Zirai İlaç Bayilik Sınavı Nedir? Ne İçin Düzenlenir?

Son Güncellenme: Fri Oct 2024 04:50

Zirai İlaç Bayilik Sınavı, zirai ilaçlar üzerine satış ya da depolama alanında faaliyet göstermek isteyenler için zorunludur. Bu sınavdan gerekli puanı alan kişiler bu alanda faaliyet gösterme hakkına sahip olur. 

Zirai İlaç Bayilik Sınavı Nedir? Ne İçin Düzenlenir?
Enes Öksüz admin

Zirai ilaçların toptan veya perakende satışını yapabilmek, bu ürünlerin depolamasını sağlamak gibi çalışma alanlarını tercih edecek kişiler Zirai İlaç Bayilik Sınavı’na girmek zorundadırlar. Zirai ilaçlarla ilgili çalışmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar yeniden düzenlenirken bu kişilerin ilgili alanındaki yeteneklerini ölçmek için zorunlu sınav uygulaması başlatıldı. Bu uygulama sayesinde sektörde çalışanların ve yapılan işlerin kontrolünün çok daha üst düzeyde yapılması sağlandı.

Ziraat mühendisleri, kamu kuruluşlarında 3 yıllık iş deneyimi olan ziraat teknisyen ve teknikerleri, bitki sağlığı dersi almış olan meslek yüksekokul mezunu teknikerler zirai ilaçların toptan ya da perakende satışı üzerine çalışabilecek. Bu kişilerin çalışmaya hak kazanabilmesi için Mili Eğitim Bakanlığı ya da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından senede bir kez düzenlenecek olan sınavda 100 puan üzerinden en az 80 puan almaları gerekiyor.

Bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende satışları ve bitki koruma ürünleri bayilik izin belgesi ya da bitki koruma ürünleri toptancı izin belgesi sahibi olan kişi veya kuruluşlar tarafından yapılır. Bu satışı yapabilen tüzel kişilikler; kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri, kooperatifler, üretici birlikleri, ziraat odaları ve çiftçi birlikleri gerekli şartları yerine getiren kişileri istihdam ettikleri zaman söz konusu ürünlerin satışını ya da depolamasını yapmaya hak kazanırlar.

Zirai İlaç Bayiliği Şartları;

  • T.C vatandaşı olmak.
  • Ziraat mühendisi, kamu ya da özel kuruluşlarda zirai mücadele alanında üç yıllık deneyimi olan ziraat teknisyeni ya da bitki sağlığı dersi almış teknikeri olmak.
  • Zirai İlaç Bayilik Sınavı’na girmek ve bu sınavdan 100 puan üzerinden en az 60 puan almış olmak.

Sınav tarihi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bakanlığa bağlı il müdürlükleri aracılığı ile ilan edilir. Sınavın ilan edilme tarihi sınav tarihinden en az  en az üç ay önce olur. Sınav için yapılacak müracaatlar sınav tarihinden 45 gün önce il müdürlüklerine yapılır. Müracaatlar yapıldıkları tarihten 15 gün sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletilir.

Zirai İlaç Bayiliği Sınav Konuları

Zirai İlaç Bayiliği

Zirai İlaç Bayilik Sınavı kişilerin bu alanda ne kadar yetkin olduklarını değerlendiren bir sınav olduğu için sınav konuları da bu yetkinliği değerlendirmeye odaklıdır. Bitki koruma ürünleri ile ilgili mevzuat, Zirai Mücadele İlaçları Kontrol Yönetmeliği, Zirai Mücadele İlaçları Etiket Yönetmeliği, Zirai Mücadele Alet ve Makinaları Yönetmeliği gibi mevzuat ve yönergeler sınavın konuları arasında yer alır. Bu mevzuat ve yönetmeliklere ek olarak Zirai Mücadele İlaçlarının Toksikolojik Sınıflandırılması, Zirai Mücadele İlaçları Prospektüsü gibi yönergeler de sınava dahildir.

Bitki koruma ürünlerinin insan ve çevrene sağlığına etkileri, bu etkilerden korunma yolları, toksikoloji ve ekotoksikoloji, bitki hastalıkları, bitki zararlıları ve yabancı otlar, bitki ürünleri satışı ile barkod uygulamaları, organik tarım, entegre ürün yönetimi, entegre zararlı yönetimi, zirai mücadele, bitki koruma ürünlerinde direnç yönetimi konuları da sınav kapsamında yer alır.

Tüm bu sınav konuları sektörde çalışacak kişi ve kurumların bilinçli bir şekilde faaliyet göstermesini sağlamak ve kontrollü bir sistem kurmak amacıyla seçilir. İnsan ve çevre sağlığı açısından oldukça stratejik bir önemi olan zirai ilaçlar ile ilgili satış ve depolama sürecinde kişilerin yetkinliği ve bilgi birikimi oldukça önemlidir.Bir öncekmi yazımız da Bayilik Alma Süreci Nasıl İşler? başlığı altında bayilik alma sürecinin işleyişini inceledik. Bayilik konsunda size cesaret verecek fikirler bulabilirsiniz. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler