Rakipleriniz Varsa Doğru Yoldasınız Demektir!

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 09:30

Rakipleriniz Varsa Doğru Yoldasınız Demektir!
Enes Öksüz admin

Kendi işine sahip olmak isteyen ya da bayilik almayı düşünen girişimcilerin işleri her zaman zordur. Onlarca alternatif arasından seçim yapmak zorunda kalırlar, bu seçimlerinin doğruluğu ise onlar için başarı anlamına gelir. Bu nedenle dikkatle düşünmeleri ve tercihlerini şekillendirirken birçok faktörü göz önünde bulundurmaları gerekir. 

Bir sektöre girmeyi düşündükleri zaman o sektörün rekabet düzeyini araştırırlar. Bu araştırmalar bazen sektörde ciddi bir boşluk olduğu sonucunu işaret eder, bazen ise girişimciler, rakiplerinin çokluğu karşısında hayrete düşebilirler! Genellikle çok rakibin olduğu sektörlerde yeni bir şirketin ayakta durmasının  zor olduğu düşünülür ve girişimciler en başından dikkatli olmaları yönünde uyarılır. Bu yazımızda biz bu görüşün tam tersinin de savunulabileceğinden bahsedeceğiz. 

Bir sektörde rekabet yüksekse; diğer bir deyişle o sektörde faaliyet gösteren birçok rakip şirket varsa, girişimciler için o sektör doğru tercih olabilir. Sektör rekabeti ile talep arasında doğrusal bir bağ vardır. Bardağın dolu tarafından bakmak isterseniz, rekabetin çok olduğu sektörlerde kendinize kazançlı kapılar aralayabileceğiniz sonucunu çıkarabilirsiniz. Ne kadar talep varsa, o kadar farklı tedarikçiler olur; mantık aslında bu kadar basittir. Rekabetin yoğun olduğu sektörde faaliyetlerinize başlayarak, farkınızı ortaya koyabildiğiniz takdirde başarı kazanabilirsiniz.

İş Fikrinizin Yüksek Potansiyeli Olduğunu Nasıl Doğrularsınız?

Faaliyet göstermeyi düşündüğünüz sektörün veya satacağınız ürün ya da hizmetlerin, harcayacağınız çabaya layık olup olmadığını belirlemeden o işe başlamamalısınız. Bu konuda hemfikiriz. Peki ya bu kanıya nasıl varacaksınız?

  • Bulunduğunuz çevreyi gözleyin. Girmeyi düşündüğünüz sektörde faaliyet gösteren işletmelerin olup olmadığını araştırın. Potansiyel rakiplerinizle ve potansiyel hedef kitlenizle iletişime geçmeyi deneyin. Onlardan alacağınız bilgilerin paha biçilemez olduğunu unutmayın!
  • Bulunduğunuz ilçedeki, ildeki ve hatta diğer şehirlerdeki rakiplerinizi online platformlardan araştırın. Haklarında bulabildiğiniz tüm bilgileri inceleyin; sosyal medya hesaplarına bakın ve hedef kitleleriyle nasıl iletişime geçtiklerini; markalarını nasıl pazarladıklarını inceleyin. Rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini öğrenebilmek için elinizdeki tüm fırsatları değerlendirin.
  • Rakiplerinizin web sitelerini inceleyin. Ücret politikaları ile ilgili bir bilgi paylaşıyorlar mı, paylaşıyorlarsa ürün ya da hizmetleriyle ilgili belirledikleri fiyat politikasını değerlendirin. 

Satışlarınız karşısında kazanacağınız miktarları doğru analiz etmelisiniz. Bazı ürünler ya da hizmetler yeterli derecede sürüm olabildiği zaman size kâr getirir. Sürekli satış yapabilmeniz için ise talebin çok fazla olduğu ürünleri belirlemeniz gerektiğini unutmayın.

Önerilen Gönderi: İş Fikrinizi 3 Adımda Test Edin

Örneğin sadece deniz şortu satmak üzere bir işletme açtığınızı varsayalım. Ürünlerinizi sezonlara göre değiştirmeyecek ve çeşitlendiremeyecekseniz bu ürünün size ciddi oranda kâr getirmesini bekleyemezsiniz. Satacağınız ürün bazında elde edeceğiniz kârlılığı net bir şekilde belirlemelisiniz. 

Rakiplerinizle Diyaloglarınızı Geliştirin

İşe başlamadan önce yapacağınız tüm analizlerin, hesaplamaların, tahminlerin ya da beklentilerin gerçekleri hiçbir zaman birebir aynı olmayacağını bilmelisiniz. Sanal işletmenizin getireceği sanal kârları hesaplarken mümkün olduğunca kötümser olmalısınız. Yaptığınız hesaplamalar daha kağıt üzerindeyken beklentilerinizi karşılamıyorsa iş fikrinizi bir süre daha rafa kaldırabilirsiniz. 

Beklentilerinizi somutlaştırmak için atabileceğiniz en stratejik adım rakiplerinizle diyaloglarınızı arttırmak olacaktır. Aynı lokasyonda faaliyet gösteren rakipleriniz size gerçek verileri sunmayabilirler, bunlar için onları suçlayamazsınız da. Fakat farklı lokasyonlardaki rakiplerinize samimi bir yaklaşım sergilerseniz onlardan can alıcı ipuçları alabilirsiniz. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler