Amerikan Fast Food Zincirlerinin Dünyaya Yayılması

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 07:27

Amerikan Fast Food Zincirlerinin Dünyaya Yayılması
Enes Öksüz admin

Eğer Amerikan fast food kültürünü seviyorsanız dünyanın neresine giderseniz gidin yemek konusunda pek sıkıntı çekmezsiniz. Dünyanın büyük bir çoğunluğunda Amerika merkezli fast food zincirlerinin bir franchise şubesini görebilirsiniz. 1970’li yılların başlarında fast food zincirleri, insanların kendi ülkelerinde bu markaları görmek istemeye başlamasıyla beraber uluslararası markette büyük bir yayılma yaşadı. Firmalara Amerika’da şirketlere verilen imtiyazların büyük bir çoğunluğu başka ülkelerde de tanındı. Şirketler belirli şartlar ve standartlar altında kendi markalarının kullanım haklarını franchiselara lisanslayarak tüm dünyaya yayıldı. Buna ek olarak yerel marketlerde ürün oluşturmak için yapılan kurum içi çalışmalar olumlu sonuçlar verdi ve bu büyümeyi daha da hızlandırdı. Markanın standartları ile franchise şubesinin yerel market bilgisi bir araya geldiğinde, sunulan menüler ülkelere göre farklılık gösterse bile müşteriler aynı kaliteli servisi aldıklarını düşünüyor.

Büyük Markaların Başarısı

Amerika merkezli McDonald’s’ın Amerika’da 14.344 şubesi bulunurken dünyada 21.914 şubesi bulunuyor. Kentucky Fried Chicken’ın 19.420 şubesinden 15.029’u Amerika dışında yer alıyor. Burger King’in Amerika’da 7.246 dünyada 7.126 şubesi bulunuyor. Pizza Hut’ın Amerika’daki şubeleri daha fazla olsa da aradaki fark oldukça az ve dünyanın diğer ülkelerinde yeni şubeler hızla açılıyor.

Önerilen İçerik: Fast Food Üzerine Doğan İş Fikirlerini Hızı ile Değil Kalitesiyle Öne Çıkarın

Bu tarz fast food zincirlerinin uluslararası markette bu kadar kolay büyüyebilmesinin bir sırrı var. Bu şirketlerin ortak özellikleri girdikleri her kültürde tüketici ile kucaklaşıp etkileşime girmeleri. İşletmelerin yerel tüketicilere Amerikan damak zevkine uygun ürünler sunarken uluslararası marketlere girdiklerinde menülerini ve ürünlerini yerel tüketicilerin zevklerine göre güncellemeleri bu başarıyı getiren en büyük etmenlerden birisi oldu.

Yerelleştirilmiş Ürünler

30 ülkede 3100 Dunkin Donuts şubesi bulunuyor. Atlanta’daki bir şubeye giderseniz Blueberry Cobbler Croissant yiyebilirsiniz ya da Çin’de kurutulmuş domuzlu ve deniz yosunlu croissant bulabilirsiniz. Benzer bir şekilde dünyadaki çeşitli ülkelerde 3469 Dominos Pizza şubesi bulunuyor. Hindistandaki şubelerde en çok körili pizza sipariş edilirken, Avustralya’da ananaslı pizza, Japonya’da ise ton balıklı pizza en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

Önerilen İçerik: Yeni Hedef Kitleleri Odak Alan Pizza Bayilikleri

Yerelleştirmeyi başarılı bir şekilde yapmanın önemi burada görülüyor. Yerelleştirme yapılırken markayı marka yapan ürünler de her yerde bulunuyor. McDonald’s’ın Big Mac hamburgeri dünyadaki her şubesinde bulunurken Filipinlerde McSpaghetti, Japonya’da Tsukimi Burger gibi yerel seçenekler de sunuluyor.

Önerilen İçerik: Türk İnsanının Sevmesi Muhtemel Atıştırmalıklar

Kültürel Normlara Uyma

Fast food zincirlerinin başarısının arkasında yatan tek şey menüleri bulunulan ülkeye göre uyarlamak değil. Marketlere göre porsiyon ayarlaması da gerçekleştiriliyor. Bir çok firmanın yemeklerinin ve içeceklerinin büyüklükleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Bazı işletmeler bu işi bir adım ileri götürerek adını bile değiştiriyor. Örneğin Bugün 25 ülkede 1650 şubesi bulunan Texas Chicken fast food zincirinin Amerika’daki adı Chruch’s Chicken. Chruch, kilise anlamına geldiği için firma diğer kesimlerin tepkisini çekmemek için başka ülkelerde Texas Chicken adını kullanıyor.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler