Blockchain Teknolojisi Demokrasinin Yeniden Canlanmasını Sağlayabilir Mi?

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 12:30

Blockchain teknolojisi ile evrensel görüşlerin oylanabileceği ve güven ortamının oluşabileceği bir geleceğe hazır mısınız?

Blockchain Teknolojisi Demokrasinin Yeniden Canlanmasını Sağlayabilir Mi?
Fatih Bozoğlu user

Eskiden, henüz dünya şimdiki halinden epeyce farklıyken; 50 – 100 kişilik topluluklar dünya üzerinde aile bağlarının etkisiyle birlikte yaşarken demokrasi en yalın ve gerçek haliyle uygulanabiliyordu. Her karar çoğunluğun görüşüne göre alınıyor ve azınlığın değil aynı fikirde birleşen çoğunluğun etkisi hissediliyordu. Eğer çoğunluk herhangi bir kararda uzlaşamazsa öneriler reddediliyordu, o dönemlerde her şey şimdikinden çok daha basitti.

Günümüzdeki demokrasi düzeninin eskisiyle ilgisi yok; serveti ve gücü elinde bulunduran azınlığın yönlendirmesiyle dünya düzeni bir şekilde yolunu buluyor. Eğitim kurumlarında bu durum normalleştiriliyor, tüm insanlar demokrasi ile yönetildiğini düşünüyor.

Önerilen İçerik : Bitcoin Nedir, Avantajları ve Dezavantajları

Yeni Bir Çağın Şafağındayız

Günlük hayatlarımızın nasıl geçtiğini kısaca hatırlayalım. Alarm sesiyle uyanıyor günün ilk ışıklarını küçük pencerelerimizden görüyor, hızlıca kahvaltı edip günlük hengamemize atılıyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılamak için çalışıyor, strese giriyor, alışveriş yapıp stres attıktan sonra bize stres veren asıl kaynağa doğru çekiliyoruz; para kazanmak için var gücümüzle uğraşıyoruz.

Öyle bir ekonominin parçasıyız ki hem onun tam merkezinde hem de millerce uzağında yer alıyoruz. Ortak bir ekonominin dişlileri olarak büyük resmi kaçırdığımız anlarda ise toplumdan aslında ne kadar uzak olduğumuzu fark ediyoruz. Günün 24 saatini yetersiz buluyor, sosyal medyadan çıkmıyor, işe gidip gelip kendimize vakit ayırmadan uykuya dalıyoruz. Yeterince vaktimiz olmadığı için mi toplumdan bu denli soyutlanıyoruz?

Aslında, hayır.

Mülkiyet hakları, servet dağılımı, kariyer hedefleri, faiz oranları, borçlarımız ve karlarımızı çoğaltma isteği gibi komplike süreçler bizi ekonomik düzenin esiri haline getiriyor. Esaretimizden kurtulmak istesek de sistemle aramızda yer alan görünmez zincirlerimizden kurtulamıyoruz. Ama güven duyarsak, belki de düşündüğümüzün aksine demokrasinin yeniden inşa edildiğine şahitlik edebiliriz.

Önerilen İçerik : Bitcoin Nasıl Üretilir?

Yine ve Yeniden Demokrasi

İyi bir haberimiz var, teknoloji özellikle de Blockchain teknolojisi demokrasinin sarsılan temellerini yeniden inşa etme fırsatını bize sunabilir. Tüm sektörlerde faaliyet gösteren şirketler kâr odaklı düşünmek yerine toplumsal fayda sunmaya çalışırlarsa ya da biz doğru politikalara oy vermeye karar verirsek blockchain teknolojisi etkisini gösterebilir.

Basit bir örnek verelim; tedarik zincirleri kadar evrensel bir düzen blockchain teknolojisiyle demokratik hale getirilebilir. Kıyafet üreten bir tekstil şirketinizin olduğunu hayal edin; tedarik zinciri yöneticiniz kıyafet üretiminde kullanılan bir hammaddenin çevreye zarar verdiğini öğrendiğinde bu ham maddenin kullanımını oylamaya sunsa ne olur? Sorumluluk sahibi vatandaşlar bu oylamaya katılır ve çevreye zarar veren ham maddenin kullanımını engeller. Blockchain teknolojisi azınlığın düşüncelerini değil çoğunluğun fikirlerini devreye sokarak potansiyel bir çevresel sorunun önlenmesini sağlayacaktır. Bu teknolojinin yaygınlaşması ise dünya genelindeki toplulukların daha insani değerlere odaklanmasını kolaylaştıracaktır.

Her hangi bir oylamanın yapılması ya da “akıllı sözleşmelerin” hayata geçirilmesi tüm bireylere düzende bir rol verecektir. İnsanlar kendilerini sistemin parçası hissetmekle oy vermeyi eş değer tutacak ve kimliğini verdiği kararlar doğrultusunda şekillendirecektir. Diğer bir deyişle, düşünceler kimlik tanımlamasının merkezi haline gelecektir.

Demokrasiyi dünyayı kendi görüşleri çerçevesinde değiştirmek için bir araç olarak kabul eden çoğunluğun bu aidiyet duygusunu benimsemesi çok olağan. Güvenmek de ait olmak da doğamızda var. 7 trilyon dolar değerindeki güvenlik sorunlarını barındıran internet ortamında blockchain teknolojisinden şüphe duyabiliriz. Ancak dijital kimliklerimizin, dünyayı değiştirme potansiyeline bu teknoloji ile sahip olabilecekleri gerçeğini de göz ardı etmemeliyiz.

Bir Önceki Yazımızı Okudunuz mu? : İnovasyon Nedir ?

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler