İster bir şirketin sahibi olun, ister yetkilisi; herkes sizden iyi bir lider olmanızı ister. Liderlik vasfına sahip olmak güzeldir ancak bu vasıf bir dizi sorumlulukla beraber gelir. Hem ciddi kararlar vermeniz hem de önderlik ettiğiniz kişilerin saygısını kazanmanız beklenir. En iyisini yapmaya çalışsanız da hiçbir zaman muhteşem bir lider olamayacak olmanız da bu mevkiinin cilvesidir. Liderlik hayat boyu öğrenmeyi, deneyim kazanmayı ve arada hata yapmayı gerektirir. Kendinizi eleştirecek kadar acımasız, güçlü yönlerinizi parlatacak kadar stratejik davranabilmelisiniz. Zaman zaman hata yapmak kaçınılmaz olsa da, bazı hatalar çoğu lider için alışkanlık haline gelmiştir. Bu yazımızda liderler tarafından en çok yapılan hataları ve çıkış yollarını bir araya getirdik…
Güç; etkileyici ve baştan çıkarıcıdır. En mütevazi kişiler bile kimi zaman güçlerinin büyüsüne kapılabilirler. Gücün farkında olmak insan egosunu besler. Ancak bunun da bir sınırı vardır; iyi bir lider kendine güvenmeli, kimi zaman egosuyla adından söz ettirebilmelidir. Fakat eksik taraflarını saklamak için baş vurduğu strateji egosunu güçlendirmek olmamalıdır. Hata yapabilirsiniz, hataları sahiplenmek; kabul edip içselleştirmek liderlik vasıflarınızı arttıracaktır. Görmezden gelmek ve egoyu yardımcı güç olarak sahaya sürmek yerinde saymanıza neden olacaktır. Şeffaf olun, zamanında hata yaptığınızı kabul edin ve ekibinizle bu durumu paylaşın. Mütevazilik her daim saygı görür ve çalışanlarınızın gözünde size yüceltir.
Her insan hayatı boyunca birçok önemli karar verir; mantığı ve hisleri arasında kaldığı bir dizi olayla yüzleşir. Mantığının keskin çizgilerinin duyguları karşısında yenik düştüğü anlar mutlaka olacaktır; olmalıdır da. Fakat iş dünyası söz konusu olunca, salt duyguların esiri olmak kesinlikle başarılı sonuçlar doğurmayacaktır. Bir lider olarak kararlarınızı somut verilere dayandırmalısınız. Ekibiniz verdiğiniz kararların rasgele alınmadığını, altında mantıklı bir neden olduğunu düşündükleri zaman kararlarınızı sorgulama ihtiyacı duymayacaktır.
Önerilen İçerik: Bütün Girişimcilerde Bulunan 3 Duygu
Ekibiniz sizin duygusal kararlar aldığınızı düşünürse, bundan sonraki kararlarınıza güvenmeyebilir. Bu senaryo sonucunda ise iş verimliliğinin düşmesi ve iş ortamında karışıklıklar çıkması kaçınılmazdır. Çünkü bir lider olarak sizin davranışlarınız ve karar alma mekanizmanız ön görülemez hale gelir. Sınırlarınızı bilmeli; uzmanlıklarınızın farkında olmalısınız. Operasyonel süreçlerle ilgili hakim olmadığınız bir konuda karar vermeniz gerektiğinde bunu içinizden geldiği gibi değil, konusunda uzman kişilere danışarak sonuçlandırmalısınız.
Özellikle henüz deneyim kazanmamış liderlerin en çok yaptığı hatalardan biridir, çatışmaları önlemek için sorunların üzerini örtmek. Yapmamalısınız! İş ortamındaki huzurun ya da iş verimliliğinin düşmemesi için göz ardı ettiğiniz sorunlar, ileriki dönemde büyüyebilir ve kontrol edemeyeceğiniz kadar dallanıp budaklanabilir. Grup içerisinde oluşan anlaşmazlıkların size kadar ulaşmış olması yeterinde ciddi bir sorunken, bu sorunların göz ardı edilmesi durumunuzu daha da zorlaştıracaktır. Hem ekibinizin gözünde cesaretiniz sorgulanabilir hem de tepkisizliğiniz farklı yorumlanabilir.
Kimi zaman liderler yıldızlarını parlatmak, ön plana çıkmak ya da çok çalıştıklarını göstermek için ekiplerinin yapması gereken işleri kendileri üstlenebiliyorlar. Onların görevi iş dağılımını yapmak, koordinasyon sağlamak ve süreci takip etmekken kendilerine yükledikleri gereksiz sorumluluklar farkında olmasalar da yine onlara zarar getiriyor.
Önerilen İçerik: Her Şeyi Üstelenen Patron, Her Şeyi Yapabilen Değildir
Ekip üyeleri tamamlamaları gereken işleri eksik getirmeye başlıyor, son dokunuşu yöneticilerine bırakıyor ya da kendini yetersiz görmeye başlıyor. Konu nasıl ele alınırsa alınsın organizasyon yapısında sorunlara yol açıyor. İyi bir lider olmak çalışanların işlerini tamamlamak değildir, onlara işlerini eksiksiz yaptırabilmek ve sonrasında teslim ettikleri projeleri kontrol etmektir. Liderlerin görev tanımlamalarını dikkatle okumaları ve mümkün olduğunca sınırları aşmamaları gerekir.
Yüksek egonun esiri olmak kadar tehlikeli bir hata varsa o da liderlerin kendi yeteneklerine güvenmemeleridir. Lider olarak seçilmişseniz, sizi herkesten ayıran; size özgü yetenekleriniz var demektir. Bu mevkiinin tesadüf sonucu size verildiğini düşünmek yapabileceğiniz en büyük yanlışlardan biri olacaktır. Kendinize güvenin, verdiğiniz kararların arkasında durun ve ekibinizin saygısını kazanın. Ekibinizin sizi nasıl görmesini istiyorsanız, dengeli ve tutarlı stratejiler benimseyip öz saygınızı beslemeyi unutmamalısınız.