İşleyen Bir Franchise Satın Almanın Artıları ve Eksileri

Son Güncellenme: Thu Sep 2024 06:53

Teorik olarak franchise girişimcilere büyük fırsatlar sunan ve başarıyı neredeyse garantileyen bir iş modeli olarak ön plana çıkar.

İşleyen Bir Franchise Satın Almanın Artıları ve Eksileri
Fatih Bozoğlu user

Kendi işletmesini kurmak isteyen girişimcilerin önlerinde farklı iş modellerinden örülü bir alternatifler zinciri bulunur. Kendi markasıyla sıfırdan başlamak, bayilik almak, bir franchise zincirine dahil olmak ya da mevcut bir franchise satın alarak yola devam etmek gibi seçeneklerden kendileri için en uygun olanı seçmeye çalışırlar.

Teorik olarak franchise girişimcilere büyük fırsatlar sunan ve başarıyı neredeyse garantileyen bir iş modeli olarak ön plana çıkar. Ancak gerçekte, franchise almak dahi tek başına başarı sağlayamaz. Fakat kurulu bir düzenin bir parçası olmak ve hali hazırda oluşmuş bir hedef kitleye hitap etmek girişimcilerin bu iş modelini güvenli liman olarak kabul etmesini sağlar.

Franchise zincirine dahil olmak isteyen girişimcilerin ise yeni bir franchise açmak veya var olan bir franchise’ı satın almak arasında karar vermeleri gerekir. Mevcut bir franchise alarak ticari faaliyete devam etmenin kendi içinde hem artıları hem de eksileri vardır. Bu yazımızda işleyen bir franchise satın almanın avantajlarını ve dezavantajlarını bulabilirsiniz.

İşleyen Bir Franchise Satın Almanın Avantajları

İşleyen bir franchise belli bir süredir faaliyet gösterdiği için bu işletmenin varlığından hedef kitlenin haberi vardır. Bu durum sayesinde girişimciler işletmeyi devraldıktan sonra hemen harekete geçebilirler; müşterilere satış yapabilir, tedarikçilerle çalışmaya devam edebilir ve nakit akışı sağlamaya başlayabilirler.

İşletme kurmadan önce aşılması gereken en önemli engellerden biri olan lokasyon bulma sürecinden de muaftırlar. İşletmenin konumu da nerede açılacağı da önceden yapılan analizler sonucunda belirlenmiştir. Yeni bir franchise alındığında faaliyetlere başlamak adına hazırlıkların yapılması için gereken süre işleyen bir franchise devralındığında ortadan kaldırılmış olur.

Mevcut franchise’ın bir hikayesi vardır, yeni kurulacak olanlara oranla daha az sürpriz barındırır. Ne kadar satış yapıldığı, müşteri hacmi, franchise sahibine kazandırdığı gelir gibi girişimciler tarafından en çok merak edilen soruların yanıtları bellidir. Finansal veriler belli olduğu için girişimciler satın alma kararlarını daha somut dayanaklar doğrultusunda verebilirler.

Mevcut franchise’lar ile ilgili verilerin somutluğu girişimcilere satın alma sürecinde pazarlık avantajı da sunar. Yatırım bütçesini fazla bulan girişimcilerin Franchise devralmadan önce bedel üzerinden indirim isteme gibi bir fırsatları bulunur.

Mevcut Franchise satın almanın bir diğer avantajı da bu kararı netleştirmeden önce sistemdeki diğer franchise’lar ile görüşebilme imkanı olmasıdır. Araştırma gizli bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde girişimciler en gerçekçi bilgilere erişip satın almayı düşündükleri franchise ile ilgili doğru veriler elde edebilirler.

Önerilen İçerik : İşleyen Bir İş Modeli Olarak Bayilik Yatırımları

İşleyen Bir Franchise Satın Almanın Dezavantajları

Yeni bir franchise alınacağında Franchise veren firmalar tarafından yayınlanan birçok ilana rastlayabilirsiniz. Ancak mevcut franchiseların devri söz konusu olduğunda araştırmalarınız bir hayli uzun sürebilir. Bunun temel sebebi işleyen ve kar getiren bir franchise’ın devrine çok da iyimser bakılamayacağı gerçeğidir.

Mevcut bir franchise devralmadan önce neden devredildiğini, personellerinin çalışmaya devam edip etmeyeceğini, işletmenin lokasyonunun ne derece uygun olduğunu, erişilen hedef kitlenin niteliğinin değişip değişmediğini ve bölgede yeni rakiplerin olup olmadığını analiz etmeniz gerekir.

Eğer bariz bir fırsat görüyorsanız satışlar son dönemde düşmüş olsa bile franchise’ı yeniden popüler günlerine döndürmek için çaba harcamanız gerektiğini unutmamalısınız. Franchise devralmak için gereken bütçe belirliyse ekstra harcamaların olup olmayacağını araştırmayı da kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Franchise sistemi içerisinde devir ile ilgili şartları araştırmalı ve yükümlülüklerinizi tam olarak öğrenmelisiniz. İşletmeyi devraldığınızda eski girişimci ile aynı haklara sahip olduğunuz yanılgısına düşerseniz zarar etme olasılığınız artacaktır. Bu sebeple sözleşmeyi dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

Franchise veren firmaların şartlarını, istedikleri bedelleri ve sağlayacakları destekleri net bir şekilde belirlemeden harekete geçmemelisiniz. Aynı zamanda mevcut franchisee’nin neden işletmesini devrettiğini ve müşterilerle eski işletme çalışanları arasındaki bağı da sorgulamalısınız.

Her ne kadar mevcut franchise devralmak yeni bir franchise açmaktan daha az bilinmez barındırıyor gibi düşünülse de girişimci olarak tüm unsurları hesaba katmanız gerektiği gerçeğini görmezden gelmemelisiniz.

Bir Önceki Yazımızı Okdunuz mu ? : Franchise Almak İçin En Önemli Nedenler

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler