İşletmenizi, Franchise Modeline Dönüştürmenin Zamanı Geldi Mi?

Son Güncellenme: Mon Oct 2024 04:02

Büyük emeklerle kurduğunuz işletmeniz için bir adım daha atmak istiyorsunuz. Bu adım işletmeniz için bir franchise modeli geliştirmek olabilir. Peki bunu yapmak için doğru zamanda olduğunuzu nasıl anlayacaksınız?

İşletmenizi, Franchise Modeline Dönüştürmenin Zamanı Geldi Mi?
Enes Öksüz admin

Günümüzde girişimciler artık hangi alanda çalışmak istediklerine değil şirketi nasıl kurmak istediklerine de karar vermeli. Birçok kişi için bu karar dönemi iki şekilde sonuçlanır. Bunlardan bir tanesi vakit kaybetmeden büyüme olarak tanımlanabilir. Bir diğeri ise kaliteden ödün vermeden büyümedir. Bu iki sonuç şirketin kuruluşun direkt olarak etkiler. Artık pazardaki güçler, franchise modeline daha önce hiç olmadığı kadar davetkar bakıyor. Ancak bir çok pazarda franchise modelinin olması oldukça zor olabilir. Diğer taraftan bazı işletmeler için yerelleştirilmiş bir ürünü ya da hizmeti franchise aracılığı ile sunmak hiç olmadığı kadar avantaj sağlar. Bu karar sürecinde girişimci olarak bir adım geriye çıkarak kendinize samimi olmak ve başarmaya çalıştığınız şey hakkında içten gözlem yapmak sizi doğru kararlara yönlendirebilir. 

Önerilen İçerik: Franchising Size Uygun Mu?

Önerilen İçerik: Hangi Bayilik Modeli Size Uygun?

Büyük Çaplı Kalite

İşletmenizi, Franchise Modeline Dönüştürmenin Zamanı Geldi Mi?

Büyümekte olan şirketler servis veya ürün kalitesini korumak dahil birçok başka problem ile karşılaşabilirler. Ancak franchise işletmelerinde bu problemin çözümü olabilir. Çünkü, franchise modelinde işletme liderlerinin yönetim yetenekleri daha çok ön plana çıkar. Bu modelde lider merkezde değil alandadır. Geçtiğimiz on yılda franchise işletmeler başarılı bir şekilde büyüdü ve milyonlarca kişiyi iş sahibi yaptı. Bir iş modeli arayan girişimciler için franchise modeli en güçlü işletme yapılarından biri olarak gösteriliyor. 

Tüketici Talebi

Son 20-30 yılda tüketici talebi daha önce hiç olmadığı kadar artıyor. Tüketiciler artık daha fazla seçeneği daha hızlı ve daha ucuz istiyor. Diğer tarafta tüketiciler tüm bunların yanında topluluğun yanında olan, çevreye duyarlı olan ve çalışanlarına eşit davranan işletmeleri cüzdanlarıyla ödüllendiriyor. Bu noktada yerel bir franchise şubesinin işletmecisi bir şirketin yöneticisi olarak değil bulunduğu bölgenin topluluğundan biri olarak görülüyor. Ulusal fikirleri yerelleştirme konusunda oldukça başarılı olan franchise modeli artık yavaş yavaş kar amacı gütmeyen işletmeler tarafından da kabul ediliyor. Buna sosyal franchise adı veriliyor. 

Doğru Seçimi Yapmak

Büyümenin hiç durmadığı bir yerde işletme franchise modeli ile çalışıyor olsa bile bazı problemler yaşayabiliyor. Sizin işinizi kendi işi gibi sahiplenecek ve yerel ögeler ile ilişkinizi olumlu yönde artıracak doğru partneri bulmak her zaman kolay olmayabiliyor. Bu yüzden franchise partnerini seçmek işletme için son derece önemli. 

Merkezileşmemiş işletmelerin kitle ile iletişime geçebilmesi ya da doğa dostu politikalar yürütmesi neredeyse imkansızdı ancak franchise modeli sayesinde bu durum tam tersi bir hal aldı. Günümüzde kariyerinin ilk 15 yılını bir şirkette geçiren ve sonrasında değer odaklı bir işe kendini adamak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada iş gücü sürekli değişmekte. Gelişen teknoloji bazı işlere ihtiyaç duyulmamasını sağlarken başka bir yerde yönetilmesi gereken daha fazla elemana ihtiyaç duyulmasına neden olabiliyor. Böylesi dinamikler kendiliğinden franchise işletmelerin büyümesini sağlayabilir.  Girişimciler bunu göz önüne alarak daha başarılı bir hayata adım atabilirler.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler