Küçük işletmelerin en büyük sorunlarından birisi patronların işletmenin tüm süreçlerinde gereğinden fazla sorumluluk almasıdır. Tek bir kişiden pazarlama yapması, muhasebeci olması, personel seçimini gerçekleştirilmesi beklenebilir mi? Tek bir kişi, bu patron dahi olsa ne zamana kadar bu yükü üstlenebilir?
Açıkçası üstlenemez, elbette üstlenenler yok mudur? Vardır, ki maalesef zaman içerisinde şirketlerinin başarılarından ziyade kısır bir döngüye girişlerine tanık olurlar. Büyük şirketlere baktığınız zaman işletmelerin verimli işleyebilmesi için tüm departmanlarının başlarında yetkili çalışanları olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Hiçbir başarılı şirket yoktur ki sahibi tüm işleri kendi üstlensin! İnsan üstü çaba göstermenin bile yetersiz kalabileceği bu durumda en çok zarar gören hem patron hem çalışanlar hem de işletmenin başarı sağlama hedefleri olmaktadır.
Bin bir emekle kurdukları şirketlerini göz bebekleri olarak gören patronlar önemli kararların hepsinde karar verici olmak isterler; bu konuda hiçbir sorun yok. Ancak bu kararları verirken diğer çalışanların görüşlerine ve uzmanlıklarına başvurulmazsa; işte sıkıntılar da tam olarak o noktada başlar.
Bu durumu sadece patronun tek başına karar verme hakkını sorgulamak olarak değerlendirmeyin. Konusunda uzman olan ancak hiçbir konuda kendilerine danışılmayan çalışanların kendilerini dışlanmış olarak görmelerine neden olacağını da düşünün. Zaman içerisinde çalışanların işlerine olan bağlılıklarının azalacağını ve aidiyet hislerinin yok olacağını da hesaba katın!
Sorumluluk vermeyen, çalışanlarına güvenmeyen, yetkiyi dağıtmayan ve çalışanlarıyla iletişime geçmeyen patronlar, şirketlerinde hızlı karar verebilseler de şirketlerinin büyümesine ya da büyüdükten sonra gösterebilecekleri başarıların devamlılığına tanık olamazlar.
Evet patronsunuz, son söz sizin ancak işlerinizi büyütecek tüm kararları yalnız başınıza veremezsiniz. Amaçlarınızı belirleyin; hedefiniz kısır döngü içerisinde kalan bir patron şirketinin tek yetkilisi olmak mı yoksa günden güne ticari hacmi büyüyen bir şirketin lideri olmak mı? Amaçlarınız doğrultusunda stratejilerinizi belirleyerek işletmenizi hayalinizdeki konuma getirebilirsiniz.
Şirketlerin başarılarının devamlı olabilmesi için şüphesiz çalışanların mutluluğunun sağlanması çok önemlidir. İş hayatında alınan ücret mutluluk getirse de para her zaman, her şeyin tek ilacı değildir. Çalışanlar takdir edilmek, ciddiye alınmak en azından fikirlerine danışılmasını isterler.
Patron şirketlerinde çalışan kişilerin katıldığı bir araştırma sonucunda;
Çalışanların kendilerini mutsuz hissettikleri, şirket için sağlayabilecekleri faydalara olan inançlarını kaybettikleri ve daha da kötüsü şirketlerin başarısı ya da başarısızlığı üzerinde hiçbir sorumluluk hissetmedikleri ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra işlerinin tek bir kişinin ruh haline bağlı olarak sonlanabileceği düşüncesi çalışanların verimliliği üzerinde de kötü etki yapmaktadır. Çalışanların zaman içerisinde özgüvenlerinin azaldığı ve ne yaparlarsa yapsınlar dikkate alınmayacaklarını düşünür hale gelmeleri performansları üzerinde ciddi baskı oluşturmaktadır.
Eğer şirketinizi başarıdan başarıya sürükleyen bir lider olmak istiyorsanız, arkanızda sağlam bir ekibin bulunması gerekir. İş hayatında başarı elde edilmesi tam bir ekip işidir; siz patron olarak takımı kurmak ve takımı yönlendirmekle görevlisiniz, maç esnasında çıkıp golü atmak sizin göreviniz değil!
Daha bilindik bir örnek verelim; Milli maçlarda Fatih Terim’in “yeter bu kadar ben çalıştırıyorum, ben karar veriyorum, neden gidip ben de oyuna dahil olmayım” dediğini düşünebiliyor musunuz? Tamam kimi zaman aklından geçiyor olabilir ancak yapmıyor değil mi?
İronik ama patronların çoğu zaman yaptığı şeyin bu komik örnekteki davranışlardan hiçbir farkı yoktur. Siz de hali hazırda bir şirket sahibiyseniz ve başarı kazanıp başarılarınızın sürekliliği devam etsin istiyorsanız, önerilerimize kulak verin ve gereğinden fazla sorumluluk yüklenip kendinize de çalışanlarınıza da şirketinize de baskı yapmayın!