İşletme Giderlerini Azaltmanın 5 Yolu 

Son Güncellenme: Mon Oct 2024 05:48

İşletme Giderlerini Azaltmanın 5 Yolu 
Enes Öksüz admin

Giderek artan vergiler, yükselen fiyatlar derken tüm işletmeler kemer sıkmanın farklı yollarını denemeye mecbur kalıyorlar. Giderlerinin artmasına ek olarak  bir de satışlarının düşmesi durumunda ise zor zamanlar yaşamaları kaçınılmaz hale geliyor. Harcamaların kontrol altına alınması ve düşürülmesi için işletmelerin bazı lükslerinden taviz vermesi gerekiyor. Her işletme aynı tavizleri veremese ve her birinin kendine has zaruri giderleri olsa da, az sonra paylaştığımız yöntemler içinde elbette size uygun olanı çıkacaktır. İşletmenizin zorlu zamanlarından kurtulmasını sağlamak, harcamalarınızı düşürüp kâr marjınızı arttırmak için siz de tasarruf ettirecek stratejileri hayata geçirebilirsiniz. 

Kira Giderlerinizi Düşürme Şansınız Var mı?

İşletmenin zaruri giderleri arasında bulunan kira harcamaları iş sahiplerini zor duruma sokabilir. Eğer işler kötü gitmeye başladıysa ve kemer sıkmak zorunluluk haline geldiyse kiranızı düşürecek alternatifler aramaya başlayabilirsiniz! Aynı bölgede daha küçük bir dükkan işinizi görürse, araştırmalarınızı derinleştirip değerlendirebilirsiniz. Kira maliyetinden sağlayacağınız avantaj, farklı harcamalarınızı karşılayabilir. Fakat yer değişikliği konusunu dikkatli düşünmelisiniz; firmanızın prestijini düşürecek veya müşterilerinizin size ulaşmasını zorlaştıracak bir adım atmamalısınız. 

Araç Giderlerinizi Azaltın 

Verdiğiniz hizmetin doğası gereği personellerinizi saha satışlarına ya da müşteri ziyaretlerine göndermeniz gerekiyor olabilir. Ancak artan yakıt giderlerinizi de göz önünde bulundurmalı ve araç giderlerinizi azaltmanın yolunu bulmalısınız. Şirketinize araç satın almak yerine, kiralayabilirsiniz. Araçlarınızın nerede olduğunu ve şahsi kullanımların yapılıp yapılmadığını takip edebilmek için araç takip sistemi kullanabilirsiniz. Böylelikle hem iş verimliliğinizi arttırabilir hem de fazladan harcamaları azaltabilirsiniz. Alternatif olarak araç kullanımını da kısıtlayabilirsiniz. Ofisinize yakın yerlere erişim için araçların kullanılmasının önüne geçebilirsiniz. Bu şekilde düşününce çok pintice bir yaklaşım olduğunu düşünebilirsiniz, fakat bir süre bu davranış modeline devam eder ve maliyetlerinizi karşılaştırırsanız, bu fikre daha sıcak bakmaya başlayabilirsiniz. 

Reklam Harcamalarınızı Kesin

Reklam harcamaları bir işletmenin satışlarını çoğaltması için en önemli gereksinimlerden biridir. Reklam harcamalarını kesin derken; işletmenizin ürün ya da hizmetlerinin tanıtımını yapmayı bırakın demiyoruz. Reklam verdiğiniz platformları değiştirebilirsiniz, yeni reklam platformları bulabilirsiniz; kısacası reklam vermekten geri kalmayıp maliyetleri üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. Bu değişim için sosyal medya hesaplarınızı revize edebilir ve reklamlarınızın geri dönüşlerini arttırmanın yollarını arayabilirsiniz. 

Tedarik Maliyetlerinizi Düşürün 

Düzenli tedarik yapmanız gereken bir iş sahibiyseniz maliyetlerinizi kısmak için tedarikçilerinizle masaya oturma zamanınız gelmiş olabilir. Sıkı bir pazarlık için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Düzenli satın alım yaptığınız firmalarla anlaşma yapın, indirim almaya çalışın, onlara alternatif sunun. Eğer sizinle anlaşmaya yanaşmazlarsa bir süre idare edin ancak bu süreç zarfında yeni tedarikçiler araştırmaya başlayın. Bir restoran işletiyorsanız, sunduğunuz hizmetlerin kalitesini azaltma gibi bir alternatifinizin olmayacağını aklınızda bulundurun.  Eş kalitede ürün sunan her bir tedarikçi sizin için potansiyel fırsatlar sunacaktır. Gerekirse her biriyle ayrı ayrı görüşün ve şartlarınıza en yakın teklifi veren şirketlerle yeni iş ortaklıkları kurmaya çalışın. 

Ürün Ya da Hizmetlerinizle Takas Yapmayı Deneyin

Takas usulü kullanılarak alışveriş yapmanın kökenleri binlerce yıl önceye dayanır, para henüz bulunmamışken insanlar takas yaparak ticaret yapıyorlardı. Artık pek uygulanmasa da takasın farklı versiyonlarının hala kullanıldığı gerçeğini yadsıyamayız. Şirket maliyetlerinizi azaltmanın alternatif yollarını arıyorsanız takas yöntemini uygulamayı deneyebilirsiniz. Tedarikçilerinizle ya da şirketinize hizmet vermesi için anlaştığınız diğer firmalarla anlaşarak para harcamadan gereksinimlerinizi karşılamanın yoluna gidebilirsiniz. Hizmet ya da ürünlerinizi takas yapabileceğiniz ve iş ortaklıkları kurabileceğiniz firmaları araştırın. Hem sizin hem de diğer tarafların işini kolaylaştıran çözümler üretin. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler