Şirket İmajınızın Çalışanlarınızın Verimliliği Üzerine Etkileri

Son Güncellenme: Fri Oct 2024 04:52

Şirket imajı çalışanların verimliliklerini etkilemekle kalmıyor aynı zamanda müşteri tercihlerini de etkiliyor!

Şirket İmajınızın Çalışanlarınızın Verimliliği Üzerine Etkileri
Enes Öksüz admin

Şirket imajının çalışanların verimliliği üzerinde etkili olduğu artık biliniyor. Bir şirkette görev alan personellerin şirketleri ile ilgili olumsuz düşüncelere maruz kalması onların da fikirlerini etkiliyor. Geçmiş dönemde şirkette çalışanların ya da müşterilerin şirket hakkındaki görüşleri personellerin şirketlere karşı olumsuz önyargı beslemesine ve ister istemez şirket ile ilgili şüphe duymalarına neden oluyor.

Etik dışı kurumsal tavırlar sergileyen; hayvan haklarına karşı duyarlı olmayan, müşteri ilişkileri konusunda başarısız stratejiler yürüten veya çevreye karşı sorumsuzca davranan firmalar hem kendi çalışanları hem de müşterileri tarafından ağır bir biçimde eleştiriliyor. İnternetin ve sosyal medya paylaşımlarının etkisinin arttığı iş dünyasında, şirketlerin imajlarına zarar verebilecek haberler hızla yayılıyor. Adı adaletsizlikle anılan şirketlerde çalışmak; çok uygun şartlar sunulsa dahi çalışanların ilgisini çekmiyor.

Şeffaflık Gerçekleri Ortaya Çıkarıyor

Şirketlerin faaliyetlerinin, ürün veya hizmet süreçlerinin, şirket kültürlerinin ve toplumsal duyarlılıklarının önemi iş dünyasının şeffaflaşmaya başlamasıyla birlikte artıyor. Bir şirket yanlış ya da etik dışı bir hamle gerçekleştirdiğinde müşterilerinin bu gerçeği öğrenmesi uzun sürmüyor. Aynı şekilde topluma fayda sunan, hayvanları kobay olarak kullanmayan ve yenilikçi şirketlerin de adını duyurmasıyla, çalışanlar takdir gören şirketlerde çalışmayı tercih ediyor. The Fortune’da yayımlanan listeye göre herkes Apple, Amazon, Disney ve Starbucks gibi sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren şirketlerin bünyesine girmek istiyor.

Şirketlerin imajlarını etkileyen tek unsur toplumsal duyarlılıkları da değil, sundukları ürün ya da hizmetlerin kalitesi de imajları üzerinde doğrudan belirleyici bir özellik taşıyor. Ancak ürün veya hizmetlerinin kalitesi yükseldiğinde şirketlerin imajı iyileşirken, diğer alanlarda strateji değişikliğine gidilse dahi olumsuz imajlarından kurtulmaları pek mümkün olmuyor.

Yurtdışında şirket imajı ülkemize göre daha belirleyici durumda. Bazı iş başvuru sitelerinde iş ilanı yayımlanan şirketlerin değerlendirmeleri yapılıyor. Bu değerlendirmelerin kaynağı ise firma çalışanlarının görüşlerinden oluşuyor! Objektif bir şekilde değerlendirilen firmalar imajları hakkında yapılan olumsuz geri bildirimler doğrultusunda politikalarını yenileyebiliyor. Böylece hem iş başvurusu yapacak kişilere hem de mevcut çalışanlara fayda sağlanmış oluyor.

Şirketler İmajının Etkileri

LinkedIn tarafından şirket imajının etkileri üzerine düzenlenen bir araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırmaya göre elde edilen sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yaklaşık 5000 çalışanı olan bir firmanın imajı zedelenmişse; şirketlerin maliyetleri 3,8 milyon dolar artıyor!
  • İdeal çalışma saatleri ve dolgun maaş sunan şirketlerin imajları kötü olduğunda personel eksikliği yaşama ihtimalleri fazlalaşıyor.
  • İş güvenliği, kişisel gelişim imkanı, daha iyi bir ekipte çalışma seçeneği sunan firmalar imajları da iyi olduğunda daha çok iş başvurusu alıyor. Üstelik yeni personel almak için zam yapmak zorunda da kalmıyor!

Kurumsal İmajınızı İyileştirebilirsiniz

Şirketlerin kurumsal imajları farklı nedenlerle bozulunca müşteri sadakatinin azaldığı ve aynı şekilde çalışanların mutsuzlaştığı düşünüldüğünde; şirket imajının düzeltilmesi tercihten çok zorunluluk haline geliyor.

Kurumsal imajın önemli bir öğesi olan personeller; kurumların temsilcileridir. Bir işyerinde çalışan personeller o şirketlerin kurum kültürleriyle ilgili önemli ipuçları sunar. Her ne kadar çalışanların şirket dışı hayatlarına müdahale edilemese de en azından mesai saatlerinde disiplinli, güler yüzlü ve çalışkan olmaları adına adımlar atılabilir.

Şirketlerin müşteri hizmetleri departmanlarının nasıl çalıştığı müşterilerin görüşlerini etkiler. Şikayet ya da bilgi alma amacı ile müşteri hizmetlerini arayan müşterilere kurum kültürüne yakışacak şekilde hizmet verilmelidir. Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi sosyal medyanın etkisi şirketler hakkındaki şikayetleri hızla yayabilmektedir!

Dijital pazarlama stratejilerinin yardımıyla da şirketlerin imajları iyileştirilebilir. Hedeflenen kültürün ön planda olduğu reklam kampanyaları tüketicilerin firmalar hakkındaki görüşlerini değiştirebilir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler