Hindi Çiftliği Nasıl Kurulur?

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 09:08

Yetiştiricilik açısından karlı bir kümes hayvanı olan hindi için kurulacak bir çiftlik için neler gerekir. Hindi çiftliği kurmak için gerekli sermaye ve şartlar.

Hindi Çiftliği Nasıl Kurulur?
Enes Öksüz admin

Girişimci ruhuna sahipseniz, kümes hayvancılığı alanına girmek istiyorsanız hindi yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Hindi, lezzetli ve dayanıklı eti sayesinde son yıllarda girişimcilerin gözdesi haline gelmiştir. Tek başınıza veya ortak olarak hindi çiftliği kurabilirsiniz. Bu konuda yeterli bilgiye ve maddi kaynağa sahip olmasanız bile, hindi çiftliği kurmak için bilgi ve maddi destek alabiliyorsunuz.
 
Hindi çiftliği her ne kadar karlı bir iş olsa da çok dikkatli olmanız gerekiyor. Sadece hindi çiftliği kurmak ile iş bitmiyor. Hangi tür hindi yetiştiriciliği yapacağınıza karar vermeniz, alıcı firma ve işletmeleri sözleşme imzalamanız, sağlıklı hindi civcivleri almanız ve sonunda da hindi çiftliğini kurmanız gerekiyor.
 
Hindi yetiştiriciliği yüksek karlı yatırım arayanlar için harika bir fırsattır. Tabi her fırsatın olduğu gibi hindi yetiştiriciliğinin de zahmetli tarafları bulunuyor. Yola civciv ve palazlanmış hindilerle çıkacağınız için zorlu günler sizi bekliyor. Onlara yaşamak için sebep sunmazsanız, ölmek için sebep arayacaklardır. Bunun için de profesyonelce ve sistemli bir çalışma uygulamalısınız. İşinizde başarılı olmak istiyorsanız, genç ve sağlıklı hindilerle yola çıkmalısınız. Onlara çok temiz bir ortam sunmalı, olabildiğince iyi beslemelisiniz. Aksi takdirde yatırımınız boşa gider, hindileriniz telef olur.

Neden Hindi Çiftliği? 

Yeme alışkanlığının getirdiği sonuçlar olarak sadece ülkemizde değil tüm dünyada obezite ve kolesterol problemi bulunuyor. Obezite ve kolesterol sorunu olanlar sağlıklı diyet besinleri tüketmek zorundalar. İşte burada hindi etinin önemi ortaya çıkıyor. Hindi eti kolesterol bakımından daha sağlıklı olması nedeniyle bütün diyet listelerinde en başta bulunuyor.

Önerilen İçerik: Tavuk Yetiştirme Çiftliği Açmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

Hindiler, tavuklar gibi kapalı ortamlarda suni olarak yetiştirilemediği için daha sağlıklı ve lezzetlidirler. Açık havayı ve gezmeyi sevdikleri için nispeten daha organiktirler. Kırmızı etin 1/3’ü fiyatına satılmalarına rağmen kırmızı etten daha sağlıklıdır. Kırmızı etin lezzeti, beyaz etin sağlığı hindide buluşmuştur.

Hindiler, diğer kanatlıların değerlendiremeyeceği gıdaları değerlendiriyorlar. Her türlü ot ve böcekle beslenebiliyorlar. Yemi ete çevirme konusunda liderdirler. Eti daha ucuza mal ediliyor. Yumurtadan çıkan civciv 1,5-2 aylık olduğunda meraya çıkarılabiliyor. Etin en kaliteli kısmı olan göğüs ve butlarda et miktarı daha fazladır.

Hindiler her iklime çabuk uyum sağladıkları için yetiştirilme avantajı sunuyorlar. Her türlü iklim şartlarına karşı tavuklara göre daha dayanıklıdırlar. Gerekli bakım ve itina gösterildiğinde hastalık gibi nedenler sonucunda kaybınız daha az olur.

Hindi yumurtası, ticari sektörde tavuk yumurtasından daha çok tercih ediliyor. Hem hindi eti hem de yumurtasını satarak, karlı bir yatırım yapmış oluyorsunuz.

