Tavuk Yetiştirme Çiftliği Açmak İçin Neye İhtiyacınız Var?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 06:49

Tavuk çiftliği kurma projesi büyük bir emek gerektireceği için yatırımlar riske atılmadan önce konu ile ilgili tüm detayların bilinmesi gerekiyor.

Tavuk Yetiştirme Çiftliği Açmak İçin Neye İhtiyacınız Var?
Fatih Bozoğlu user

Tavuk çiftliği kurmak isteyenler için tavuk çiftliği maliyeti, tavuk çiftliği proje aşaması ve tavuk çiftliğinin nasıl kurulacağı büyük bir muamma olmayı sürdürüyor.

Tavuk çiftlikleri için seçilecek alanların özellikleri, tavuk çiftlikleri açıldığında faaliyet gösterilecek spesifik alan, kullanılacak ekipmanların kalitesi, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin kapasite gereksinimleri, tavuk yemlerinin nitelikleri, çiftlik çevresindeki ürün satışı yapabilecek satış kanallarının çeşitliliği, satın alınacak tavukların ırk özellikleri, çiftliğin büyüklüğü ve çalıştırılması gereken personel sayısı gibi unsurların yatırım yapılmadan planlanması gerekiyor. Bu şekilde yatırım kararı verilirse girişimcinin kötü sürprizlerle karşılaşma olasılığı azaltılabiliyor.

Tavuk çiftliği açmak son yılların en popüler iş fikirleri arasında yer aldığı için sizlere bu yazımızda tavuk çiftliği kurulum süreci ile ilgili en önemli bilgileri paylaşacağız. “Tavuk çiftliği nasıl kurulur?”, “Tavuk çiftliği kurulum maliyeti ne kadardır?”, “Tavuk çiftliği aylık getiri ne kadardır?” gibi en çok merak edilen soruların yanıtları sizleri bekliyor!

Yükselen İş Fikri: Tavuk Çiftliği Açmak

Tavuk Çiftliği Açmak

Tavuk çiftliği iş fikri tavuk eti ve yumurta fiyatlarının yükselmesiyle yine ve yeniden girişimcilik dünyasında önem kazanıyor. Son yılların en karlı yatırımları arasında ilk sıralarda bulunan tavuk çiftliği kazanç elde etmenin zahmetli ancak bir o kadar da eğlenceli bir yöntemi olarak ön plana çıkıyor. Pazar sorunu olmayan; temel gıda maddelerinin temin edilmesini sağlayan ve uzun vadede yatırımcısının yüzünü güldüren bu iş fırsatı hayata geçirilmeden önce kapsamlı analizlerin yapılmasını gerektiriyor. Bir hevesle işe koyulan; tavuk çiftliği açmak için alelade bir yer bulan; üretim kapasitesini hesaplamadan ve kendine satış ağı kurmadan projeye start veren yatırımcılar tavuk çiftliği getirisi imkanlarından tam anlamıyla yararlanamıyor. Bu sebeple tavuk çiftliği kurmak için somut adımlar atılmadan önce ilk olarak kapsamlı bir iş planı oluşturulması gerekiyor.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur

Tavuk çiftliği nasıl kurulur video ve çeşitli kaynaklarda kapsamlı bir şekilde anlatılıyor. Tüm kaynaklarda tavuk çiftliği kurulmasının kolay olmadığı ve bu iş fikrinin küçümsenmemesi gerektiğinin altı çiziliyor. Tavuk çiftliği açmak isteyenlerin çiftlik giderlerini, çiftlikten sağlanacak giderleri, finans sağlama yöntemlerini ve afet planını oluşturması gerekiyor. İş planından önce tavuk çiftliğinin açık mı kapalı alanda mı açılacağının elbette ki belirlenmesi yatırımcının yararına oluyor.

Tavuk çiftliğinin nasıl ve ne kadarlık bir alanda kurulacağı tüm harcama kalemlerinde değişiklik gösterebiliyor. Küçük ölçekli tavuk çiftliklerinde güvenliğin sağlanması, personel istihdamı ve satış konularında yapılan hazırlıklar büyük ölçekli tavuk çiftlikleri için yeterli gelmeyeceğinden girişimcinin yatırımının temel unsurlarını çok önceden belirlemesi gerekiyor. Et tavukçuluğu ya da yumurta tavukçuluğu yapılacaksa çiftlik için gerekli teçhizatların ve tavuk seçiminin farklılaşması bu iş fikrini daha komplike hale getiriyor. Hem et hem de yumurta tavukçuluğu yapılma kararı verildiği takdirde ise tavuk çiftliği fiyatı ister istemek ciddi oranda artış gösteriyor.

Tavukçuluk Sektöründe Hangi Alana Yöneleceksiniz?

Tavuk çiftliği kurmadan önce sektörel araştırmalarınızı derinleştirmenizi öneriyoruz. Genellikle tavuk çiftliği açılarak yumurta üretimi ya da et üretimi yapılacağı gibi bir kanı yaygın olsa da bu iş fikrinin birçok alt dalı olduğunu bilmelisiniz. İsterseniz tavuk yetiştirebilir, isterseniz kümes hayvanlarına yem üretebilir, isterseniz eti işleyip pazarlayabilir, isterseniz ambalajlı ürünler üretebilir ve son olarak tavuk ürünleri türevlerinin imalatını gerçekleştirebilirsiniz. İş planı oluştururken bu detaylar doğrultusunda hareket ederseniz yatırım maliyetinizi ve “tavuk çiftliği ne kadar kazandırır?” sorusunun yanıtlarını daha net öngörebilirsiniz.

Tavuk Çiftliği için Tavuk Cinsi Seçimi Nasıl Yapılır?

Tavuk Cinsleri

Tavukçuluk sektöründe faaliyet göstereceğiniz spesifik alanı belirledikten sonra tavuk cinsi seçimini yapmalısınız. Temel faaliyet alanınızı belirleyemezseniz hayvan alımı için yatırdığınız bütçe çöpe gidebilir.

Tavukçulukta başarılı olmak için faaliyet alanınıza uygun tavuk cinsi seçimi yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bu süreçte konunun uzmanlarına danışabilir, araştırma yapabilir ve hali hazırda kurulmuş tavuk çiftliklerinin sahiplerinden destek rica edebilirsiniz. Unutmayın; satın alacağınız tavukların ne kadar yükseklikte tünemeyi tercih ettikleri, ne kadar da bir yumurtladıkları, ne kadar geliştikten sonra yumurtlamaya başlayacakları, çevresel gürültülerden ne denli etkilendikleri gibi unsurlar yatırım maliyetleriniz kadar sağlayacağınız geliri de etkileyecektir. Yatırım sonrasında da kar edebilmek için besicilerle tavuk cinsleri üzerine kapsamlı görüşmelere yapmalısınız.

Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Tavuk Kümesi Ekipmanları

Tavuk çiftliği ekipmanları bu iş fikrinin temel taşlarıdır. Kafesler, kümesler, suluklar, tünekler, aydınlatma sistemleri, kuvöz, ısıtma sistemleri, havalandırma sistemleri, kuluçka sistemleri ve yumurta tablası ekipmanlar olmadan tavuk çiftliğinizi verimli bir şekilde işletemezsiniz.

Tavuk Çiftliği Yatırım Maliyeti Ne Kadardır?

Tavuk Çiftliği Maliyeti

Tavuk çiftliği yatırım maliyetleri; arazi, inşaat, tavuk, çiftlik ekipmanı, tıbbi harcamalar, yem, iş gücü, güvenlik, elektrik, su, pazarlama ve reklam gibi kalemlerden oluşur. Bu harcama kalemleri hakkında kesin bir bilgi vermek neredeyse imkansızdır. Çünkü tavuk çiftliği fiyat aralığı girişimcinin hedeflerine, tercihlerine, kalite standartlarına ve iş fikrini nasıl bir alanda faaliyete geçirdiğine göre değişiklik gösterebilir. Çiftliğin kapsamı, tavukların cinsi, kullanılan yemlerin kalitesi ve arazinin alanı gibi değişkenler finansman gereksinimini doğrudan etkiler.

Tavuk Çiftliği Ne Kazandırır?

Tavuk çiftliği getirisi işletmenin kapsamına, et mi yumurta mı üretileceğine ve tavuk sayısına göre değişiklik gösterebilir. Çok değişkenli bir kazanç sistemi olduğu için tavuk çiftlikleri ne kazandırır sorusuna kesin bir yanıt verilemez.

Faaliyet alanlarında özelleşen ve yaklaşık 1000 tavuk barındıran bir çiftliğin ayda yaklaşık 5 bin TL kazanç getireceği öngörülmektedir. Tavuk sayısının artmasına bağlı olarak kazanç da doğru orantılı olarak yükselir. Tavuk çiftliği kısa vadede kar getiren bir iş fikri olarak değerlendirilmemelidir; yatırımcı orta ve uzun vadede işi daha çok öğrenir, yüksel maliyetli harcama kalemleri için alternatifler üretmeye başlar ve satış ağını genişletirse kar oranı artar.

Yaklaşık 500 tavukla start verilen tavukçuluk faaliyetleri 1 sene içerisinde yatırım bedelini amorti etmeye ve yatırımcısına para kazandırmaya başlayacaktır. Sermaye akışına sahip olan, tavuk çiftliği sorumluluğunu üstlenebilen, vakit ayırabilen ve iş geliştirmeye yönelik sürekli çalışan kişiler tavuk çiftliği açarak yüksek kazançlar elde edebilirler.

Tavuk çiftliği açarak para kazanmak isteyen yatırımcıların; kısıtlı bir bütçeye sahiplerse tüm kurulum aşamalarını planlamaları gerekir. Elbette ek masraflar çıkabilir ve yatırımcı zor durumda kalabilir. Kötü sürprizler de düşünülerek sürece başlandığında; yatırımcıların kendilerini toparlaması kolaylaşacaktır.

Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Tavuk çiftliğini etrafını tellerle çevirdiğiniz herhangi bir arazide hiçbir izin almadan kuramazsınız. Tavuk çiftliği; yetkili müdürlerin sözleşmesini, belediye izinlerinin alınmasını, işletme belgesini, itfaiye raporunu, imar durum belgesini, yapı kullanım izin belgesini, yapı ruhsat ekini, kapasite raporunu, harçların yatırıldığına dair makbuzları ve çevre izinleri gerektirir. Yatırımcı süreç başında tüm belgeleri ilgili devlet kurumlarına ibraz etmeden faaliyetlerini resmi olarak başlatamaz.

Tavuk Çiftliği İçin Finansman Gereksinimi

Tavuk Çiftliği İçin Hibe Destek Programı

Tavuk çiftliği kredisi çekmek ve tavuk çiftliği hibe desteklerinden yararlanmak isteyen girişimcilerin tavuk çiftliği hibe şartları hakkında bilgi sahibi olması mali yükünü azaltacaktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun ve Ziraat Bankası’nın tavuk çiftliği açmak isteyenlere destek sağladığı bilinmektedir. En çok merak edilen konuların başında KOSGEB destekleri yer alsa da şu an için KOSGEB tavuk çiftliği açmak isteyen kişilere herhangi bir destek sunmamaktadır.

  • Kümes hayvancılığı yetiştiriciliği hibe ve teşviklerinden faydalanmak isteyenlerin;
  • TC vatandaşı olması, 18 -65 yaş arasında bulunması, çiftçi  ve hayvancılık kayıt sisteminde yer alması, geçmişte 3 sene boyunca hayvancılık faaliyetleri yürütmüş olması gerekir.
  • Gerekli şartları taşıyan girişimciler tavuk çiftliği hibesi için başvuru yapabilir ve yetkili mercilerden danışmanlık alarak gerekli şartları karşılamak üzere çalışmalarını sürdürebilir.
İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler