Ülkemizde ekonomik hayatın gelişmesinde ve yeni girişimcilerin iş hayatına aktif olarak katılmasında büyük katkıları bulunan KOSGEB’in girişimcilere olan desteklerini son dönemlerde artırdığını biliyoruz. KOSGEB hibe ve kredi desteklerini, desteklemekte olduğu sektörlerde faaliyet gösteren ya da göstermekte olan girişimcilere sunmakla birlikte desteklenen sektörlerde de bir artış görülebiliyor.
KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyen girişimcilerin kurum tarafından düzenlenen eğitimleri başarı ile tamamlaması, sunduğu iş planının kurum tarafından onaylanması ve en önemlisi seçtiği sektörün KOSGEB tarafından desteklenen sektörler arasında bulunması gerekiyor.
Tavuk çiftliği kurmak isteyen girişimciler KOSGEB’in verdiği hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanabiliyorlar. Son zamanların en çok ilgi gören iş fikirlerinden olan organik etlik tavuk yetiştiriciliği ile yumurta üreticiliği için gereken sermaye miktarı açılmak istenilen işletmenin kapasitesine göre değişiklik gösteriyor. Bu alanda KOSGEB desteklerinden yararlanılması için iş planının titizlikle hazırlanması ve iş planında çiftlik giderleri, çiftlikten sağlanacak gelir, finansman yöntemleri, afet planı gibi kalemlerin de bulunması gerekiyor. İşletmenin başarılı olması için et tavukçuluğu mu yumurta tavukçuluğu mu yoksa her ikisinin de mi yapılacağının belirlenmesi ve alınacak tavuk cinslerinin buna göre seçilmesi önem taşıyor.
KOSGEB’in en çok desteklediği iş fikirleri arasında gıda üretim ve satış merkezleri üst sıralarda yer alıyor. Ev yemekleri, mantı evi, çiğ köfte satışı gibi farklı alternatiflerin KOSGEB tarafından desteklendiği biliniyor. Asla ölmeyecek bir sektör olan gıda sektöründe faaliyet göstermek için restoran açacak olan işletmecilerin iş planlarının kabulünün ardından işletmelerini kendi öz sermayeleri ile kurmaları ve yaptıkları harcamaları faturalandırmaları gerekiyor. Belirlenen limitler dahilindeki ödemelerin alınabilmesi için bu sürecin eksiksiz ve istenilen kurallara uygun olacak şekilde tamamlanması en önemli nokta olarak kabul ediliyor.
Mantar yetiştirme tesisi açmak isteyen girişimciler KOSGEB’in yanı sıra bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği desteklerden de yararlanabiliyorlar. Bu iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilerin mutlaka bu işi profesyonel olarak yapan ve anahtar teslim mantar yetiştirme tesisi hazırlayan uzmanlar ile görüşmesi öneriliyor. Mantar yetiştirme tesisi kurmak isteyen girişimcilerin; tesisin yerleşim yerleri ile olan mesafesi, tesisin kurulacağı bölgede su ve elektrik kaynaklarının bulunup bulunmadığı, tesis yolunun ulaşıma uygun olup olmadığı gibi kriterlere dikkat etmesi gerekiyor.
Önerilen İçerik: Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
KOSGEB yalnızca pazarlama alanındaki işletmeleri değil üretim yapılan işletmeleri de destekliyor. Mobilya üretim atölyeleri aynı zamanda günümüzün en karlı iş fikirleri arasında da yer alıyor. Bunun yanı sıra mobilya üretimi yapmak ve bunları satmak isteyen girişimciler hem başlangıçta hem de sonraki aşamalarda KOSGEB’in desteklerinden faydalanabiliyorlar.
Bilgisayar tamirciliği ve bilişim sektöründe faaliyet göstermekte olan işletmelerin önemi de değeri de yıldan yıla artmaya devam ediyor. Bu sektörde faaliyet göstermek isteyen girişimciler KOSGEB desteklerinden faydalanıp bilgisayar tamirciliği ya da farklı bir alanda bilişim işletmesi kurabiliyorlar. Kurulum ve donanım giderleri için KOSGEB desteklerinden yararlanılabilen bu işletmelere alınan bilgisayarların ve diğer ürünlerin en fazla 2 yıllık olması gerekiyor. Bu iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilerin sunacakları hizmetler ile hitap edecekleri kitleyi detaylı bir şekilde analiz etmeleri gerekiyor. Ayrıca işletmenin açılacağı konum da en önemli etkenlerden biri olarak kabul ediliyor. İş merkezlerinin yoğun olduğu bölgelerde sunulacak kaliteli hizmetler işletmenin karlılığı ve başarısı üzerinde doğrudan rol oynayabiliyor.
Son dönemin popüler iş fikirlerinden ola kuru temizleme dükkanlarını açmak isteyen girişimciler KOSGEB eğitimlerine katılıp iş planlarının onaylanması durumunda KOSGEB hibe ve desteklerinden yararlanabiliyorlar. Açılış esnasında gereken malzemelerin finansmanı için destek alabilecekleri gibi personel giderlerini de bu şekilde düşürebiliyorlar. İnsanların sürekli olarak ihtiyaç duydukları bu hizmet oldukça karlı olup işletmenin yerinin hedef kitlenize kolaylıkla ulaşılacak şekilde konumlandırılması gerekiyor. Kuru temizleme işletmelerinde kullanılan özel ekipmanların yüksek kaliteli olması ve deneyimli personel temin edilmesi de önem taşıyor. İşletmenizi büyütmek için tadilat ve çamaşır yıkama gibi ek hizmetler sunabilir veya kuru temizleme alanındaki tüm hizmetleri sunmak yerine dar bir pazara seslenip rakiplerinizden farklı şekilde konumlanabilirsiniz.
Önerilen İçerik: Kuru Temizleme Bayilikleri
Son dönemlerde kozmetik ürünlerin içeriği ile ilgili tartışmalar ve tüm ürünlerde organik olana yönelmenin sonucu olarak kozmetik ürünlerde de doğala dönüş yaşanıyor. Pek çok girişimci gerek kendi doğal ürünler üreterek gerek doğal ürünler üreten markaların ürünlerini satarak bu sektörde faaliyet göstermeyi tercih ediyor. KOSGEB tarafından da desteklenen bu sektör geniş ürün yelpazesi ile tüketicilere yüksek karlılık oranları ile de girişimcilere hitap ediyor.
Oto yıkama dükkanı açmak isteyen girişimciler sermayelerinin olmaması ya da desteklerden yararlanmak istemeleri durumunda KOSGEB’in sağladığı olanaklardan yararlanabiliyorlar. Oto yıkama dükkanı açmak karlı bir iş olsa da seçilen yerin yasal olarak taşıması gereken özellikler konusunda dikkatli olunması ve seçilen yerin müşteri potansiyelinin olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Oto yıkama açmak isteyen girişimciler desteklerden KOSGEB tarafından belirlenen bölgeler dahilinde yararlanabiliyorlar. 1. Ve 2. bölge kapsamında oto yılama açan erkek girişimciler faturalı olarak harcanan paranın % 60’ını kadın girişimciler % 80’ini; 3.-4.-5. ve 6.bölgede işletme açan erkek girişimciler % 70’ini kadın girişimciler ise % 90’ını geri alabiliyorlar. KOSGEB uygulamaları gereği harcamanın önce yatırımcı tarafından yapılması gerekliliğinin yanı sıra faturalı harcamaların belirli yüzdelerle karşılanması nedeni ile de oto yılama dükkanı açmak isteyen girişimcilerin belirli miktarlarda sermayeye sahip olması bir zorunluluk haline gelebiliyor.
Önerilen İçerik: Oto Yıkama Bayilikleri Veren Firmalar