Markalaşmak Nedir?

Son Güncellenme: Thu Mar 2024 06:39

Marka denildiğinde akla her ne kadar dünyanın önde gelen markalar gelse de aslında küçük işletmeler de kendi markalarını oluşturabilir ve bunun avantajlarından faydalanabilir.

Markalaşmak Nedir?
Fatih Bozoğlu user

Markalaşmak tüketicilerin ve rakiplerin gözünde kendine has ve dayanıklı algı yaratma işlemidir.  Marka bireysellik, beğenilirlik ve daha birçok şeyin bileşimi olan bir iş kimliği olarak kabul edilebilir. Her ne kadar markalar büyük şirketlerle bağdaştırılsa da aslında küçük işletmeler de doğru markalaşma tekniklerini kullanarak bunun avantajlarından yararlanmaktadır. Küçük bir işletme hatta evden çalışan birisi bile markalaşmayı kullanarak kendi adını duyurabilir. Markalar tek başına reklam ile var olmamaktadır. Bir şirketin logosu, kendine özgü renkleri, müzikleri ya da maskotlatı markayı oluşturan parçalar değildir. Marka bu parçaların nasıl kullanılacağını belirlemektir.

Önerilen İçerik : İş Planı Kavramı Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Markalaşmanın Önemi

Markalaşma, işletmenin üretmekte olduğu ürünün ya da hizmetin farklılığını ortaya koymaktadır. Bu sayede ürün ya da hizmetin taklit edilebilirliği düşürülmektedir. Markalaşma ile işletmeler kurumlar bir kimlik kazanır. Bu yöntem ile işletmeye akılda kalıcılık, bağlılık, bilinirlik, seçkin bir imaj, fiyat konusunda esnek hareket, büyüme, öz kaynak, düşük pazarlama gideri ve tüketiciler için daha az risk kazandırmaktadır. Bu getiriler işletmenizin uzun vadede daha az problemle karşılaşmasını da sağlayacaktır. Marka bilinci oluşturabilmiş işletmelerin en büyük avantajı müşteri gözünde oluşturdukları güvendir. Sunulan hizmeti veya ürünü tereddütsüz satın alması birçok büyük işletmenin hayalini kurduğu şeylerden bir tanesidir. Markalaşmayı başarmış şirketler aynı zamanda geleceklerini de büyük ölçüde güvenlik altına almış şirketlerdir.

Önerilen İçerik : Marka Olmanın Gücünü Değerlendirin

Yönetimin Markaya Etkisi

Marka temelde şirket yönetiminin vizyonu olarak kabul edilmektedir. Çünkü markayı marka haline getiren şey yönetimin kendisidir. Şirket liderinin ve şirket yönetiminin vizyonu yeterki kadar iyi değilse o şirketin markalaşma süreci o kadar zor olmaktadır. Yöneticilerin birçok şeyden fedakarlık yaparak markalaşmayı seçmesi ve bu sürece katlanması ise zamanla büyük geri dönüşler sağlayacaktır.

Önerilen İçerik : Küçük İşletmelerin 2018 Hedefleri Neler Olmalı?

Marka ve Müşteri İlişkileri

Markaların güç merkezini oluşturan en önemli şeylerden birisi müşteri ilişkileridir. Müşteriler markanın can damarını oluşturur ve onu besler. Müşteri profili güçlü olmayan işletmeler bir marka halini alabilselerde aslında bu çok uzun ömürlü olmaz. Diğer taraftan müşteri memnuniyetini ön planda tutan işletmelerin markalaşmaları hem daha kolay hem de daha uzun ömürlü olmaktadır. Özellikle sosyal medyanın gelişmesi ile beraber müşteriler araştıran ve karşılaştırma yapan kişiler halini almıştır ve bu yüzden müşterileri memnun etmek her zamankinden daha zordur.

Önerilen İçerik : Müşteri İlişkileri Yönetimi için İpuçları

Marka ve Reklam

Reklam, marka açısından süreç olarak en sonda olmalıdır. Çünkü bu reklamın etkisini arttırmaktadır. Altı doldurulmamış reklamlar her zaman için müşteri tarafında hüsran yaratacaktır ve bir daha sizi tercih etmeyeceklerdir. Reklam son aşamada olduğu zaman ise zaten mükemmel olan işletmenizi bir nevi cilalamış olursunuz. Diğer tüm alanları mükemmel hale getirdikten sonra reklama ayıracağınız bütçe de çok daha düşük olacaktır. Bu nedenle markalaşma sürecinde reklam ayağının en sona bırakılması büyük bir verim sağlar.

Bir Önceki Yazılarımıza Baktınız Mı ? : 100.000 TL ile Yapılabilecek İşler

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler