Bütçe Oluşturmanın İncelikleri

Son Güncellenme: Wed Apr 2024 07:53

Daha güvenli bir gelecek için bütçe oluşturmalı ve birikip yapmaya başlamalısınız. Ama bütçe oluşturmak ve bu bütçe dahilinde harcamaları yönetmek sabır isteyen bir iştir.

Bütçe Oluşturmanın İncelikleri
Enes Öksüz admin

Aylık bütçenizi oluşturmak, harcamalarınızı belirlemek ve ayın sonunu rahat bir şekilde geçirmek zorlu bir süreç gibi görünse de düşünüldüğünden çok daha kolaydır! Paranızın nereye gittiğini tespit ederseniz ve harcamalarınızı titizlikle kontrol altına alırsanız ay sonu çilesinden bir nebze de olsa kurtulabilirsiniz.

Önerilen İçerik: Yeni Başlayanlar İçin Para Tasarrufu Rehberi

Gelirinizi Belirleyin

Bir ay boyunca ne kadar para kazandığınızı hesaplamalı ve gelirinizi gerçekçi rakamlar üzerinden belirlemelisiniz. Düzenli bir işte çalışıyorsanız ya da kendi işinizi yönetiyorsanız gelirinizi doğru şekilde belirlemeli ve böylece ay içerisindeki harcamalarınızı belirli bir düzene oturtmaya çalışmalısınız.

Özellikle değişken gelire sahip olan kişiler için bu tespit biraz zor olabilir. Bu durumda biraz kötümser olmalı ve en çok para kazandığınız ayı değil en az para kazandığınız aydaki gelirinizi dikkate almalısınız. Bütçe oluştururken somut dayanaklar üzerinden ilerlerseniz kötü sürprizlerle karşılaşma olasılığını azaltırsınız.

Sabit Giderlerinizi Listeleyin

Her ay ödediğiniz faturaları, varsa kredi kartı veya kredi ödemelerinizi ve ödediğiniz kira bedellerini sabit giderleriniz olarak düşünebilirsiniz. Her halükarda peşinizi bırakmayan sabit giderlerinizi belirlemek bütçe oluşturma sürecinizin en önemli dönüm noktası olacaktır. Sabit harcamalarınızın ne kadar olacağını öğrendikten sonra gelirinizle harcamalarınız arasında bağlantı kurarak değişken harcamalarınızla ilgili tutumlu olabilirsiniz.

Önerilen İçerik: Maddi Hedeflerinize Ulaşmanızı Sağlayacak Tasarruf Tavsiyeleri

Değişken Harcamalarınızı Tespit Edin

Sabit harcamalarınızı listeledikten sonra ikincil harcamalarınıza odaklanabilirsiniz. Mutfak alışverişi, eğlence, giyinme ve dışarıda yemek yemek için yaptığınız harcamalar her ay değişeceği için son iki üç aylık giderlerinizin ortalamasını alabilirsiniz. Mevsimsel olarak değişen harcamaları da dikkate almayı es geçmemelisiniz.

Önerilen İçerik: Bütçenizi Sarsan ve Ay Sonunu Beklemenize Sebep Olan On Harcama Kalemi

Geliriniz ve Giderinizi Karşılaştırın

Gelirinizi ve giderlerinizi hesapladıktan sonra arada bir denge varsa bu durumu iyiye işaret olarak yorumlayabilirsiniz. Gelirinizin giderinizden fazla olması durumu ise bütçe oluşturmak ve para biriktirmek adına size büyük bir motivasyon sağlayacaktır. En kötü senaryo ise gelirinizin giderlerinizi karşılayamamasıdır.

Önerilen İçerik: Finansal Açıdan Eylemsizlik En Büyük Finansal Kayıpları Getirebilir

Böyle bir sonuçla karşılaşsanız bile endişeye kapılmamalı ve değişken harcamalarınızdan “gereksiz” olduğunu düşündüğünüz kalemleri çıkarmaya çalışmalısınız. Lüksünüzden öndün vermek istemiyor ve değişken harcamalarınızdan vazgeçemiyorsanız ek iş yaparak da gelir ve gider dengenizi koruyabilirsiniz.

Giderlerinizi Takip Edin

Bütçe oluşturmak için gelir ve giderlerinizi tespit ettikten sonra yapacağınız en doğru hamle giderlerinizi takip etmektir. Harcama kalemlerinizi belirledikten sonra yaptığınız harcamaları not ederek kontrol mekanizmanızı güçlendirebilir ve gereksiz harcama yapmadan önce somut bir şekilde farkındalığınızı arttırabilirsiniz.

Önerilen İçerik: Finansal Zorluk Çekiyorsanız Neler Yapmalısınız?

Giderlerinizi sıkı bir şekilde takip etmek ne zaman durmanız gerektiği hakkında size önemli bir ipucu verecektir. Harcamalarınızı kontrol etmek için sadece nakit bulundurmak gibi stratejilerle öz disiplininizi güçlendirebilirsiniz. Düzenli giderleriniz için belirlediğiniz bütçeyi zaman zaman beklenmedik harcamalar için kullanmanız gerekebilir. Bu durumda diğer lükslerinizden ödün vermeli ve gereksiz borçlanmanızın önüne geçmelisiniz. Böylece çok daha verimli bir süreç geçirerek bütçe kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

Bütçe Oluştururken İşinizi Kolaylaştıracak İpuçları

  • Düzenli bir geliriniz yoksa; ticaret yapıyorsanız ya da freelance olarak çalışıyorsanız kazançlarınızı aylık olarak kaydetmelisiniz. Hangi aylarda ne kadar gelir elde ettiğinizi belirlerseniz ortalama kazancınızla ilgili yüksek doğruluğu olan çıkarımlar yapabilirsiniz.

Önerilen İçerik: Online Para Kazanmanın En Basit 5 Yolu

  • İşleriniz yoğun olduğu zaman ya da durgunluk anında kazançlarınızı tespit ettiğiniz için yılın hangi dönemlerinde para biriktirmeniz gerektiğini de analiz edebilirsiniz.

Bütçenizi verimli bir şekilde yönetmek istiyorsanız sabit harcamalarınızı, değişken masraflarınızı ve gelirlerinizi dengelemelisiniz. Bütçe açığı veriyorsanız tedbir almalı, kendinize ek kazanç yolları bulmalı ve borçlanma ihtimalini ortadan kaldırmalısınız.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler