Türkiye’de internet kullanımının nüfusa oranı %51. Bu Avrupa’daki diğer ülkeler ile karşılaştırdığımızda son derece düşük bir oran. Türkiyede internet kullanan her 10 kişiden 4’ü internete bağlanmak için akıllı telefonlarını kullanıyor. Yapılan araştırmalara göre 16—74 yaş arasındaki internet kullanıcıların sadece %24.8’i internet üzerinden alışveriş yapıyor. Türkiye’de internetten alınan ürünlerin başında elektronik aletler, ev eşyaları ve tatil hizmetleri yer alıyor.
Türkiye’de yapılan e-ticaretin sadece %19’u akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Dünyada ise bu oran %44 civarında. Ödemelerin büyük bir çoğunluğu internet kartı üzerinden kullanılıyor. 2015 yılında, Türkiye’de e-ticaret bir önceki yıla göre %35 büyüyerek 6.4 milyar euro seviyesine ulaştı. Bir yıl sonra ise bu sayı 6.95 milyar euro seviyesine geldi.
Türkiye’de e-ticaret, toplam ticaret hacminin sadece %3’ünü oluşturuyor dünyada ise bu oran %8. Ancak Türkiye bazı önemli avantajlara sahip. Bunların başında Avrupa’ya göre büyük bir genç nüfusa sahip olması Türkiye’ye e-ticaret dünyasında büyük potansiyellerden birisi haline getiriyor.
Önerilen İçerik: E-Ticaret Sistemleri ile İstediğiniz Sektörde İş Kurun
Bunun yanında Avrupa’nın en çok kredi kartı kullanan ülkesi olmasını Türkiye’nin potansiyelini oluşturuyor. Ülkede e-ticaretin bu kadar düşük olmasının başında ise internet kullanımı geliyor. Düşük internet kullanım oranı, e-ticarete karşı güvensiz olan bir kesimin bulunması, e-ticaret pazarının küçük gözükmesine neden oluyor. Ancak arkasında yatan potansiyel 2021 yılına kadar Türkiye’nin e-ticaret alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geleceğini gösteriyor.
Günümüzde yaklaşık 31.39 milyon kişi e-ticareti tercih ediyor. 2021 yılına kadar bu sayının 6.72 milyon daha artarak 38 milyon civarına ulaşması bekleniyor. Kişi başına yıllık internet alışveriş miktarı ise 253.83 dolar. Bu sayının da 2021 yılında yaklaşık olarak ikiye katlanması bekleniyor.
Türkiye’de 16-24 yaş aralığındakilerin %95’i, 25-34 yaş aralığındakilerin %91’i, 35-44 yaş aralığındakilerin ise %87’si her gün internete bağlanıyor. 45-54 yaş aralığında ise bu oran %77’ye düşüyor. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreç içerisinde internet kullanıcılarının sayısının 53 milyonu, e-ticaret hacminin ise %50’nin üzerinde artması bekleniyor.
Türkiye’de internetten alışveriş yapmayan kişilerin bu tercihlerinde belli başlı sebepler bulunuyor. Yapılan çalışmalara göre internetten alışveriş yapmayanların büyük bir çoğunluğu buna ihtiyaç duymuyor. Daha sonrasında ise çeşitli güvenlik endişeleri yer alıyor. Bu endişelerin arasında mağazadan, görerek satın alma, gizlilik endişeleri, satış sonrası yetersiz hizmet endişesi, ürünlerin teslimatında problem çıkma endişesi ve kişisel bilgilerin çalınması endişesi bulunuyor. Geriye kalan kısımda ise internetten nasıl alışveriş yapılacağına dair bilginin olmaması ve kredi kartının bulunmaması yer alıyor.