Franchising Fırsatları

Son Güncellenme: Wed Apr 2024 01:35

Franchising kavramı kavramı hakkında tüm bilmeniz gerekenler burada. Bir yatırım modeli ve işletme sistemi olarak franchising alanında avantajlar ve dezavantajlar.

Franchising Fırsatları
Enes Öksüz admin

Kendi işine sahip olmak isteyenlerin gözü ilk olarak franchise fırsatlarına takılır. Franchise sisteminin güvenliği, bilindik bir markanın gücü ve hali hazırda oturmuş bir hedef kitlesinin varlığı girişimcileri cezbeder. Franchising ile ilgili detaylı araştırma yapıp bu iş modelinin kendileri için uygun olduğunu düşünen girişimciler tüm unsurları değerlendirmeye başlarlar. Neticede hayatlarını değiştirecek bir fırsat arıyorlardır ve bu fırsatın hangi firmayla iş ortaklığı kurdukları zaman karşılarına geleceğini bilmek haklarıdır. Farklı Franchising çeşitlerini incelerler, markalar hakkında detaylı bilgi toplarlar, sözleşmeler üzerinden geçerler ve kararlarını verdikleri o noktada yollarına kararlı bir şekilde devam ederler.

Bu yazımızda Franchising ile ilgili detaylı bilgileri paylaşarak girişimcilerin en çok merak ettikleri soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız. Hazırsanız başlıyoruz…

Franchising Ne Demek?

Franchising Ne Demek

Girişimciler ya sıfırdan başlayıp kendi markalarını oluşturmayı tercih ederler ya da hali hazırda faaliyet gösteren markaların imtiyaz haklarını belirli bir süreliğine kiralarlar. İşte, herhangi bir ürünün ya da hizmetin imtiyaz sahibi şirket ile o ürün veya hizmetin imtiyaz hakkını kullanmak için belirli bir süreliğine anlaşma yapılması yoluyla gerçekleşen iş modeli “franchising” olarak adlandırılır. Bu iş modeliyle taraflar arasındaki ilişki sözleşmeyle garanti altına alınır ve her iki tarafın da birbirlerine karşı sorumlulukları resmileşir.

Franchise sözleşmesi yoluyla başlayan bu ilişki uzun süreli olabileceği gibi tarafların yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda kısa süreli de olabilir. