Üzerinde en çok kafa yorularak başlatılan girişimler dahi fikirler test edilmediği takdirde tam bir muamma olarak kalır. Ticari kayıtlar da bu gerçeği vurgulamakta ve girişimlerin %90’lık bir kesiminin ticari faaliyetlerinin başladığı ilk 3 yıl içerisinde kapandığını ortaya koymaktadır. Girişime hayat veren düşünce ne kadar yaratıcı olursa olsun, hedef kitleye ne kadar hitap ederse etsin test edilmediği takdirde her daim başarısızlık riskini de barındırır.
Girişimcilerin çoğunun ticari faaliyetlerinde başarısızlığa uğramasına yol açan temel faktörün ürün ya da hizmetlerinin hedef kitlelerinden nasıl bir tepki alacağını test etmemeleri olduğu kabul ediliyor. Öncelikle bir fikir üretiliyor, ürün şekillendiriliyor sonra üretimine başlanıyor; ancak ürünün ne denli talep göreceği ile ilgili yapılması gereken testler ihmal ediliyor. Fikrin denenmesi için girişimcilerin kendilerine şu soruları sormaları ve aldıkları yanıtların doğruluğundan emin olmaları gerekiyor:
Önerilen İçerik : Başarılı Girişimcilerin Başarısızlık Öyküleri
Fikrinizi doğrulama ve test etme kararını verdiyseniz bu 5 adımı sırasıyla uygulamanızı öneriyoruz. Böylece ürün ya da hizmetiniz henüz piyasaya sürülmeden ve yatırım maliyetleriniz cebinizdeyken gelecek ile ilgili kararlarınızı daha objektif kriterlere göre şekillendirebilirsiniz.
Fikrinizi test etmek istiyorsanız öncelikle bir Facebook grubu kurmalı ve fikrinizle ilgili geri bildirimleri toplamalısınız. Fikrinizle ilgilenecek hedef kitleyi belirlemeli, gruba davet etmeli ve onlarla etkileşime geçmelisiniz. Arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız, dostlarınız ve aile üyeleriniz zaman içerisinde potansiyel müşterilerinize dönüşebilir; bu nedenle projenize onların da katkı yapmalarını isteyerek farkındalıklarını yükseltebilirsiniz.
Önerilen İçerik : Sosyal Medya Kullanırken Kariyerinize Zarar Vermemek İçin Dikkatli Olun
Fikrinizden para kazanmak istiyorsanız hedef kitlenizin ürün ya da hizmetlerinizle ilgili neler düşündüğünü öğrenmeniz gerekir. Bu sorgulamayı sosyal medya aracılığı ile de günlük hayatınızda da yapabilirsiniz. Onların görüşlerini öğrenip; gerekirse fikrinizi geliştirerek başarılı olma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.
Önerilen İçerik : Eticarette Fark Yaratmak ve Online Satıştan Gelir Elde Etmenin 4 Yolu
Hedef kitlenizden geri bildirimleri topladıktan sonra kendinizle yüzleşmelisiniz. Sizi başarıya götürecek unsurun ne olduğunu tespit ederseniz avantajlarınızı da dezavantajlarınızı da fark edebilirsiniz. Piyasadaki muadillerinizden sıyrılmak ve hedef kitlenize tam anlamıyla fayda sağlamak için bu süreçte güçlü yönlerinizi geliştirmeye çalışmalısınız.
Önerilen İçerik : Müşteri Sadakatini Lehinize Çevirin
Fikrinizi geliştirip son haline getirdikten sonra haklı olduğunuzu ispatlamanızın zamanı gelmiştir. İnandıklarınıza hedef kitlenizin de inanması için fikrinizin pazarlamasına yönelik çalışmalar başlatmalısınız. İşinizle ilgili blog yazıları yazmalı, açıklayıcı videolar çekmeli, e-postalar hazırlamalı ve mümkün olduğunca çok kişiye ulaşmaya çalışmalısınız. İş konseptinizi tanıtmak için gösterdiğiniz bu çabalar yavaş yavaş bilinirliğinizi de arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Fikrinizi tüm bu adımları uygulayarak test ettikten sonra ön siparişleri almak için harekete geçebilirsiniz. Geri bildirimini aldığınız kişilerle irtibatta kalarak ve fikrinizi anlatmak için başlattığınız çalışmalar neticesinde size ulaşan kişilerle etkileşime girerek potansiyel müşteri sayınızı arttırabilirsiniz. E-mail pazarlamadan yararlanabilir, web sitenizde duyurular yapabilir ve sipariş oranlarını değerlendirebilirsiniz.
Fikrinizi test ettiğinizde olumlu geri bildirimler almanıza rağmen kimse sipariş vermediyse satış politikanızı gözden geçirmelisiniz. Fiyatlarınızı revize edebilir ya da fiyat düşürmeden başlangıç kampanyaları dahilinde ürün hediyeleri koyabilirsiniz.
Bir Önceki Yazımızı Okudunuz mu ? : Çok Katmanlı Pazarlama ve Ağ Pazarlama