Girişimcilik kariyerinizde birçok engelle ve çözmeniz gereken birçok sorunla karşılaşırsınız. Sürprizlere karşı hazırlıklı olmanız, satışlarınızı arttırmanız, operasyonel ilkelerinizi belirlemeniz, ekibinizi etkili bir şekilde yönetmeniz ve kârlılığınızı arttıracak yeni yollar bulmanız gerekir.
Çoğu girişimci bu tempoda o kadar kaybolur ki kendilerini bekleyen en büyük problemi görmezden gelir. İş yoğunluğu onları yavaş yavaş tüketmeye ve işlerine karşı duydukları isteği azaltmaya başlar. Tükenmişlik sendromu olarak adlandırılan bu durum önemsenmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde zaman içerisinde girişimciler işlerine ve en önemlisi de kendilerine karşı yabancılaşmaya başlar.
Girişimlerinizi hayatta tutmak için uzunca bir süre mücadele ettiyseniz zaman içerisinde motivasyonunuz ve enerjiniz azalabilir. Kimi zaman sizde tükenmişlik ile ilgili bir belirti olmadığını ya da yorgunluğunuzun bu sonuçlara yol açtığı hissine kapılabilirsiniz. Ancak aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız derin bir nefes alma vaktiniz gelmiş demektir.
• Enerjiniz Azalıyor mu? İşinize artık eskisi kadar enerjik gitmiyorsanız, verimli bir şekilde çalışamıyorsanız ve ekibinize eskisi kadar destek olamıyorsanız; dikkatli olun. Verimliliğinizin düşmesine bağlı olarak daha çok çalışma gereği duyabilir ve negatif bir kısır döngüye girebilirsiniz.
• Karar Vermekte Zorlanıyor musunuz? Yorgunluğunuz nedeniyle işinizle ilgili karar vermeniz gerektiği zamanlarda net olamıyorsanız, karar vermekte zorlanabilirsiniz. Problem çözme konusundaki becerilerinizin azaldığını hissedebilirsiniz.
• İşinizden Keyif Almıyor musunuz? Girişimciliği tercih etmenizin ardındaki temel motivasyonlardan biri de kendi işinizi yapmaktan zevk almanızdır. Kendinizi çok fazla strese sokmaya başlarsanız işinizden zevk alamamaya başlarsınız.
Önerilen İçerik: Yaptığınız İşi Değil, İş Modelini Sevin!
• Fiziksel Semptomlarınız Başladı mı? İşinizle ilgili yaşadığınız sıkıntı ve stres sonucu fiziksel reaksiyonlar göstermeye başlayabilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz zayıflar, hastalıklara yakalanma riskiniz artar, kan basıncınız yükselir ve strese bağlı rahatsızlıklar yaşamaya başlayabilirsiniz.
Girişimci tükenmişliğini tamamen ortadan kaldırmanın kolay bir yolu bulunmaz. Ancak bu durumu erken tespit ederseniz, sonuçları daha çok ciddileşmeden tedbir alabilirsiniz.
• Sabahları uyandığınızda işe gitme fikri sizi rahatsız ediyorsa ve tedirginlik yaşıyorsanız,
• Her zamankinden daha çabuk yoruluyorsanız ve eskiye oranla daha çok strese giriyorsanız,
• Giderek kendinize daha az zaman ayırmaya başladıysanız,
• Hayat tarzınızda olumsuz değişimler olmaya başladıysa,
• Aileniz ve arkadaşlarınız sizinle ilgili endişelerini daha sık dile getirmeye başladıysa tükenmişlik sendromu belirtileri göstermeye başladığınızı düşünebilirsiniz.
Çalışma performansınızı uzun dönemde olumsuz yönde etkileyecek tükenmişlik sendromu belirtilerini yaşamaya başladıysanız, bir an önce aksiyon almanız gerekir. Zamanında önlem almaz ve maruz kaldığınız stresi önemsemezseniz daha ciddi sonuçlarla karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız.
Kendinize Zaman Ayırın Giderek artan bir stresiniz varsa ve kendinizi çalıştığınız zamanlarda iyi hissetmemeye başladıysanız kendinize zaman ayırın. Bir gün ya da bir hafta işinizden uzaklaşın. E-postalarınıza bakmayın, bu süreçte işinizle ilgili hiçbir şey yapmayın. Kendinizi dinleyin ve ortamınızdan uzaklaşmaya çalışın.
Daha Fazla Sorumluluk Devredin Bir girişimci olarak işletmenizin A’dan Z’ye tüm süreçleriyle ilgilenmek istemenizi anlıyoruz. Ancak yukarıda saydığımız belirtileri deneyimlemeye başladıysanız sorumluluklarınızı biraz azaltmalısınız. Temel konularda olmasa da güvendiğiniz kişilere iş yükünüzün bir kısmını da olsa devretmelisiniz.
Önerilen İçerik: Her Şeyi Üstelenen Patron, Her Şeyi Yapabilen Değildir
Hayır Demelisiniz Önünüze gelen her sorunla, her dosyayla ilgilenmek zorunda değilsiniz. İşletmenizin günlük işleri ile ilgili zaman ayırmanız istendiğinde hayır diyebilmelisiniz. Kendinizi asıl önemli konulara kanalize etmeli ve verimliliğinizi arttırmalısınız.
Stresinizden Kurtulmaya Çalışın Söylemesi kolay fakat stresinizden arınmazsanız yaşadığınız sorunlar giderek artabilir. Bu nedenle spor yapın, sevdiğiniz yerlere gidin, ailenize zaman ayırın. Kısacası sorunlarınızdan kurtulmak için neye ihtiyaç duyduğunuzu düşüyorsanız zaman kaybetmeden hayata geçirin.
Girişimci tükenmişliğini tamamen önlemenin bir yolu yoktur ama dediğimiz gibi bu süreci durdurabilir ya da etkilerini azaltabilirsiniz. Kendinizi tanıyan sizsiniz, zihninizin ya da bedeninizin size verdiği uyarıları dikkate alın. Girişimlerinizin başarıya ulaşması için kendinizi ihmal etmemeniz gerektiğini unutmayın.
Girişimcilik odaklı diğer içeriklere de göz atın.