Dünya pazarında hindi eti ve yumurtası büyük yer tutuyor. İç pazarın canlanması, ihracatın artması ve ekonomiyi canlandırması için hindi çiftliği kurmak isteyenlere devlet destek sunuyor.

Hindi Irklarını Tanıyalım

Hindi yetiştiriciliğinde karar kıldınız. Fakat hindi çiftliği kurmadan önce hangi ırkı yetiştireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Çünkü bütün ırkları aynı yetiştiremeyeceğinize göre tek bir ırkta karlı yatırım yapmak elinizdedir. Bu doğrultuda hindi ırklarını tanıyalım.

1-Bronz Irk; Orijini A.B.D. olmakla birlikte ülkemiz de dahil dünyanın birçok ülkesinde yetiştiriliyor. Günümüzde bu ırkın saf orjini kalmamıştır. Ülkemizde hindi üretme istasyonlarında bu ırkın melezleri üretiliyor.

Bronz ırkın en büyük özelliği geniş göğüslü olmasıdır. Altıncı ayın sonunda erkekle 11-12, dişilerse 8-9 kg canlı ağırlığa ve 28 haftada cinsi olgunluğa erişiyorlar. Yumurta verimleri 40-70 arasındadır.

2-Siyah Irk; Orjini İngiltere’dir. Orta büyüklüktedir. Göğüs eti boldur ve et kalitesi iyidir. Yumurta verimi yıllık 60-70 civarındadır.7

3-Beyaz Irk; Bu ırkın bronz ırkından üretildiği söyleniyor. Beyaz tüylü, bacak ve parmakları solgun pembe, sakalı siyahtır. Hindi kesilip temizlendikten sonra üzerinde küçük hav tüyleri pek görünmüyor. Yumurta verimi yıllık 40-70 arasındadır. 26 haftada cinsi olgunluğa erişiyor.

4-Sarı Irk; bu ırkın Bourbon kırmızısı ve Jersey Buff olarak iki cinsi bulunuyor. Bourbon Kırmızısı sadece Amerika’da yetiştiriliyor. Orta ağırlıktadır. 24-28 haftada cinsi olgunluğa erişiyor. Jersey Buff küçük tip hindi olup, 26 haftalıkken cinsi olgunluğa erişiyor.

5-Hibrit Irk; Beyaz hindi ırklarının birbirleriyle melezleme yöntemiyle üretiliyorlar. Bu ırklar genelde ağır hindi ırklarıdır. Bu nedenle meraya çıkartılmayıp, kümes şartlarında beslenmeleri gerekiyor. Cinsi olgunluğa 30 haftada erişiyorlar. 30. haftanın sonunda kesim yapıldığında erkekler 18-20, dişiler 12-14 kg et veriyorlar. Yıllık 4-70 adet yumurta verimleri vardır.

Karlı bir et üretimi elde etmek istiyorsanız modern hindi ırklarını tercih etmelisiniz. Standart bronz ve siyah, beyaz hibrit ırkları et üretimi için en idealleridir. Bu ırklar diğerlerine göre daha az beslense de daha verimlidirler ve daha hızlı büyürler. Hızlı büyümeleri, daha az yem tüketmeleri ticari açıdan elverişli kılıyor. 

Hindi Çiftliği Kurmak İçin Neler Gerekiyor?

Hindi çiftliği kurmak için;

  1. Her 10 hindi civcivi için etrafı kapalı 10×10’luk bir alana,
  2. Talaş, saman veya kuru ota,
  3. Asma yemliğe,
  4. Su çeşmesine,
  5. Kümes hayvanları yemliğine,
  6. Hindi civcivine,
  7. Kümes hayvanları çitine,
  8. Çit kazıklarına
  9. Kafeslere ihtiyacınız bulunuyor.

Hindi Çiftliği Nasıl Kurulur?

Hindi çiftliği kurmaya ve hindi yetiştiriciliği yapmaya karar verdiğinizde bütün aşamaları iyice planlamalısınız. Bu konuda yeterli deneyime ve bilgi birikimine sahip değilseniz, herhangi bir hindi çiftliğine gidip, gözlemleyebilir ve bilgi alabilirsiniz.

+ Öncelikli olarak yetiştireceğiniz hindileri veya yumurtaları nereye ve hangi firmalara satacağınızı belirleyin. Piyasa araştırması yapıp, kişi veya firma/firmalarla anlaşın. Anlaşmalar doğrultusunda ne kadar hindi yetiştirmeniz gerektiğini ve kar marjını hesaplayabilirsiniz.
 
+ Civcivleri yerleştireceğiniz fiziki alanı düzenleyin. Alanın temiz ve hava akımından etkilenmiyor olması gerekiyor. Zemine temiz talaş, saman veya kuru otlar serin. Kümesin üst kısmına ısıtıcılar yerleştirin. Kümeslere yeterli sayıda su çeşmesi ve yemlik yerleştirmeyi ihmal etmeyin.

+ Yetiştireceğiniz hindi türüne karar verin. Hibrit ve beyaz hindiler ticari açıdan daha karlı oldukları için bu türleri tercih edebilirsiniz.

+ Hindi civcivlerini aldığınızda sağlıklı olduklarından emin olunuz. Bu nedenle kaliteli ve sertifikalı üretim yapan çiftlikleri tercih ediniz. Civcivleri teslim aldığınızda hızlı şekilde kümeslerine yerleştirin. Isıtıcının tepede, temiz su ve yemlerinin de ulaşabilecekleri yerde hazır olmalıdır. Civcivler ilk saatlerde suyun kaynağını öğrenmek için suyu gagalayacaklardır. Birkaç saat sonra suyu içmeye ve yemeklerini yemeye başlayacaklardır.

+ Civcivler sekiz haftalık olduğunda ısıtıcıyı kaldırın. Güneşli ve ılıman günlerde meraya çıkarabilirsiniz. Meranın etrafının çitlerle korunaklı olmasına dikkat edin. Yırtıcı hayvanlara ve başıboş köpeklere karşı, çitlerin sağlam olması önemlidir. Ayrıca gece olunca hayvanları içeri almayı unutmayın.

+ Civcivler 14 haftalık olduklarında son besiye verebilirsiniz. 22 ve 28 haftalık olduklarında cinsiyetine ve ırkına bağlı olarak kesime hazır hale gelirler.

Hindi Çiftliği Kuramak Üzere Olanların İşine Yarayacak İpuçları

1- Başarılı bir üretim gerçekleştirmek istiyorsanız, üretim istasyonları yöneticileriyle irtibatta olun. Gerekli bilgileri öğrenin ve uygulayın.

2- Kümesin yerleşim merkezinin dışında, mümkünse meraya yakın olmasına dikkat edin. Kümesin temizliğini yapın. Duvarları kireçle boyayın. Kümesin tabanını, duvarları ve tavanı dezenfekte edin. Kümeste kullanacağınız her türlü malzemeyi kullanmadan önce dezenfekte edin.

3- Kümesin yakınlarında başka bir kümes hayvanının olmamasına dikkat edin.

4- Kümes tabanına l0-l2 cm. kalınlıkta talaş serin. Talaşlar kirlendikçe yenisiyle değiştirin. 

5- Kümes alanını l00-l50 palaz alacak şekilde bölümlere ayırın. Her bölümde aşırı yığılma yaparsanız palazlarda ölüm sayısı artacağını unutmayın.

6- Kümes bölümlerine yeteri kadar dezenfekte edilmiş suluk ve yemlik koymalısınız. İlk günler her palaz için 1 cm suluk ve 5 cm yemlik yeterlidir.

7-Kümese bakıcılar dışında kimsenin girmesine izin vermeyin. Ayrıca yabani kuşların da girmesini engelleyin. Bütün temizliği sağlayıp, gerekli önlemleri alırsanız palaz ölümleri %5-10’u geçmeyecektir.

8- Palaz teslim tarihini öğrenin ve palazları almadan l gün önce sobaları yakın. Isıyı 35 ºC’ de tutun. Her hafta ısı l-2 ºC düşürün.

9-Sıcak veya soğuk havalar için otlakta bir barınak inşa edin. Barınağa suluk koymayı unutmayın.

10-Büyük ölçekli faaliyetlerde civcivlerin gagalarını kesebilirsiniz. Bu işlemi civcivler bir haftalıkken yapmalısınız. Bunu yaparsanız geniş sürülerde görülen yamyamlığı da ortadan kaldırmış olursunuz.

11-Hindiler siyah nokta hastalığına, koksidiyoz ve hava kesesi yangısına karşı duyarlıdır. Bu nedenle diğer üreticilerin yaptığı gibi siz de hayvanları aşılatabilirsiniz.

Hindi Çiftliği Kurarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Işıklandırma; Civcivleri kümese yerleştirdiğinizde ilk hafta 24 saat kümesi ışıklandırmalısınız. İkinci haftadan itibaren her hafta bir saat ışıklandırmayı azaltarak gün ışığına geçebilirsiniz.

İçme suları; Civcivleri evlerine yerleştirdiğinizde temiz içme sularına ilk üç gün suyu hafif tatlandıracak kadar toz şeker katmalısınız. Bu sayede civcivler daha dayanıklı ve ilaç koruyucu özelliğe sahip olurlar. Suların haricinde ilk üç gün yemlerine ayçiçeği yağı ile nemlendirin. Çünkü hindilerin bağırsak sistemleri çok hassastır. İlk üç günden sonra normal suya ve yeme geçebilirsiniz.

Kümes içinde olduğu gibi merada da temiz su kaynağı bulundurun. Hayvanların temiz su içtiklerinden emin olun. Doğal gölgelik bulunmuyorsa, yapay gölgelik inşa edin. Hayvanlar, kesime 15-20 gün kala kapalı ortama alabilirsiniz. Kapalı ortamda kesif yemle besleyebilirsiniz. Kırdırılmış mısır vererek, hindilerin semirmesini ve etin kalitesini artırmış olursunuz.

Vitamin verme; Civcivlere 15 günde bir vitamin verirseniz daha sağlıklı gelişirler. Hastalıklara karşı daha mukavemet gösterirler. Hayvanlar merada taş veya kum yiyebilirler. Eğer tereddüdünüz varsa 4-5 aydan sonra 0,3 mm iriliğinde mozaik verebilirsiniz. Hayvanların anorganik madde ihtiyacı karşılanmış olur.

Hastalıklara karşı koruma; Hayvanları daima sıhhatli ve canlı tutmak birinci önceliğiniz olmalıdır. Hastalık gelmeden önce gerekli önlemleri almalısınız. Bunun için de anaç ve palazları ayrı bölümlere yerleştirin. Hastalık bulaşmaması için çevrede başka kanatlı hayvan olmamalıdır.

Damızlık için yumurta alacaksanız, sağlam sürülerden almalısınız. Kümesleri boşalttığınızda sodalı suyla yıkamalı, badana ve dezenfekte etmelisiniz. Kümeste kullanılan bütün malzemeleri de dezenfekte etmelisiniz.

Hayvanların koruyucu aşılarını zamanında yapmalısınız. Hastalık görüldüğünde hızlı şekilde veteriner çağrılmalıdır. Hastalıktan ölen hayvan ölürse ya yakılmalı ya da gömülerek, üzeri kireçle kapatılmalıdır.

Zaman zaman içme sularına koruyucu olarak vitamin ve antibiyotik türü ilaçlar verebilirsiniz. Bunların hepsini veteriner kontrolünde yapmayı unutmayın.

Hindi Çiftliği Kurmanın Maliyeti

Kuracağınız çiftliğin kapasitesine bağlı olarak harcayacağınız para değişiyor. Genel olarak iyi bir hindi çiftliği kurmak için metre kareye ortalama 150 dolar gidiyor. 1000 metrekarelik bir çiftlik yıllık ortalama 60.000 lira kazandırıyor. Buna göre maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.

Hindi Çiftliği Kurmak İçin Devlet Desteği

Devlet, hindi yetiştiriciliğini destekliyor. KOSGEB, 30.000 liraya kadar hibe destek veriyor. KOSGEB dışında Tarım Kredi Kooperatifleri ile ortaklaşa Ziraat bankası ile TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) da hindi yetiştiriciliği yapmak isteyenlere düşük faizli kredi imkanı sunuyorlar.

İlginizi Çekebilir: KOSGEB Desteği Alınabilecek 8 İş Fikri

Ziraat Bankası, 10 milyon liraya kadar kredi desteği sunuyor. Alacağınız krediye yıllık %2, aylık %0,16 faiz alınıyor.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler