Girişimlerin Hayatta Kalmasını Sağlayan 10 Kural

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 11:46

Girişimlerin Hayatta Kalmasını Sağlayan 10 Kural
Enes Öksüz admin

Girişimcilerin zorlu bir yola adım attıkları bilinen bir gerçektir. Umut dolu serüvenlerine başlamadan bile birçok sorunun üstesinden gelmeleri gerekir. Ticari hayatlarına başlayınca da sorunların ardı arkası kesilmez. Bu nedenle girişimcilerin nasıl davrandıkları ve işlerinin başarısı için hangi adımları attıkları ticari faaliyetlerinin geleceği için çok önemlidir. Bu yazımızda girişimlerin başarısı ve ticari varlıklarını sürdürmeleri için çok önemli stratejileri paylaşacağız.

1.Kurucu Ortakları İyi Seçin

İş fikirleri tek bir girişimci tarafından hayata geçirilmeyecekse, yola kiminle çıkıldığına çok dikkat edilmelidir. Kimi zaman girişimler gelecek vadetse de kurucu ortakların tutumları bu başarının önüne set çekebilir. Tüm kurucu ortakların girişimler için emek harcaması ve projeye inanması gerekir. Yarı yolda bırakılan bir işletme başarılı olacak olsa bile, kurucu ortakların tutumları başarısının sürekliliğini doğrudan etkileyecektir. 

2.Hızlı Bir Başlangıç Yapın

Fikirlerinizi somut bir iş planına döktüğünüz zaman girişimlerinize hayat vermeyi geciktirmeyin. Tüm koşulları hesaba katmalı ve tüm detayları incelikli bir şekilde düşünmelisiniz. Fakat girişimlerinizin faaliyetlerini ne kadar ertelerseniz, sizi bekleyen fırsatları da o kadar bekletmiş olursunuz. Bu tutum size zaman ve dolayısıyla para kaybettirir. 

3.Fikrinizi Geliştirin

Girişimlerinizi belli bir fikir odaklı hayata geçirmiş olabilirsiniz. Ancak faaliyetlerinize başladığınızda bağlantılı sektörlerle ilgili yeni fırsatlar bulursanız orijinal fikrinizde değişiklik yapabilirsiniz; hatta yapmanız gerekecektir. Değişim girişimlerinizin ruhuna aykırı değildir, aksine dinamizminin göstergesidir. Şirketinizin kuruluş amacını zaman içerisinde farklılaştırarak hayatta kalmasını kolaylaştırabilir ve rekabet koşullarına ayak uydurmasını sağlayabilirsiniz. 

4.Hedef Kitlenizin Görüşlerini Netleştirin

Sunduğunuz hizmet ya da sattığınız ürünlerle ilgili hedef kitlenizin görüşlerini alın. İşletmenizden alışveriş yapmıyorlarsa büyük ihtimal kararsız kaldıkları içindir. Hedef kitlenizdeki kararsızlık ise işletmenizin aşması gereken en büyük sorundur. Kimi zaman birkaç olumlu yorumun dahi işletmenizin kazançlarını tetikleyebileceğini unutmayın. 

5.Şaşırtıcı Derecede İyi Müşteri Hizmetleri Sunun

Ticari faaliyetlerine yeni başlayan işletmelerin genellikle gelişmiş bir müşteri hizmetleri yapısı kurması beklenemez. Başlangıç aşamasında önem verilmeyen müşteri hizmetleri, hedef kitlenin kararsızlığının ve güvensizliğinin sürmesine neden olabilir. Girişimleriniz fark yaratsın ve hedef kitlenizin beğenisini kazansın istiyorsanız gerekirse işin sahibi olan kişi olarak müşterilerle görüşmeyi göze almalısınız. 

6.Büyümeyi Doğru Tanımlayın

Girişimlerinizin zaman içerisinde büyümesi ve köklenmesi gerekir. Büyüme metriklerini doğru belirlemezseniz başarınızın ölçümlemesini doğru yapamazsınız. Girişimini hareketlendirecek stratejileri belirlemeniz için başarınızı ölçmenin somut kriterlerini bulmalısınız. 

7.Az Para Harcayın

Girişimlerinizi hayata geçirdikten sonra yatırımlarınızı büyütmek için kâr etmeyi beklemelisiniz. Kâr etmeden yatırımlarınızı büyütürseniz ve elinizdeki sermayeyi tüketirseniz nakde ihtiyacınız olduğunda dar boğaza girebilirsiniz. Yatırım yapmak için aceleci davranmayın; kâr etmeye başlayana kadar mümkün olduğunca az para harcayın. 

8.Dikkatinizi Dağıtmayın

Girişimlerinizin amaçlarınıza hizmet etmesini sağlamak için çevrenizdeki dikkat dağıtıcı unsurlardan soyutlanmanız ve tüm ilginizi işinize vermeniz gerekir. Okul, reklam çalışmaları ve hatta kimi zaman potansiyel müşterilerinizle iletişime geçme yolları aramak yararlı olsa da işinize yeterince ilgi göstermeyi sürdürmenizi engellerlerse; işletmeniz için ölümcül dikkat dağıtıcı faktörlere dönüşebilirler. 

9.Moralinizi Bozmayın ve Vazgeçmeyin

Her girişimcilik hikayesi kolay bir şekilde başlayıp, sorunsuz bir şekilde ilerleyemez. Girişimcilerin çoğu türlü sorunlarla karşılaşırlar. Ortaklar sorun çıkarır, mağazanın mülk sahibi sorun çıkarır, müşteriler sorun çıkarır, işletme ürünleri ve hatta çalışanlar sorun çıkarır… Bu negatif kısır döngüyü engellemenin ne yazık ki bir yolu yok. Hazırlık olun, moralinizi bozmayın ve vazgeçmeyin. İşletmenizin gelişmesi ve size para kazandırması için kararlı olmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. 

10.Sabırlı Olun

Girişimcilerin en belirgin özellikleri kararlılıkları ve sabırlı olmalarıdır. Siz tüm anlaşmalar yapıldıktan ve yatırımcılar onay verdikten sonra işlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasını bekleyebilirsiniz. Fakat beklentilerinizin her zaman sizin umduğunuz akışta ilerleyemeyeceğini bilmelisiniz. Bu nedenle sabırlı olun, süreçleri hızlandırmak için yanlış adımlar atmayın.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler