Bayilik veren firmalar arasında zorlu bir seçim yaptınız, bayilik almak için gereken tüm araştırmaları gerçekleştirdiniz, doğru lokasyon seçtiniz ve iş hayatına atıldınız. Elbette ki büyük umutlarla girdiniz bu yola, başarısız olma düşüncesini aklınıza getirmediniz. Üstelik girişimciliğinizin ilk denemesi olmasına rağmen kendinizden çok emindiniz. Fakat işler yolunda gitmedi ve maalesef beklediğiniz kazancı sağlayamadınız. Kendinize başarısız olduğunuzu itiraf etmek zorunda kaldığınızda ise hayat sizin için her zamankinden çok daha zor hale geldi. Dünyanız karardı, özgüveniniz dibe vurdu, kendinizi yetersiz hissettiniz. Gerçekten böyle mi oldu? Başarılardan bahsetmek kolaydır ancak biz bu yazımızda madalyonun diğer kısmına odaklanacağız ve başarısızlık durumunda neler yapabileceğiniz ile ilgili küçük ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.
Başarısız olmanız dünyanın sonu değildir! İstatistikleri göz önünde bulundurursak ilk denemesinde başarılı olan girişimci sayısının düşündüğünüzden çok daha az olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Hayalinizdeki iş fikrini uygulamaya başladığınızda başarısız olursanız potansiyel bir kazanç kapısını da aralamış olursunuz. Neden işlerin yolunda gitmediğini doğru analiz ederseniz paha biçilmez bir bilgiyi elde edersiniz. Keşke başarısızlık ihtimali tamamen ortadan kaldırılabilse ancak böyle bir ihtimal olmadığı için hataları kabullenmek gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
Önerilen İçerik: 30 Yaşından Önce Başarılı Olmak Hayal Değil!
Önerilen İçerik: Başarılı Girişimcilerin Başarısızlık Öyküleri
Bir girişimci ve bir lider olarak başarılarınızın ve başarısızlıklarınızın sorumluluklarını almalısınız. Başarısız olduğunuz zamanlarda bu süreçten kendinizi soyutlayamazsınız. Elbette bazı faktörlere müdahale edemez ya da çalışanlarınızın yaptıkları hatalar varsa hepsini öngöremezsiniz. Fakat sebebi ne olursa olsun siz de başarısızlığın bir parçasısınız. Belki yanlış kararlar verdiniz, belki doğru stratejileri uygulayamadınız belki de sadece yeterli deneyimden yoksundunuz…
Önerilen İçerik: Başarılı Olmak İçin Bakış Açınızı Değiştirin!
Başarısızlıkları sahiplenin dedik ancak bu sahiplenmenin de bir sınırı olduğunu unutmayın. Başarısızlığı karakterinizin bir parçası olarak görmemelisiniz. “Ben başarısız oldum.” cümlesini kurarsanız ileriki dönemlerde de kendinizi başarısızlığa mahkum edersiniz. İşinizde istediğiniz sonuçları alamadığınızda kurmanız gereken cümle “Ben başarısız oldum.” Değil; “Girişimim başarısız oldu.” olmalıdır.
Büyük beklentilerle kurduğunuz işinizin başarısız olmasının travmatik sonuçları olabileceğini biliyoruz. Ancak az önce de dediğimiz gibi bu sizin değil, seçtiğiniz fikrin başarısızlığıdır. Bu nedenle eğer ticari faaliyetlerinizden elinizi ayağınızı çekme gibi bir yanlış yapmayacaksınız; önceki hatalarınızdan ders çıkarın ve yolunuza devam edin. İş hayatında deneyim kazandıkça fikirlere ve iş süreçlerine bakışınız değişir. Ancak bu deneyimin bir lütuf olarak sizi bulmasını beklememelisiniz. Daha önceki yazılarımızda girişimlerinde önce başarısız olan sonradan dünyanın sayılı zenginleri arasında yer alan kişileri sizle paylaşmıştık. İlham alabileceğiniz bir çok alternatifin olduğunu fark etmelisiniz!
Önerilen İçerik: Başarı İçin Doğru Hedefi Nasıl Koyarsınız?
Başarısız olan ilk ya da son kişi olmadığınızı kabullenin. Küçük bir engelle karşılaştınız ancak henüz yolun sonuna gelmediniz. En ufak bir başarısızlıkla karşılaştığınızda gardınızı düşürmeyi ve vazgeçmeyi planlıyorsanız girişimcilik ile ilgili hayallerinizi sorgulayabilirsiniz. Ne istediğinizden eminseniz ve fikirlerinizden para kazanmak istiyorsanız hedeflerinizi büyütün ve yeniden yarışa dahil olun.
Önerilen İçerik: Küçük İşletmeler İçin Başarı Sırları