İş Görüşmesinde Yapılan Büyük Hatalar

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 02:46

İş görüşmelerinizde genellikle yapılan hatalar

İş Görüşmesinde Yapılan Büyük Hatalar
Enes Öksüz admin

Kendi alanında en deneyimli kişiler bile iş görüşmelerinde çeşitli hatalar yapabilir ve bu hatalar işi kaybetmeye neden olabilir. İş görüşmesi iyi geçebilir ya da iş görüşmesine gelen kişi alanında çok deneyimli birisi olabilir. Ancak farkında olmadan yapacağı hatalar ile bir anda göz ardı edilebilir. Çaresiz gözükmeden karşınızdaki birini etkilemeye çalışmak çoğu insanın geliştirmediği bir beceri gerektirir. İyi görüşme yapma yöntemi okulda gösterilmez ve düzenli olarak iş görüşmesi ya da mülakat yapılmaz. Bu bilinç eksikliğinin bir sonucu olarak, iş arayan bir çok kişi görüşme yaparken büyük hatalar yapar.

İşletmenin Ne İstediğini Araştırmamak

Bir iş görüşmesine giderken kendinizi bir çalışana servislerinizi satmaya çalışan bir işletme olarak görebilirsiniz. İşletmenin sizden neler beklediği hakkında ne kadar çok fikir sahibi olursanız yeteneklerinizi ve deneyiminizi o derece gösterebilirsiniz. Şirketin kültürüne en çok uyan kişiye dair fikir verebilecek çeşitli kalıplar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi şirket hakkında olabildiğince fazla bilgi toplamak ve şirketin, sizin sunduklarınıza ihtiyacı olup olmadığını araştırmaktır.

Sorulacak Soruları Cevaplayamamak

İş konusundaki tecrübeniz hakkında sorulan soruların dışında, şirketler size aynı zamanda değerleriniz ve inançlarınız hakkında da sorular soracaktır. Şirketler, sizin ne kadar tecrübeli olduğunuza bakmaksızın kişiliğinizi veya ekibin geri kalanı ile nasıl çalışanınızı görmediği takdirler işi size vermemeye yatkın olurlar. Son yıllarda işletmeler iş görüşmelerinde davranışsal sorgulama adı verilen yöntem uyguluyor. Mülakatı yapan kişi zor bir insanla çalışmak zorunda kaldığınız bir zaman hakkında bilgi vermenizi isteyebilir ya da buna benzer açık uçlu sorular sorabilir. Daha sonra bu sorulara verdiğiniz cevabı işletmeye uyup uymadığınız düşüncesi ile dinleyerek değerlendirmeye alırlar. İş görüşmesinin bu aşaması karar sürecini doğrudan etkileyen bir aşamadır.

İşletmenin İhtiyaçlarınızı Karşılayıp Karşılamayacağını Değerlendirin

İş başvurusu yapmaya gittiğiniz işletmenin ihtiyaçlarını tecrübe ve deneyim olarak karşılayıp karşılamadığınız son derece önemlidir ancak bu işletmenin size katacakları ve sizin ihtiyaçlarınızı ne kadar karşılayacağı da aynı derece de önemlidir. Şirketin avantajları, ücreti ve en önemlisi işverenin markasını araştırarak, iş görüşmenize hazırlıklı gidebilirsiniz. İş verenin markasını anlayabilmek için, işletmedeki liderlik tarzını, profilini, çalışan profilini, şirketin nasıl eğlendiğini ve hizmet verdiği sektörde neyi temsil ettiğini araştırabilirsiniz. Bu araştırmaların sonucunda hem şirketin size ifade ettiği anlamı hem de çalışma ortamınızın nasıl olabileceğini anlayabilirsiniz.

Sonuç

İş görüşmesine gitmeden önce hazır olmanız, işe alınma şansını oldukça arttırır. Günümüzdeki teknoloji ve internet sayesinde artık bu tarz araştırmalar yapmak son derece kolay ve hızlıdır. Gerçekten bir işi istiyorsanız o iş için çabalamanız gerekir. Bir iş görüşmesine her zaman tam anlamıyla hazır olmak imkansızdır. Ancak yapacağınız hazırlığınız hem sizin rahat olmanızı sağlar hem de işverenin, görüşme için harcadığınız çabayı görmesini sağlar.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler