Günümüz ekonomik koşulları malum; piyasada nakit akışı sağlanamıyor, ödemeleri zamanında alamıyorsunuz ve hedef kitlenizin alım gücü giderek düşüyor. İşletmenizin borçlarının yavaş yavaş biriktiğini hissediyorsanız şimdiden önlem almaya başlamalısınız. Yıllarca “Borç yiğidin kamçısıdır.” sözü ile motive edilmiş bir toplumun parçasıyız ancak kimi zaman borçların acilen önüne geçilmesi gerektiğinin de farkındayız. Bu nedenle bu yazımızda işletmenizin borçlarını bir anda olmasa da yavaş yavaş nasıl eritebileceğiniz ile ilgili bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız…
Önerilen İçerik: İşletmenizi Nasıl Daha Ucuza Kurarsınız?
Geçmişe takılı kalmak kimi zaman önerilmez ancak borçlarınızın temel dayanaklarını tam olarak öğrenebilmeniz için geçmişe kısa bir yolculuk yapmanızı öneriyoruz. İşletmenizin borçlarının neden arttığını belirlerseniz ve bulduğunuz unsurları hata olarak değerlendirirseniz acil önlem alabilirsiniz. Bu duruma nasıl geldiğinizi bulmak için zaman ayırın ve sizi borçlu hale sokan faktörleri sıralayın. Gelecekteki stratejilerinizi belirlerken geçmişten ders çıkarın. Borçlarınızı arttıran unsurları tespit ettiğiniz sırada kendinizi suçlu ve kötü hissedebilirsiniz; ancak bu psikolojiden uzaklaşmalısınız. Çözüm aramaya başlamanız önemli dersler almanıza sebep olacaktır.
Borçlarınıza neden olan faktörleri belirlerken, savrukça para harcadığınız kanısına kapıldıysanız bu alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Para harcamak söz konusu olduğunda hepimiz çok geçerli nedenler bulabiliriz; fakat bulduğumuz nedenlerin gereksinimlerini sorgulamaya başlarsak, gereksiz harcamaların da önüne geçebiliriz. Para harcarken en çok savruk olduğunuz konuyu belirlerseniz, davranış modelinizi o denli kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz. Örneğin işletmenizin dekorasyonuna çok para harcıyor olabilirsiniz, gereğinden fazla personel çalıştırıyor olduğunuzu fark edebilirsiniz…. Sizin elinizi bollaştıran husus neyse tespit edin ve çözüm üretin.
Önerilen İçerik: İşletme Giderlerini Azaltmanın 5 Yolu
Borcunuz varsa, durumun vehameti karşısında rahatsız olmamak için tam rakamı öğrenmek istemeyebilirsiniz. Ancak bu oldukça yanlış bir seçimdir. Borcunuzun miktarını net olarak öğrenin, soranlara borcum var demek sizi yeterince rahatsız etmeyebilir. Borcunuzun tutarını öğrendiğiniz zaman farkındalığınız hızlı bir şekilde artacaktır. İşletme giderlerinizi yazın, faturaları ortaya çıkarın, işletme için aldığınız kredilerin miktarını gözden geçirin. Bütün borçlarınızı hesaplayıp son rakama ulaştığınızda ise planlamalarınızı detaylandırmaya başlayabilirsiniz.
İşletmenizin borçlarını hesapladıktan sonra aylık ne kadar ödeme yapabileceğinizi analiz etmeniz gerekir. Kredi kartı borcunuz varsa ve şimdiye dek aylık minimum rakamı ödüyorsanız daha ne kadar ödeme yapabileceğinizi hesaplamalısınız. Toplam gelirinizi göz önünde bulundurun, kesebileceğiniz harcamalarınızı belirleyin ve maksimum ödeme yapabileceğiniz rakama ulaşın. Borçlarınız gözünüzü korkutacak meblağlara ulaşmış olsa da yavaş yavaş sona ereceğini unutmamalısınız.
Önerilen İçerik: İşletmenize Daha Çok Para Kazandıracak 5 Alışkanlık
İşletme borçları söz konusu olduğunda üstüne yenilerini eklememek oldukça zor olur. Mutlaka yapmanız gereken ek harcamalar olacaktır. Ancak sizi asıl zarara uğratan kalemleri daha önce belirlediğiniz için bu kalemlerin harcamalarını azaltarak en azından kontrollü borç birikmesini mümkün hale getirebilirsiniz. Ödemelerinizi yaparken ve borcunuzu eritirken mümkün olduğunca elinizi sıkı tutmalısınız.
Borçlarınızı ödemeye başladıktan sonra bu motivasyonla daha radikal çözümler bulma yoluna gidebilirsiniz. Giderlerinizi azaltabilir ya da daha tasarruflu yöntemleri uygulamaya sokabilirsiniz. Ek gelir elde edecek işler yaparak aylık ödediğiniz borç miktarlarını çoğaltabilmeniz de mümkündür. Önemli olan borçlarınız konusunda farkındalığınızın artmasıdır. Borç ödemek zorlu bir süreç olabilir ama sonucunda buna değeceğinden emin olabilirsiniz. Gelir getiren ve başarılı bir işletmeniz varsa borcunuz olmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle borçlar henüz sel olup taşmadan önüne bariyer koymayı ihmal etmemelisiniz.