Ekonomi Büyüyor, 2018’de Bizi Neler Bekliyor?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 11:36

2018’de Türkiye ekonomisini zorluklar bekleyebilir. 2017 büyüme oranlarının 2018’de aynı şekilde devam etmeyeceğini savunan uzmanlar tedbirli olunması gerektiğini söylüyor.

Ekonomi Büyüyor, 2018’de Bizi Neler Bekliyor?
Enes Öksüz admin

15 Temmuz süreci ülkemiz açısından birçok zorluğu beraberinde getirdi. Siyasi, sosyal, toplumsal ve ekonomik etkileri olan girişimin olumsuzlukları yavaş yavaş sona eriyor. Her ne kadar bu talihsiz olayın etkileri toplumu farklı şekillerde etkilemiş olsa da özellikle ekonomik büyüme verileri 2018’e umutla bakılmasına yol açıyor ancak tedbirli olunması gerektiği de aynı zamanda vurgulanıyor.

Türkiye ekonomisinin geleceği ile ilgili farklı perspektiflerden yazıları sizlerle paylaştık. Olumsuz tablonun çizildiği yurt dışı kaynaklı açıklamaların Türkiye’deki karşılıklarını ise bu yazımızda vereceğiz.

2017 Yılının Üçüncü Çeyreğindeki Rakamlar Umut Verdi

Kamu Garanti Fonu’ndan dağıtılan 200 milyar lira seviyesindeki krediler ve yapılan vergi indirimleri neticelerini verdi. 2017 Aralık ayında açıklanan büyüme verilerinde Türkiye ekonomisinin 2017 üçüncü çeyrek döneminde yüzde 11,1 büyüdüğü belirlendi. Bu büyüme oranı rekor düzeyde oldu ve son 6 yılın büyüme rekorlarını geride bıraktı. Elde edilen sonucun büyüklüğünün daha iyi anlaşılması için bu rakamın, Türkiye’nin Çin ve Hindistan gibi ülkeleri geride bırakmasına yol açtığını hatırlatmak istiyoruz.

15 Temmuz etkilerinin 2017 yılı başından beri azaldığı biliniyordu, nitekim sadece üçüncü çeyrekte büyüme gerçekleşmedi. İlk çeyrekte yüzde 5,2 ve ikinci çeyrekte yüzde 5,1 oranında büyüyen ekonomi sürpriz etkisi yarattı.

15 Temmuz Ülke Ekonomisini %1 Oranında Küçülttü

15 Temmuz sonrası süreçte güven ortamının azalması ve firmaların faaliyetlerine son verilmesi gibi sonuçlar ülke ekonomisinin küçülmesine yol açtı. Bu süreçten sonra ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin işe yarayacağı öngörülüyordu. Şaşırtıcı olan sonuçların iyimser beklentilerin bile üzerine çıkmış olmasıydı. Büyük bir daralmanın ardından yaşanan bu sıçrayış büyümenin daha detaylı incelenmesine ve yorumlanmasına da yol açtı.

En Çok Büyüme İnşaatta Yaşandı

Yüzde 18 oranında büyüyen inşaat sektörü ekonomistlerin kaygılarını arttırıyor. İnşaat sektörünün büyüme oranının tarım sektörü için geçerli olmaması endişeleri de beraberinde getiriyor. Tarımda giderek daha fazla dışa bağımlı hale gelindiği konuşulurken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek kaygıların yersiz olduğunu ve Türkiye’nin artık bir tarım ülkesi olmadığını belirtiyor.

Önerilen İçerik: İnşaat Sektöründe Bayilik Fırsatları

Üçüncü Çeyrekte Yaşanan Büyüme Kalıcı Mı?

Ekonomistlerin tartıştığı diğer bir konuda elde edilen büyüme oranlarının kalıcı olup olmayacağı. Elde edilen rekor büyümenin zamanının ve öncesinde yaşanan ekonomik daralmanın etkileriyle birlikte ele alınmasını öneren uzmanlar için bu denli yüksek ivmeli bir büyümenin devamı sağlanamaz. 2018 yılında büyüme oranlarının iki haneli rakamlara ulaşamayacağının da altını çizen uzmanlar büyümenin yavaşlayacağını ve en kötü senaryo dahilinde yüzde 4 oranına gerileyeceğini öngörüyor.

2018’de Ekonomi Zor Bir Dönemeçten Geçecek

Tüm faktörler değerlendirildiğinde 2018’in zor bir yıl olacağı görüşü hakim basıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın da değerlendirmeleri yorumların doğruluğunu haklı çıkarıyor. Yatırımcılar endişeli; özellikle global yatırımcıların şu an için Türkiye’yi güvenli bir yatırım ülkesi olarak görmedikleri aşikar. TL’nin değer kaybetmesi ve büyüme rakamlarına rağmen kırılgan ekonomik yapı yabancı yatırımcıları endişelendiriyor.

Önerilen İçerik: 2018 Yılı Türkiye için Kriz Yılı Mı Olacak?

Türkiye’de faaliyet gösteren şirketler de önlem alma yoluna gidiyor. Yüksek enflasyon oranları piyasaları tedirgin ederken hali hazırda TL yatırımları olan yabancı yatırımcılar ise tercihlerini dövizden yana kullanıyor.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler