Başarıya Ulaşmayı Engelleyen 5 Alışkanlık

Son Güncellenme: Tue Sep 2024 04:09

Yanlış davranışlar alışkanlıklara dönüştüğünde hayatımız düşündüğümüzden daha zorlu hale geliyor. Yazımızdaki alışkanlıklarınızdan kurtularak siz de başarıya ulaşanlar arasında yer alabilirsiniz.

Başarıya Ulaşmayı Engelleyen 5 Alışkanlık
Enes Öksüz admin

Başarılı insanların başarıya nasıl ulaştıklarına dair türlü şehir efsaneleri ile çevrilmiş durumdayız. Sabah erkenden kalktıkları, kendilerine özel zaman dilimleri ayırdıkları, beslenmelerine dikkat ettikleri gibi söylentilere hepimiz aşinayız. Ancak bu sefer başarıya ulaşmaya engel olan alışkanlıklar ya da davranışlar üzerine yoğunlaşarak konuyu tam tersinden ele alacağız.

Önerilen İçerik: İlham Veren Başarı Hikayeleri

Duke Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucunda davranışlarımızı etkileyen temel faktörlerin alışkanlıklarımız olduğu ortaya çıkarıldı. Bize zarar veren alışkanlıklarımız hayatımıza yön vererek kişisel başarılarımıza ulaşmamızdaki en büyük engeller olarak görülmeye başlandı. Daha iyi alışkanlıklar edinerek daha iyi bir yaşantıya kavuşmamız için öncelikle bu yazıda bahsedeceğimiz 5 alışkanlığımızdan kurtulmamız öneriliyor. İşte detaylar…

Sadece Sonuca Odaklanıp Süreçle İlgilenmemek

Başarıya engel olan alışkanlıkların ilki gereğinden fazla sonuç odaklı olmak. Kendimize amaç belirleyip en kısa sürede o amaca ulaşmanın peşinde olduğumuz için çoğu zaman süreçle yeteri kadar ilgilenmiyoruz. Yeni alışkanlıklar edinmek ve sürdürülebilir bir değişim yaşamak istiyorsanız yeni alışkanlıklarınız üzerinde de vakit harcamalısınız. Radikal değişimler için adım adım ilerlemeli ve mucizelerin sizi bulmasını beklerken zaman kaybetmemelisiniz.

Önerilen İçerik: Başarı İçin Doğru Hedefi Nasıl Koyarsınız?

Tek Seferde Çoklu Değişimler Yapmak

Psikolog Ray Baumeister ve John Tierney tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda profesyonel iş hayatı olan bireylerin gün içerisinde yaklaşık 150 ayrı görevle karşılaştıklarını ortaya koymuştur. Yapılması gerekenler ise hiçbir zaman tam anlamıyla tamamlanamaz, yine araştırma doğrultusunda yetişkinlerin yapmaları gereken görevlerin %41’ini hiçbir zaman yapamadıkları sonuçları da açığa çıkarılmıştır. Tek seferde hayatınızda köklü bir değişime gitmeye çalışırsanız mevcut yaptıklarınızı da zaman içerisinde yapamamaya başlarsınız. Görevlerinizi sınıflandırmalı ve zamana yayarak gerçekleştirmeye çalışmalısınız. Böylece attığınız her bir adımı yavaş yavaş içselleştirebilir ve gerçekten alışkanlığınız haline dönüştürebilirsiniz.

Yeni Alışkanlıkları Edinmeyi Ertelemek

Yeni alışkanlıklar edinmek ister istemez hayatımızın alıştığımız akışında değişimlere neden olur, her değişim gibi bu süreç de oldukça korkutucu olabilir. Hayatımızda bir değişim istiyorsak öncelikle bunu denemeli, sonra uygulamalı ve öğrenene kadar tekrarlamalıyız. Ancak çoğumuz henüz ilk denemeyi yapmadan bu alışkanlıklara ön yargıyla yaklaşarak deneyimleri erteliyoruz. Yeni bir deneyimi sürekli ertelediğimiz zaman bu deneyimle ilgili çekincelerimiz, korkularımız ve rahatsızlığımız da doğru orantılı olarak artıyor. Çocukluğumuzdaki çekingenliğimize bürünüyor ve bize fayda sağlayacak davranışlarda bile aynı tutumu benimsiyoruz.

Yanlış Konulara Odaklanmak

Yeni bir alışkanlık edinmek ve hayatımızı iyileştirmek istediğimizde genellikle “Şu zamana kadar bu alışkanlığı edinmiş olmam gerek.” felsefesiyle yola çıkıyoruz. Hedefimizi tarih bazlı belirliyor ancak o sürece kadar geçecek süreci planlamıyoruz. Halbuki son tarihi belirlemeden önce zamanımızı planlayıp alışkanlıkları hayata geçireceğimiz zaman dilimlerini belirlersek işler daha sorunsuz ilerliyor. Örneğin spor yapmaya başlayacağız. Sağlığımızı iyileştirmek için bu alışkanlığı kazanma sürecinde en geç önümüzdeki ayın sonunda spor yapıyor olacağım anlayışını benimsememiz gerekiyor. Bunun yerine Salı ve Cuma günleri spor yapacağım şeklinde düşünürsek adım atmak da sürecin yarattığı baskıdan kurtulmak da kolaylaşıyor.

Önerilen İçerik: Başarılı Olmak İçin Bakış Açınızı Değiştirin!

Kazanımlarla İlgili Yeterli Hevese Sahip Olmamak

Hedef koyuyoruz ancak hedeflerin önemini fark edemiyoruz. Temel motivasyonumuz eksik olunca da süreçle ilgili heyecan duymuyoruz. Hedefe fazla odaklanıp süreçten sağlayacağımız kazanımlarla ilgilenmiyoruz. Süreç sonunda bir ödül kazanacağız ve belki de tüm hayatımız daha iyi bir hale gelecek; umursamıyoruz. Ödülün önemini kavrayamadığımız için de; belki de zorluklarla mücadele edecek güce bir türlü sahip olamıyoruz.

Yeni alışkanlıklar edinmek kolay değil, ancak doğru adımlar atıldığında imkansız olduğundan da bahsedilemez. Hayatımızda küçük değişimlerin büyük etkileri olabilir; bunun için öncelikle bakış açımızı değiştirmemiz gerekir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler