Başarı İçin Doğru Hedefi Nasıl Koyarsınız?

Son Güncellenme: Tue Apr 2024 10:10

Rotasız bir gemi yönünü kaybeder ve fırtınada kaybolur. Girişimci olmaya karar verdiğiniz zaman fırtınada kaybolmamak için kendinize bir yol haritası çizmeli ve mola vereceğiniz limanları yani hedeflerinizi iyi seçmelisiniz. 

Başarı İçin Doğru Hedefi Nasıl Koyarsınız?
Enes Öksüz admin

Girişimciler başarılı olmak isterler ama başarıya giden yolda sorun yaşayabilirler. Bilinmez bir yol haritasında ilerlemek olarak baktığınız girişimcilik serüveninde yalnız olmadığınızı görmeniz için herkesin sizinle aynı şeyleri yaşadığını düşünebilirsiniz. Başarılı olmak büyük, önemli, güçlü ve motive edici bir hayal olsa da bu hayali nasıl gerçekleştireceğinizi düşündüğünüz zaman kendinizi biraz panik yapmış hissedebilirsiniz. Başarı elde etmek için kendinize bir harita çizmeniz, bu haritaya ufak duraklar eklemeniz sizin için sürecin kolaylaşmasını sağlar. 

Hedeflerinizi Doğru Seçin 

Başarılı olmak, ev almak, istediğiniz arabaya binmek, dünyayı gezmek, çok kitap okumak ve daha pek çok şey hedefiniz olabilir. Hedeflerinizin sayısının artması odağınızın dağılmasında etkili olur. Hedef sahibi olmak kesinlikle çok önemli olsa da  kaç hedefiniz olduğu ya da hedeflerinizin sizi nasıl etkilediği de oldukça önemlidir. Başarılı olduğunuz zaman istediğiniz ev ya da arabayı alabilirsiniz. Dünyayı gezmek için işinizi emanet edebileceğiniz iyi bir ekibe sahip olmanızın yanı sıra düzene girmiş, gelir getiren bir işiniz olması gerekir. Yani başarılı bir işe sahip olmak pek çok hayalinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Bu noktada yapmanız gereken odak noktanızı doğru belirlemek olmalı. Ev almaya odaklanıp sürekli kredi hesaplamak ya da ev bakmak size zaman kaybettirir. Başarılı olmaya odaklanmak size kazanç getireceğinden dolayı ev alma sürecinizi de kolaylaştırır. Yapmanız gereken şey kendinizi en kapsamlı hedefi belirlemek ve diğer hedeflerinizi bir süre askıya almak olmalı. Kendinize bir süre verin ve hedeflerinizi listeleyin. Bir süre sonra bu listede yer alan bazı önemli maddeleri ayırıp kendiniz için öncelikli bir hedef listesi hazırlayın. Öncelikli listenizde birbirine bağlı hedefler varsa olmazsa olmaz olanı seçin ve çalışmaya başlayın. 

Önerilen İçerik: 30 Yaşından Önce Başarılı Olmak Hayal Değil!

Başarı Bir Hedef midir?

Başarılı olmak bir hedeftir ama bu hedef pek elle tutulur olmadığı için size hedef olarak gözükmeyebilir. Başarıyı bir hedef olarak belirlediğiniz zaman somutlaştırmanız daha kolay algılanmasını sağlar. Ciro, müşteri sayısı, satış rakamı sizin için başarı hedefleri olabilecek birimler olabilir. Başarı hedeflerinizi basamak basamak koyarak motivasyonunuzu arttırırken başarının net bir tanımını yapmaktan da kurtulabilirsiniz. Başarılı olmak istiyorum diyen bir girişimci kendine ara basamaklar belirlemezse işletmesi ayda 5000 TL kar etmeye başladığı zaman mutlu olmaz. Aylık 5000 TL kar elde etsen mutlu olur musun? sorusuna işini kurmadan önce mutluluk ve sevinçle “Elbette” diyen girişimci hedefsiz bir ilerleme ile bu mutluluğu yaşayamaz. Ancak bu işletmecinin aylık karlılık üzerinden hedefleri olsaydı her hedefinde daha çok motive olup daha çok çalışacağından emin olabiliriz. 

Önerilen İçerik: Başarılı Olmak İçin Bakış Açınızı Değiştirin!

Hedeflerle Gelen Motivasyon 

Girişimcilik hem stresli hem de keyifli bir adım olduğunda süreci yönlendirme şekliniz size nasıl yansıyacağı konusunda etkili olur. Eğer girişiminiz için adım attıktan sonra stres yaşamak istemiyorsanız kendinize ulaşılmaz hedefler koymaktan vazgeçin. Basamak hedefler koymanın en güzel yanı yüksek motivasyon sağlaması ve umut vermesidir. Yeni bir işletme kurup ilk ay binlerce lira kar elde etme hedefi koyduğunuz zaman sadece stres yaşarsınız. Bir işletmenin ne kadar sürede kara geçeceğini bilmeden ya da hesaplamadan böyle hedefler koymak size sadece başarısızlık getirir. Hedeflerinizi sizi motive edecek ve mutluluk getirecek şekilde revize ederek başarıya giden yolda derin bir nefes alabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler