İşletmenizi Nasıl Daha Ucuza Kurarsınız?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 11:18

Düşük sermaye ile iş kurmak isteyen çok sayıda insan farklı alternatifleri ortaya çıkardığında kendi işinin sahibi olabilir. Bazen sermaye en az dikkate almanız gereken detaydır.

İşletmenizi Nasıl Daha Ucuza Kurarsınız?
Enes Öksüz admin

Yeni bir işletme kurarken heyecanlı olabilirsiniz. Kendi işletmenizi kurma fikri her zaman heyecan vericidir. Ancak bazı fedakarlıklar yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunların arasında kendi işinizi bırakmak ya da bir süre kişisel gelirinizden mahrum kalmak olabilir. Diğer taraftan atacağınız bazı adımlarla işletmenizi daha ucuza kurabilirsiniz. İlk başta yeterli miktarda sermayenizin olmaması büyük bir problem olarak görülebilir ancak bu hayallerinizin peşinden koşmak için engel değil. Çünkü çok az bir sermaye ile de işletmenizi kurabilirsiniz. 

Bir İşletme Neden Paraya İhtiyaç Duyar?

İşletmeler için bir başlangıç prosedürü yok bu yüzden farklı işletmelerin farklı ihtiyaçları bulunur. İlk olarak ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu doğru tahmin etmek ve bu doğrultuda şirketiniz için alternatif yollar aramak işletmenizin kurulum aşamasında birçok yükün altından kalkmanızı sağlar. 

Lisanslar ve izinler: İşletmenizin bölgesine ya da alanına göre özel evrak işlerine ve kayıt defterine ihtiyacınız olabilir. 

Araçlar: Hammaddeye mi ihtiyacınız var? Bilgisayar ya da diğer elektronik cihazlar mı alacaksınız?

Ekipman: Özel bir makineye ya da yazılımlara ihtiyaç duyuyor musunuz?

Ofis: Bu bir işletmenin kurulum aşamasındaki en büyük harcamalardan birisidir. İnternet bağlantısı, kamu hizmetleri gideri, temizlik gibi harcamalar başta gelmektedir. Diğer taraftan bunların dışında bordro ve faturalandırma gibi göz önünde olmayan dış kaynaklardan gidermeniz gerekebilir. 

Abonelikler veya üyelikler: İşletmeniz için bazı abonelikler ya da üyelikler almak durumunda kalabilirsiniz. Bu üyeliklerin süreleri ve uzunlukları ne kadar?

İşletme giderleri: İşletme giderleri en önemli gider kalemlerinden birisi. İşletmenizin reklamı için harcayanız reklamı da bu kalem altında değerlendirebilirsiniz. 

Yasal Ücretler: İşletmenizin kurulum aşamasında bir avukattan ya da muhasebeciden danışmanlık alabilirsiniz. 

Tüm bunlar ile beraber işletmenizi kurmak için önünüzde iki farklı yol bulunuyor. Bunlardan bir tanesi giderlerinizi düşürmek ve diğeri ise dış kaynaklardan sermayenizi yükseltmek.

1. İhtiyaçlarınızı Düşürmek

İlk seçeneğiniz yukarıda yer alan listeden giderlerinizi belirlemek ve bu ihtiyaçlarınızın bir kısmını daha sonra bırakmak. Danışmanlık hizmeti verecekseniz ya da freelance olarak çalışabileceksiniz ilk başta eleman almanıza gerek yok. Bunun en büyük avantajı ise herhangi bir ofise ihtiyacınız kalmayabilir. SBA’nın araştırmasına göre bir çok mikro işletme 3000$’a kurulabiliyor. Diğer taraftan ev merkezli girişimler 1000$’dan az sermaye ile bile ortaya çıkabiliyor. 

2. Öz İmkanları Sağlamak

İşletmeniz için bir sonraki kısım sporcuların ısınma dönemine benzetilebilir. Tam teşekküllü bir işletme yerine ilk olarak en basitlerle başlayabilirsiniz. Bir blog açmak, faaliyet alanını düşük tutmak bunlardan bazıları olabilir. Belirli bir kitleye sahip olduğunuzda ve kar etmeye başladığınızda artık kendinize yatırım yaparak hayal ettiğiniz işletme modelini adım adım hayata geçirebilirsiniz. 

3. Dış Kaynaklara Başvurmak

İşletmenizin sermayesini dış kaynaklara başvurarak da artırabilirsiniz. Bunun için birçok seçenek bulunuyor ve aralarından birini ya da bir kaçını birleştirerek işletmenizin kuruluş aşamasında olan ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Arkadaşlar ve aile: Ailenizden ve arkadaşlarınızdan işletmenizin kuruluş aşamasında size destek olmalarını isteyebilirsiniz. 

Melek yatırımcılar: Melek yatırımcılar başarılı girişimlerin arkasında yer alan isimlerdir ve daha fikirleri kuruluş aşamasındayken desteklemek isterler. Yatırımın karşılığında şirketinizden vereceğiniz bir miktar hisse ilerde pişman olmamanızı sağlayabilir. 

Girişimci kapitalistler: Girişimci kapitalistler tıpkı melek yatırımcılar gibidir ancak tek farkları birden fazla şirketin bir araya gelerek oluşturdukları bir organizasyon olmaları. 

Topluluk fonlaması: Günümüzün popüler yöntemlerinden bir tanesi. Fikrinizi ve işletmenizi insanlara anlatarak onların yatırım yapmasını sağlayabilirsiniz. 

Devlet destekleri: Geri ödemesiz ya da uzun vadeli geri ödemeleri işletmenizin kurulum aşamasında sermayenizi artırmanızı sağlayabilir. Teşviklerin önemli yardımları dokunabilir. 

Banka kredisi: İşletmeniz için banka kredisi her zaman başvurabileceğiniz bir seçenek olarak ön plana çıkar. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler