Perakende Sektöründe Düşen Satışların Üstesinden Nasıl Gelinir?

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 11:39

Mevsimlere göre düşen satışlarınız karşısında umutsuzluğa düşmeyin ve çalışmaktan vazgeçmeyin.

Perakende Sektöründe Düşen Satışların Üstesinden Nasıl Gelinir?
Enes Öksüz admin

Perakende sektörü de diğer tüm sektörler gibi mevsimsel satış düşüşleriyle karşılaşmaktadır. Özellikle yaz ayları geldiğinde işletme sahipleri için tabiri caizse “kesat bir süreç” başlamıştır. Verimli bir sezondan sonra bir anda işlerde fark edilir bir gerileme olur, iş sahipleri düşen satışları net bir şekilde gözlemlerken ister istemez endişelerinde artış görülür. Yalnız değilsiniz, yaz ayları ile birlikte neredeyse tüm işletmelerin kârlılıklarında azalma olur. Üstelik bu şaşırtıcı da değildir.

Ticaret yapan kişiler belli sezonlarda işlerinin gerileyeceğini çok rahat bir şekilde öngörebilirler ve böylece hayat kurtaran önlemleri alarak işlerinin yeniden artacağı zaman dilimlerine kadar endişelerini kontrol altına alabilirler. Üstelik tek yapabileceğiniz bu durgun zamanların geçmesini beklemek de değildir, darboğazdan çıkmak için etkili stratejiler de uygulayabilirsiniz!

Stratejik  Öneme Sahip Reklamlar Verebilirsiniz

Bir işletme eskiye oranla daha çok reklam vermeye başlamışsa, kazancını arttırmak istediği düşünülür. Aslında durum da bundan ibarettir. Ancak reklam vermenize rağmen satışlarınızda bir artış yoksa, boşuna para yatırıyor olabilirsiniz! Yaptığınız reklamların geri dönüşünden memnun değilseniz, reklam kampanyalarınızı yeniden şekillendirmelisiniz. 

İlgili Haber: E-Ticaret Reklam Kampanyalarını Optimize Etme Yolları

Yeni hedef pazarlara açılmanızı sağlayan reklamlar yapabilirsiniz. Misal; outdoor spor ürünleri satıyorsunuz ve yaz mevsiminin gelmesiyle satışlarınız düştü. Dünyanın diğer bir ülkesinde başlayan soğuk havaların size sağlayacağı avantajları düşünmeli ve farklı bir ülkede kendinizi tanıtarak fırsat kapılarını aralamanın yollarını arayabilirsiniz. Diğer bir alternatif de ülkede yer alan, ürünlerinize ilgi gösterilen başka bir ile açılmaktır. Stratejilerinizi yeniden şekillendirerek en durgun sezonda bile bir çıkış yolu bulabilirsiniz…

Faaliyetlerini ve Kazanç Sağladığınız Alanları Çeşitlendirin

Satış yapabileceğiniz kanalları çeşitlendirerek durgun mevsimlerde kazançlarınızı arttırabilirsiniz. Fiziki bir mağazanız varsa, internetten ürün satmaya çalışın. E-ticaret sitesi açabilirsiniz; eğer bu yatırıma henüz hazır değilseniz sosyal medyayı kullanarak daha çok potansiyel müşteriye ulaşmayı deneyebilirsiniz. Sattığınız ürünlerin yaz ayları için olan alternatiflerini satmaya çalışmak da akılcı alternatifler arasında yer alır. Az önce de dediğimiz gibi hedef kitlenizi tanıdığınız için alternatif satış yöntemlerinin hangisinin işinize yarayacağını biraz düşünerek stratejilerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Uzun Dönemli Kâr Ettirecek Stratejiler Bulun

En çok kazanılan zamanlar en yoğun çalışılan zamanlardır. İşyeri sahipleri tüm enerjilerini müşterileriyle ilgilenmeye, onlara satış yapmaya ve memnuniyetlerini kazanmaya ayırırlar. Bu gibi dönemlerde uzun vadeli planlar yapmak için yeterli enerjilerinin kalmaması çok normaldir. Ancak işlerin yavaşladığı dönemlerde işletme sahiplerinin düşünmek, yeni stratejiler belirleyip uzun vadede kâr getirecek fikirleri bulmak için yeterince zamanları olacaktır. Firmanızın eksiklerini belirleyip, bunları gidermeye çalışmak için bu zamanlardaki rahatlığı kullanabilirsiniz. Yeni bir web sitesine mi ihtiyacınız var, işletmenizde kredi kartı kullanılamıyor mu, kartvizitleriniz var mı, şirketinizin kurumsal kimliğindeki eksikler neler vb. tüm sorunları çözümleyebilirsiniz. Çalışanlarınızla ya da fikirlerine güvendiğiniz kişilerle beyin fırtınası yapabilir, potansiyel müşterilere ulaşmanın çeşitli yollarını bulabilirsiniz. Şirketinizin çalışanlarının niteliklerini arttırın, yönetimsel davranışlarınızı iyileştirin. Kısacası hem firmanıza hem çalışanlarınıza hem de müşterilerinize yatırım yapın. 

 

Bir önceki haberimizde; Bütün Girişimcilerde Bulunan 3 Duygu başlığı altında, girişimcilerin kararlarını etkisi altına alması muhtemel 3 farklı duyguyu ve bu duyguları yönetme yollarını inceledik.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler