iş modeli Apple haline geldi. Hızlı şekilde hazırlanan yiyeceklerin, düşük maliyetlerle sunulması iş fikri ise McDonalds iş modeli olarak karşımıza çıktı. Elbette iş modeline dönüşen her iş fikri dikkat çekici ve başarılı değildi. Muhasebe bilgisini kullanarak kendi işini kurmak isteyen bir girişimci bir iş modeli kuramadı ve başarısız oldu. Bu yüzdende iyi örnekler arasında yer almıyor. 

İş fikri ile iş modeli arasındaki farkı gördüğünüz zaman başarıya sahip olabilirsiniz. Farkındalık yaratmak istediğiniz zaman niş bir pazar oluşturursunuz. Orijinal ya da daha önce denenmemiş bir fikir bulmanız günümüz teknolojisinde neredeyse imkansız olsa da farklı fikirler ve bakış açıları ile niş pazar yaratabilirsiniz. Örneğin Apple dünya üzerindeki ilk müzik çaları üretmese de iPod ile dünyanın en çok konuşulan ürünlerinden birisini piyasaya sürmüş oldu. İnovasyon ve AR-GE’nin girişimlerde ne kadar önemli olduğunun göstergesi olan bu veri ile girişimcilerde kendi alanlarını yaratma konusunda ısrarcı olabilirler. Farklı bir iş modeli yaratmadığınız sürece kalabalık, rekabet yoğun bir alanda pek çok rakibiniz ile birlikte yer almak zorunda kalırsınız. 


İyi İş Modeli Tek Başına Başarı Getirmez 

İyi bir iş fikri başarılı bir şekilde kurgulanır ve iyi bir iş modeli geliştirilirse başarı için büyük bir şans yaratılır. Ancak her işletme ya da girişimde olduğu gibi hiçbir şey kesin olmaz. Özveri sahibi olmak, kararlı olmak ve daha iyi olanı yapma arzusunun peşinden gitmek iyi bir iş modeli yaratmayı sağlar.

Tavsiye Edilen İçerik: Yaptığınız İşi Değil, İş Modelini Sevin!

İyi bir modeliniz olması tek başına yeterli olmamakla birlikte olmazsa olmazlar arasında yer alır. Fikri elinize aldığınız zaman iyi bir iş modeli oluşturmaya başlamalı ve bunu yaparken hedeflerinizi de masaya yatırmalısınız. Sadece teorikte geliştirilen bir iş modeli iyi olsa bile sadece ütopik olur. Hedef kitlenizi, beklentilerini ve neler sunabileceğinizi bütün olarak düşündüğünüz zaman etkileyici bir sonuç elde edersiniz. Kötü bir model başarılı olacak bir fikrin sonunu getirebilirken iyi bir fikir ve model ile dünyayı değiştirebilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler