Amazon Neden Hala Yeni Kurulmuş Bir Şirket Gibi Yönetiliyor?

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 04:02

100 milyar dolarlık cirosu ile dünyanın en çok kazanan şirketlerinden olan Amazon, girişim gibi yönetiliyor! Nasıl mı? İşte detaylar…

Amazon Neden Hala Yeni Kurulmuş Bir Şirket Gibi Yönetiliyor?
Enes Öksüz admin

Amazon gibi dünyaca ünlü bir şirket hala yeni kurulmuş bir girişim gibi yönetiliyor.” desek yanıtınız ne olurdu? Muhtemelen anlam veremez ve bu denli büyük bir şirketin neden temel kaygıları olduğunu sorgulardınız. Normal şartlar altında belli başarılara imza atmış ve daha fazla büyümesi için zaman geçmesi gereken şirketler hızlarını keserler ve sağlam adımlar atarak konumlarını güçlendirmeye çalışırlar. Amazon da sağlam adımlar atarak konumunu güçlendirmeye çalışıyor ancak bu esnada girişim ruhunu da kaybetmiyor. 

Amazon çalışanları her günü şirketin ilk günü olarak tanımlıyorlar. Eğer müşterilerine iyi hizmet verirlerse ve diğer rakiplerine göre müşterilerinin hayatında daha belirgin farklar yaratırlarsa, başarılı olacakları gerçeğinden yola çıkıyorlar. Nasılsa dünya deviyiz, nasılsa milyar dolarlık bir şirketiz rahatlığı ile değil, yeni kurulan bir işletme tutkusuyla faaliyetlerine devam ediyorlar. 

Bu davranış modeli çok da alışkın olduğumuz bir tutum değil; genellikle şirketler marka bilinirlikleri artıp satışlarını çoğalttıklarında girişim ruhlarını kaybederler. Daha fazla kazanç sağlamak için farklı yöntemler deneseler de başlangıç motivasyonlarını koruyamazlar. Amazon’da ise durum biraz farklı; onlar agresif bir girişim oldukları gerçeğini unutmuyorlar ve sağladıkları tüm faydaları bu kurallar çerçevesinde değerlendiriyorlar. Eğer şirketlerinin ilk günü gibi çalışmaya devam etmezlerse, ikinci günde düşüşün kaçınılmaz olacağını düşünüyorlar. Bu nedenle hep aynı hevesle ve aynı tutkuyla hizmet vermeyi sürdürüyorlar. 

Önerilen İçerik: Mükemmel Patronların 7 Alışkanlığı

Peki bunu nasıl başarıyorlar? Hangi değerleri benimseyerek başarılarını sürdürüyorlar?

Müşteri Memnuniyeti Mutlaka Sağlanmalı İlkesi 

Şirketler para kazanmak için kurulur, hemfikiriz. Müşterilerin memnuniyetinin sürekliliği sağlanması şirketlerin kazançlarını da arttırır. Amazon yöneticileri de bu şekilde düşünüyorlar. Müşterilerinin hayatlarına değer katmak için çalışmanın, başarılarının ardındaki temel neden olduğunu kabul ediyorlar. Bir şirket ne kadar büyürse büyüsün tüm müşterilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiği düşüncesi hizmet politikalarının temelini oluşturuyor. Müşteriler sorunlarının çözülmesi için adım atılmadığını hissederlerse şimdiye dek marka ile ilgili edindikleri tüm izlenimlerden vazgeçebilirler. Bu nedenle Amazon müşteri memnuniyetini her zaman maksimum seviyede tutmak istiyor. 

Süreç Yönetiminin Standartlaştırılması İlkesi

Şirketler için süreçler önemlidir, şirketlerin faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde düzenlenmesine yardımcı olurlar. Aynı kalitedeki hizmetlerin eş standartlarda sunulması için şirketlerin belirlediği organizasyonel süreçlerin önemli görevleri bulunur. Yine de her müşterinin taleplerinin, memnuniyet kriterlerinin aynı olmayacağı gerçeği yadsınmamalıdır. Süreç yönetimini standart olsa da bazı müşterileri memnun etmeyebilir. Bu nedenle önemli olan süreçleri standartlaştırırken istisnai durumların görmezden gelinmemesidir. Çalışanların verdikleri hizmetlerin doğru olması sonuçları etkileyecektir. Kimi zaman standartlar arka plana atılmalı ve  müşteri deneyimlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. 

Dış Eğilimleri Benimseme İlkesi 

Şirketiniz çok başarılı olabilir, kendi içerisinde yenilikçi faaliyetleri ile dikkat çekebilir. Ancak sadece kendi şirket çalışanlarınızın düşüncelerini ya da görüşlerini dikkate alıp tüm süreçlerinizi bu fikirlere göre oluşturursanız eksik adım atmış olursunuz. Şirketiniz dışındaki eğilimleri fark etmeli ve onlara uyum sağlamalısınız. Diğer trendleri özümsemeli ve onları kapsayacak şekilde faaliyetlerinize devam etmelisiniz. Şirketiniz ne kadar büyük olursa olsun değişimi görmezden gelmemelisiniz. 

Hızlı Karar Verme İlkesi 

Girişimlerinize yeni hayat verdiğiniz zamanlarda sektörle ya da faaliyetlerinizle ilgili sahip olmadığınız bir sürü bilgi olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle hızlı karar vermeniz gereken durumlarda elinizdeki veriler üzerinden harekete geçersiniz. Şirketiniz büyüse de aynı şekilde hareket etmeye devam etmelisiniz. Tüm değişkenlere ya da karar verme sürecinizi etkileyecek verilere aynı anda hakim olmanızın imkanı yoktur. Bu nedenle sahip olduğunuz verilerin ışığında karar vermelisiniz. Doğru karar vermek için uzun süre beklemek bir girişimin sonunu getirebilir, şirket büyüyünce de durum pek farklı değildir. Elinizdeki verileri değerlendirip hızlı bir şekilde aksiyon almalısınız. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler