İşletmenizde baskının yoğun olduğu, birden fazla yeni müşteri ile işe başlayacağınız ya da şirket tarihindeki en büyük siparişi aldığınız bir dönemde ofisteki herkes yorgunken ve daha yapılacak çok iş varken iş ortamında moraller bozulabilir ya da verim düşebilir. Sabahtan akşama kadar çalışılması gereken günlerde çalışanlarınıza ihtiyacı olanları vererek onları zinde her işletmeci için kolay olmayabilir. Ancak atılacak bazı belli başlı adımlarla bunların üstesinden gelebilirsiniz. Üstelik bu adımlar zor ve çok emek isteyen şeyler değil. İşletme içerisinde beş basit adımı uygulayarak verimliliği en zorlu zamanlarda bile yüksek seviyelerde tutabilirsiniz.
Çok çalışma ve bunun karşılılığını alamama gibi durumlarda her an bir istifa mektubu ile karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir. Yapılacaklar listesi bitmeyecek gibi olduğunda çalışanlar yorulmuş, dikkati dağılmış ve bıkkın olabilirler. İşletme sahibi olarak bu gibi durumlardan haberdar olmanız son derece önemlidir. Bu gibi durumlarda işletme içi bir toplantı düzenleyerek herkezin ne kadar çok çalıştığından ancak bunun her gün karşılaşılacak bir durum olmadığından ve iyi bir iş çıkardığından bahsedebilirsiniz.
İşletmenizdeki çalışanlar yorulmaya başladığında, işletmenizin büyüklüğüne göre departman şefleriyle ya da direkt olarak çalışanların kendileri ile iletişime geçerek özele inmek yarar sağlar. İnsanların içlerini boşaltmalarına ve rahatlamalarına izin verin. Duyacaklarınız zor olabilir ancak liderlik, çalışanlar için orada olmak anlamına gelir.
Önerilen İçerik: Her Şeyi Üstelenen Patron, Her Şeyi Yapabilen Değildir
İyi bir şey yaptığınızda takdir görmemek herkesin moralini bozar ve bu da verimi düşürür. İşletme liderleri bazen “Teşekkür ederim” cümlesinin gücünü ve ne kadar önemli olduğunu unutabiliyorlar. Ancak bunu unutmak yerine çalışanlarınıza ne kadar iyi bir iş çıkardıklarını söyleyin ve bunu tekrar edin. Bu çalışanların verimini önemli ölçüde artırabilir. Yoğun bir çalışma döneminin ardından herkes küçük bir ödülü hak eder. Bu ödül aynı zamanda bir sonraki yoğun çalışma dönemi için önemli bir teşvik kaynağı olarak görülür.
Önerilen İçerik: Çalışanlarınızı Takdir Edin ve Üretkenliklerini Arttırın
Çalışanların iş dışında da bir hayatı olduğunu unutmamak son derece önemlidir. Bu yüzden yaptığınız anlaşmaları ve gelecek iş yükünü mutlaka çalışanlarınız ile önceden paylaşın. Onların iş dışında da önemli görevleri ve aktiviteleri olabilir. Bazılarının veli toplantısı, aile ziyareti ya da hastane randevusu gibi planları olabilir. Çalışanlar ile iş yükü konusunda mümkün olduğunca şeffaf olun. Böylelikle işin daha akışkan ve belirli bir plan çerçevesinde kalmasını sağlayabilirsiniz.
Önerilen içerik: Çalışanlarınız Neden Sizinle Yollarına Devam Ediyor?
İşletmeniz yoğun bir şekilde çalışmaya başladığında ellerinizi kirletmekten ve işin başına geçmekten çekinmeyin. Planınızı devreye sokun ve gerekiyorsa daha fazla insanı işe almaktan, çalışanlara daha fazla eğitim vermekten geri kalmayın. Ayrıca çalışanlara verdiğiniz sözleri sakın unutmayın. Performans bonusları gibi küçük şeyler her zaman çalışanların aktif kalmalarını sağlayacaktır.