Duygusal Zekanızın Gelişmiş Olduğunun İşaretleri

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 08:36

Duygusal Zekanızın Gelişmiş Olduğunun İşaretleri
Enes Öksüz admin

İnsan hayatı idare edilmesi oldukça zor bir oyuna benzetilebilir. Mutluluklar, sevinçler, zaferler olduğu kadar sıkıntılar, stresli anlar ve karmaşalar da insan hayatında yerini bulur. Özellikle iş hayatında tüm duygular aynı anda yaşanabilir ve verilen tepkiler kişilerin başkaları tarafından nasıl algılandığını doğrudan etkiler.

Önerilen İçerik: Bütün Girişimcilerde Bulunan 3 Duygu

Duygusal zeka kavramı başta iş hayatındaki başarılarımız olmak üzere tüm ilişkilerimizi şekillendirecek güce sahiptir. Hepimizin duyduğu ancak çok da detaylı olarak bilgi sahibi olmadığı bu konu ile ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyoruz.

Duygusal Zeka (Emotional Intelligence) Nedir?

Duygusal farkındalık düzeyini, başkalarının ne hissettiğini anlama yeteneğini ve elde edilen bilgiler doğrultusunda davranışları etkileme yetisini ifade etmek için kullanılan duygusal zeka; başarının ardındaki temel ilkelerden biri olarak düşünülür. Uzun yıllardır mantıksal zekanın egemenliğinde olduğu düşünülen başarının duygusal zeka ile yakından ilişkili olduğunun anlaşılmasıyla birlikte başarılı liderlerin tanımlanmasında da farklılıklar yaşanmıştır. Karşısındakini anlayan, tepkilerini kontrol eden, empati kurabilen ve böylece insan ilişkilerini başarıyla sürdürebilen kişiler toplum içerisinde daha çok saygı görmeye başlamış ve duruşlarıyla dahi fark yaratır hale gelmiştir.

Duygusal Zekanızın Gelişmiş Olduğunun Kanıtları

Tepki Göstermek Yerine Yanıt Vermek: Karşılaştığınız en sinir bozucu olaylarda dahi tepki göstermek yerine karşınızdakine yanıt vermeyi tercih ediyorsanız duygusal zekanızın gelişmiş olduğunu düşünebilirsiniz. Gerilimi yüksek ortamlarda reaksiyon göstermek ani tepkilerin olumsuz sonuçlar yaratmasına neden olabilir. Sadece üste çıkmak ve bu tartışmayı zaferle sonuçlandırmak yerine ortamın gerilimini azaltacak sorular soruyor; karşınızdakinin söylemlerine mantıklı açıklamalar yapmaya çalışıyorsanız  diğer tüm kişilerden olmasa da en azından karşınızdaki kişiden duygusal anlamda daha zeki olduğunuzu düşünebilirsiniz. Tartışmaları büyümeden önleyen, sorunlara sağduyulu bir şekilde yaklaşanlar arasında yer aldığınızda ise lider olarak ön plana çıkmanız işten bile değildir.

Kişisel Farkındalığın Yüksek Olması: Duygusal zekanın en temel unsurlarından birisi kişisel farkındalıktır. Konu özelinde ya da resmin genelini düşündüğünüzde davranışlarınızla diğerlerinden ayrılıyorsanız kişisel farkındalığınızın yüksek olduğu kanısına varabilirsiniz. Empati kurabilmek, öfke kontrolü sağlayabilmek ve ortam gerginliğini önceden sezinleyip atmosferi değiştirebilmek gibi yetenekleriniz varsa siz de duygusal zekası gelişmiş azınlıklar arasında olduğunuzu anlayabilirsiniz. Mantıksal zekanız ne kadar fazla olursa olsun, işinizi ne kadar iyi yaparsanız yapın duygusal zekanızın size sağladığı sağduyulu yaklaşımlar ve empati yeteneğiniz olmazsa bir lider olarak değer göremeyeceğinizi unutmamalısınız.

Duyguları Kontrol Edebilmek: Duygusal zekası fazla olan kişiler kendi duygularını kontrol edebilirler ve hareketlerinin sonuçlarını daha pozitif hale getirebilirler. En stresli zamanlarda sakin kalabilir, soğukkanlılıklarını koruyabilir, öfkelerinden arınabilir ve neticede hem kendilerine hem de çevresindekilere zararı dokunması muhtemel diyalogları önleyebilirler. Siz de ortamların elektriğini alıp çok sinirli olduğunuz anlarda dahi kendinize “Dur!” diyebiliyorsanız duygusal zekanızın yüksek olduğundan emin olabilirsiniz.

Duygusal Zekanın İş Hayatınıza Katkıları Nelerdir?

Duygusal zekası yüksek olan kişiler duygularını kontrol edebilirler ve iş ortamında oluşan fikir ayrılıklarında orta yolu bulmaya yardımcı olarak ekip ruhuna katkı sağlayabilirler. Pozitif bir çalışma ortamının sürdürülmesini sağlayan bu kişiler empati kurarak iş arkadaşlarıyla pozitif şekilde iletişime geçebilir ve sağduyulu yaklaşımlarını ekip geneline yayabilirler. Duygusal zekası yüksek olan kişiler olaylara karşı verdikleri tepkiyle tüm ekibin farkındalığını arttırabilir, iletişimi güçlendirebilir ve hatta şirket departmanları arasındaki etkileşimin seyrini pozitif hale getirebilirler. Sonuç ise iş hayatında mutlak başarı sağlanmasının yanı sıra ilham veren bir yöneticiye dönüşmektir. Duygusal zekası fazla olan kişiler çevresindeki tüm kişilerin saygısını kazanırlar, onları etkileyebilirler ve iş ortamındaki huzuru koruyarak şirketlerinin başarısına katkı sağlayabilirler.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler