İşe alma süreçleri giderek zorlaşırken şirketlerin bu süreçteki maliyetleri de fazlalaşıyor. Personel değişim oranı azaldıkça şirketlerin harcamaları da azalıyor. Bu çıkarımlar da işe alım süreçlerine verilen önemin arttırılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Doğru kişilerin işe alınması, işten çıkışları azaltıyor ve şirketler kemikleşmiş kadrolarıyla başarılarını arttırabiliyor. İşten çıkış oranının fazlalaşması mevcut çalışanların da işlerini kaybetme korkusu yaşamalarına neden oluyor. Bu yazımızda işe alım yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar üzerinde duracağız ve işletmelere uzmanların en önemli tavsiyelerini ileteceğiz.
En iyi iş tanımlamalarında ücret bilgileri, mesai saatleri ve pozisyonun gerektirdiği sorumluluklar yer alır. Bu bilgiler haricinde yer alan tüm detaylar çalışanlara şirket imajı ve kültürüyle ilgili bilgi aktarmayı sağlar. Aynı zamanda yöneticilere şirket değerlerinin adaylar üzerinde yarattığı izlenimi yakalama fırsatı sunar.
Önerilen İçerik: İşletmenizi Çalışanlar İçin Mutlu Bir Yer Yapmanın Yolları
Yanlış anlaşılmaları önlemek için görev tanımlamalarınızı mümkün olduğunca sadeleştirin ve çalışanlardan ne beklediğinizi, başarılarını hangi kriterlere göre değerlendireceğinizi açıkça belirtin. Stratejiniz bu yönde olursa kötü sürprizlerle karşılaşma ve yanlış algılanma riskinizi azaltabilirsiniz. Görev tanımlamalarında sadeleşmeye gittiğinizde pozisyon unvanında da aynı eleyici bakış açısını benimsemelisiniz.
Tavsiye sonucu görüşme yaptığınız kişilere dikkat etmeniz gerekir. Bu kişilerin halihazırda sizinle ilgili ortak tanıdığınız kişilerden bilgi aldığını ve beklentilerinizi öğrendiğini unutmamalısınız. Her ne kadar ortak tanıdığınız kişiye güveniyor olsanız da önerdiği adayın onun tarafından da yeterince tanınmayabileceğini aklınızda bulundurmalısınız.
Önerilen içerik: İşe Alımlarda ve Devamında En İyileri Seçmenize Yardımcı Olacak Tavsiyeler
Uzun dönemde referans sayesinde işe aldığınız çalışanlar sizi olumsuz yönde şaşırtabilir. Ancak yine de ilk kez karşılaştığınız adaylardan ziyade referansla gelenlere öncelik tanıyabilirsiniz. Özellikle sürekli boşalan ve personel değişim oranı yüksek olan pozisyonlar için tanıdıklarınızı tercih etmeniz çok daha mantıklı olacaktır. Son olarak; görüştüğünüz adaylar arasında referansla gelen birden çok kişi varsa onları referanslarına göre yargılamamaya özen göstermelisiniz.
2016 yılında Workpop tarafından yapılan bir araştırma sonucunda işyerinden en fazla 5 km uzakta oturan çalışanların işe alınma ihtimallerinin diğerlerine göre %50 oranında fazla olduğunu ortaya koymuştur. Her gün uzak mesafeye gidilmesi, trafik, yolda geçen zaman, yorgunluk gibi faktörler çalışanların verimliliğini ve işlerine karşı heveslerini azaltır. Personel adayları uzakta oturmalarına rağmen onlarla çalışmayı düşünüyorsanız açık iletişimden yana olmanız gerekiyor. Sonuçta, Dürüstlük iş hayatında da fark yaratır. Çekmeleri muhtemel zorlukları ve beklentilerinizi dile getirmeniz; adayların da bakış açılarını genişletiyor. İşe girip 2-3 ay içerisinde istifa etmelerini ve boşalan pozisyon için yeni birini arama zahmetine girmeyi istemiyorsanız tüm konuları sürecin en başında masaya yatırmanızı öneriyoruz.
Firmanızda çalışacak olan kişilerin değerlerini, konulara bakış açılarını ve onlar için nelerin önemli olup olmadığını mülakatlar esnasında sorgulamalısınız. Sadece şirketinizi anlatarak ve çalışanlardan beklentilerinizi söyleyerek adaylarla sağlıklı bir diyalog kurmuş olmazsınız. Çalışanlarla şirket kültürünün uyuşmaması durumu personel değişim oranını arttırır. Er ya da geç bu sorunla karşılaşabileceğiniz ihtimalini göz ardı edemezsiniz. Üstelik bu noktada düşünmeniz gereken tek şey işe yeni aldığınız personelin işi bırakıp bırakmayacağı da olmayacaktır; şirketteki çalışma ortamının huzurunun bozulabileceğini ve diğer çalışanların da bu olumsuzluktan etkilenebileceklerini hesaba katmalısınız.
Önerilen içerik: “Burada Çalışmayı Çok Seveceksiniz!” İddiasındaki Şirketler Neden Yalan Söylüyor?
İşletmenizdeki açık pozisyon için tek bir kişiyi işe almak göründüğünden zorlu bir süreçtir. Mevcut çalışanlarla uyum sağlayabilecek, şirket kültürünü benimseyen ve aynı zamanda nitelikleri ile sorumluluklarını yerine getirebilecek birini bulmak kolay değildir. Ancak sadece pozisyonu doldurmak için acele karar verilmesi de doğru olmayacaktır. Gerekirse biraz beklenmeli ve en doğru karar alınmalıdır. Personel değişim oranının artmaması ve diğer çalışanların da etkilenmemesi için işe alım süreçlerinin akıllıca yürütülmesi gerekmektedir.