Bitcoin Nedir, Avantajları ve Dezavantajları

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 09:03

Bitcoin Nedir, Avantajları ve Dezavantajları
Enes Öksüz admin

Şifreleme teknikleri kullanılarak geliştirilen ilk para birimi olan Bitcoin, 2009 yılında Sahoshi Nakamoto takma ismini kullanan birisi tarafından geliştirildi. Paranın sadece dijital ortamda şifreli bir şekilde barınması ve arada herhangi bir aracı yer almadan kişiden kişiye gönderilebilmesi bu işlemleri takip edilemez ve dolayısı ile güvenli kılıyor. Ancak Bitcoin’in bu yönü kötüye de kullanılabiliyor. Göndericinin veya alıcının bilgisinin yer almadığı sadece sanal cüzdanların bulunduğu bu sistemde takip mekanizması işe yaramadığı için illegal işlerde Bitcoin sıklıkla kullanıyor. Ancak tüm bu özelliklerinin yanı sıra günümüzde sürekli artan değeri ile birçok yatırımcının dikkatini çekmiş durumda. Özellikle bu yıl yaşadığı inanılmaz yükselme ile çoğu kişiyi zengin ederken birçoklarının da ilgisini üzerine çekti. 

Dünyada Bitcoin’in Yeri

Bitcoin nedir? Avantajlar ve Dezavantajlar

Bitcoin henüz dünyanın hiçbir ülkesinde resmi para birimi olarak kabul edilmiyor ancak birçok ülkede aktif bir şekilde kullanılıyor. Dünyada özel üniversitelerin bir kısmı ödemeleri Bitcoin üzerinden kabul ediyor. PayPal, Microsoft ve Google gibi dev şirketler Bitcoin ile işleme izin veriyor. Sadece Bangladeş, Bolivya, Ekvador, İzlanda, Kırgızistan ve Vietnam’da yasak olan para birimi geçtiğimiz günlerde Japonya’da internet üzerinden yapılacak ödemelerde kullanılmaya başlandı. Bitcoin’in yasal olmadığına dair ülkemizde herhangi bir düzenleme olmamasına rağmen yaşanacak bir siber saldırı durumunda BDDK tarafından herhangi bir güvence verilmeyeceği 2013 yılında açıklanmıştı.

Bitcoin’in Avantajları

Tedavülde bulunan reel para arzında yaşanacak artış enflasyona neden olan etkilerden birisidir. Para arzının artması direkt olarak enflasyonunda artmasını sağlar. Diğer taraftan bu durum Bitcoin için geçerli değildir. Bitcoin’in sistemi sınırı olan bir sistemdir ve tasarımı dolayısıyla en fazla 21 milyon adet Bitcoin üretilebilir. Bu nedenle Bitcoin’in enflasyon riski oldukça düşüktür. 

Hiç bir aracı olmadan direkt olarak kişiler arasında çalışan Bitcoin ile gerçekleştirilen para transferleri daha güvenli bir hal alıyor. Kredi kartı gibi klasik ödeme sisteminin kullanıldığı durumlarda para iadesi talep edildiğinde 3. şahıslardan kaynaklanan güvenlik açıkları Bitcoin sisteminde yer almıyor. 

Bitcoin’in herhangi bir merkezi ya da bağlı olduğu bir şahıs olmadığı için anonim bir sistemdir. Bu yüzden reel paralar gibi hükümetlere bağlı olan hiperenflasyonlardan etkilenerek yaşanan çöküşler Bitcoin sisteminde gerçekleşmez. 

Bitcoin’in Dezavantajları

Bitcoin’in avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları bulunur. Bunların en başında geleni ise likiditedir. Kısacası Bitcoin’in harcama alanı oldukça kısıtlı. O yüzden günümüzde Bitcoin genel olarak yatırım amaçlı kullanılır. 

Bitcoin, kredi kartı ya da banka hesabı gibi olmadığı için kaybedilme olasılığı yüksektir. Bitcoin cüzdanınızı bir kez kaybettiğinizde ya da çaldırdığınızda bir daha geri alma şansınız olmadığından dolayı biraz riskli kabul edilebilir. Diğer taraftan fiziksel bir şey olmadığı için bu tarz istenmeyen durumlara karşı önlem almak oldukça basit. 

Bitcoin sisteminde herhangi bir aracı kurum yer almadığı için anonimdir ve herhangi bir şekilde izi sürülemez. Bu özelliği ile uyuşturucu ve diğer yasal olmayan maddelerin alışverişinde sıkça kullanılmaktadır. Genel olarak devletlerin Bitcoin’i gerçek bir para birimi olarak kabul etmemesinin arkasında da bu sebep yatıyor. 

Bitcoin’in değer grafiği son aylarda herkesi kendine çekebilecek bir artış gösterdi. Ancak bu durum kalıcı değil. Çok kısa sürede yükselebildiği gibi çok kısa sürede de düşüş gösterebilir. Bu nedenle Bitcoin aslında uzun vadeli bir yatırım aracı değildir. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler