Günümüzün yükselen trendleri arasında yer alan girişimcilik, artık gençlerin kendileri için belirlediği kariyer fırsatları arasında da yer almaktadır. En basit anlatımı ile girişimcilik, belli bir risk alarak kendi işini kurmaktır.
Önerilen İçerikler:
Aslında hemen hemen herkesin gerçekleştirmek istediği bir iş fikri vardır. Önemli olan ise bu fikirleri ortaya koyabilmektedir. İşte tam bu noktada, girişimci bir insan farkını ortaya koymakta ve harekete geçmektedir. Girişimcilik aslında kişilerde doğuştan var olan ve sonradan eğitimle de ortaya çıkarılabilen bir yetenektir. “Girişimci bir insanın özellikleri neler olmalıdır?” sorusuna aslında verilecek tek bir standart yanıt bulunmamaktadır. Biz bu yazımızda başarılı girişimcilerin hepsinde bulunan ortak özellikleri sizin için derlemeye çalıştık.
Bir girişimi fikirlerinin ve vizyonunun doğru olduğundan tamamen emin olsa dahi, yeni fikirlere ve bakış açılarına karşı açık olmalıdır. Başarılı girişimciler, kendi görüşlerine tamamen zıt olsa bile farklı görüşlerden ve bakış açılarından neler öğrenebileceklerinin bilincindedirler. Düşünsel olarak esnek olmayı gerektiren bu özellik girişimciliğin zorlu ve değişken şartlarında girişiminizin varlığının kalıcı olmasını sağlar.
Girişimcilik özelliklerine sahip olan kişiler sürekli yeniliklerin peşinden koşarlar. Dünyanın ve insanların gelecekte neye ihtiyaç duyacağını ve bu konuda neler sunabileceklerini kestirmek konusunda başarılıdırlar. Daha önce yapılanları yinelemektense insanlarda ihtiyaç uyandırabilecek yenilikleri kovalarlar.
Başarılı girişimcilerin tamamının değişkenleri iyi takip eden ve anlık fırsatları girişimleri için avantaj haline dönüştürebilen kişiler oldukları bilinen bir gerçektir. Kriz ortamlarındaki fırsatları görmek başarılı girişimcilerin en belirgin özellikleridir.
Girişimciler her zaman başarılı olmak isterler. Hedeflerine ulaşmak için de çok çalışmaları gerektiğinin farkındadırlar. Hedeflerini belirledikten sonra bu hedefe ulaşmalarını sağlayacak plandan sapmamak girişimci kişilerin en önemli özellikleri arasında yer alır.
Girişimci kişiler basma kalıp her şeyi bir kenara bırakıp yeni şeyler yaratmaya odaklanırlar. En büyük özellikleri geçerli akımları takip etmektense, kendi akımlarını yaratmaktır. İyi bir girişimci hedef kitlesini hem vizyonuyla hem de empati yeteneği ile şaşırtmayı bilendir.
Girişimciler çok çalışmaları gerektiğinin bilincindedirler. Ancak diğer insanlardan ayrıldıkları en önemli nokta, çalışırken enerjilerini sürekli yüksek tutabilmeleri ve yaptıkları iş konusunda çok istekli olmalarıdır. Tam da bu nedenle çalışmak başarılı girişimciler için külfet değil ihtiyaçtır.
Bir işe karşı olan tutkunuz ve motivasyonunuz o işte ne kadar başarı sağlayabileceğinizin en önemli sinyalleridir. Tutku hissetmediğiniz bir işten bir süre sonra sıkılmanız olasıdır. Yaptığınız işi sevmemek ise başarı şansınızı sıfıra yakın hale getirir. En başarılı girişimciler, işlerine tutkuyla bağlı olanlar arasından çıkar.
Girişimciler karşı karşıya kaldıkları belirsizlik durumlarında risk alabilir. Ancak en önemli özellikleri risk alacakları konu hakkında ince eleyip sık dokuyabilmeleridir. Ne konuda risk almaları gerektiğini bilerek, maliyet analizlerini de yaparak risk aldıklarından başarı şanslarını arttırabilirler.
İş hayatında planlı olmak bir zorunluluktansa, geliştirilmesi ve sürdürülmesi gereken bir alışkanlık olarak değerlendirilmelidir. Planlı kişilerin her durumu analiz etmek, hedef belirlemek ve bu hedeflere ulaşacak yolu saptamak konusunda daha başarılı oldukları kabul edilmesi gereken bir gerçektir.
İşletmeler ile ilgili en net gerçek, hiçbir girişimcinin bir işte tek başına başarılı olamayacağıdır. Ekibinizi uzman kişilerden oluşturmak girişimcilere başarının kapılarını açacaktır.