Girişimcileri Başarısız Yapan Nedenler

Son Güncellenme: Tue Sep 2024 03:17

Girişimcilere başarılı olmak ile ilgili ipuçları verdikten sonra bu sefer de neden başarısız olduklarını açıklıyoruz. İşte detaylar!

Girişimcileri Başarısız Yapan Nedenler
Enes Öksüz admin

Hiçbir girişimci başarısız olacağını düşünerek hayallerini gerçekleştirmek için adım atmaz. Kimi zaman beklentilerinin çok üzerinde gelire sahip olur; kimi zaman ise ticari hayatının ummadığı bir şekilde  sona erdiğine tanıklık eder. Bu yazımızda girişimcilerin en yaygın başarısızlık nedenlerini bir araya getirdik…

Yeterince Zeki Olmamak

Elbette IQ’nun yetersizliğinden bahsetmiyoruz. Ancak ticari zeka ya da ticari fırsatları görebilme yeteneği gibi kavramların da varlığını yadsıyamayız. Bazen girişimciler iyi bir fikir bulduklarına inanırlar ancak fikirlerinin potansiyelini değerlendirme noktasında hata yaparlar. Rakiplerini test etmeden, piyasanın ihtiyacını analiz etmeden ve hatta potansiyel hedef kitlesinin nabzını tutmadan fikirlerini hayata geçirirler. Yeni bir iş kurmak istiyorsanız bu aşamaları atlamamanızı öneriyoruz. Fikrinize güvenebilirsiniz ancak fikrinizin iyi olması ticari başarıları elde edeceğiniz anlamına gelmez. 

Önerilern İçerik: Rakipleriniz Varsa Doğru Yoldasınız Demektir!

İnsanları Tanıyamamak

Girişimcilerin en çok yaptığı hatalardan biri insanları tanıyamamaktır. Birlikte çalıştıkları insanların kendilerine olan faydalarını kestiremeyen, insanlara fazla güvenen ve kontrolü başkalarına bırakan girişimciler yüksek ihtimalle başarısız olurlar. İş hayatında kendilerine yardımcı olacak kişilerle, kendilerine köstek olacak kişileri ayırt edememeleri sonucunda ise en çok zararı gören yine onlar olurlar. 

Yeterince Sermaye Bulamamak

Girişimcilerin ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için sermaye ihtiyaçlarının olacağını birçok yazımızda belirtmiştik. Yine aynı sorunun altını çizmek istiyoruz. Doğru zamanda doğru miktarda sermayeye ulaşamayan girişimciler maalesef ticari faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalabilirler. Bunun asıl sebebi de henüz işe başlarken sermaye ihtiyacı ile ilgili eksik analiz ve araştırma yapmış olmalarıdır. Girişimlerinizi faaliyete geçirmeden önce tüm hazırlıkları eksiksiz yaparak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. 

Önerilen İçerik: Sermaye Biriktirmek İçin Yapılabilecekler

Beklentiyi Çok Yüksek Tutmak

Mucizelere inanmak zaman zaman hayata bağlar bizi, umutlarımızı yeşertir ve devam etmemiz için gereken gücü verir. Ancak söz konusu girişimler olduğu zaman beklentileri çok da yükseltmemek gerekir. Nadir de olsa iş fikirlerinin dünyayı değiştireceğine inanan girişimciler olabilir ve maalesef sonları hüzünlü bir hikayeye dönüşür. Girişimlerinize güvenin ancak çok da hayalperest olmayın. 

Yanlış İş Ortakları ile Yola Çıkmak

Yanlış kişilerle yola çıkmak girişimcilerin yapabileceği en büyük hatalardan biridir. Yeni bir iş kurduğunuzda zaman ve para harcamanız gerekir. Doğru kişilerle doğru şekilde iş birliği yapmak başarılarınızı arttırır. Tam tersi durumda ise yarı yolda kalma ihtimaliniz ciddi anlamda güçlenir. Bu nedenle en yakınlarınızla bile bir iş kuracak olsanız detaylı olarak düşünün; “sorumluluk paylaşabilecek misiniz?, iş etiğiniz uyuşuyor mu?, aynı oranda emek verebilecek misiniz?” gibi soruların yanıtlarını mutlaka bulun.

Satış ve Pazarlama Faaliyetlerindeki Yetersizlik

Muhteşem bir ürün ya da gerçekten ihtiyaçlara çözüm sunan bir hizmetiniz var… Peki ya tanıtımını yapamazsanız, müşteri bulamazsanız o ürünün size ne gibi bir getirisi olabilir? Acımasız olduğumuzu düşünebilirsiniz ancak sattığınız ürün ya da hizmet kadar önemli olan bir konu varsa o da satış ve pazarlama konusundaki yeteneklerinizdir. Kendinizi doğru ifade etmeli, ürününüzün ya da hizmetinizin faydalarını daha net ortaya koymalı ve müşterilerinizin size ihtiyaçları olduğunu hissetmelerini sağlamalısınız. Bu temel unsurların üstesinden gelemezseniz amaçlarınıza ulaşmanız giderek zorlaşacaktır. 

Önerilen İçerik: Satış mı Pazarlama mı, Yoksa Her İkisi Birden mi?

Güvensizlik

Beklentiyi çok yüksek tutmak kadar güvensizlik de girişimcileri başarısızlığa uğratan nedenler arasında yer alır. Uğraştığınız, didindiğiniz işletmenize, fikrinize ya da kendinize yeterince güvenmezseniz başarıya ulaşma ihtimalinizi ortadan kaldırmış olabilirsiniz. Niteliklerinizin, işletmenizin potansiyelinin ve sağlayacağı faydaların bilincinde olmalısınız. Aksi halde, müşterilerinizin sizi tercih edip, ürünlerinizi satın almayı istemelerini bekleyemezsiniz. 

Çıkış Planının Olmaması

Girişimcileri başarısızlığa sürükleyen diğer bir neden de öngörülerinin eksik kalması ya da havayı koklayamamalarıdır. Bazen ticari faaliyetlere zamanında son vermek, hizmet ya da ürün çeşitliliğini sağlamak veya yepyeni bir sektöre geçiş yapmak gerekebilir. Hayatta kalmak ve para kazanmaya devam etmek için yeni koşullara adapte olunması gerekir. Hali hazırda faaliyet gösteren ticari bir işletmeniz varsa ve gidişatın kötü olduğunu düşünüyorsanız, çıkış planlarınızı yapmalısınız. 

Girişimcilik konulu daha fazla içerik için bizi takip edin.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler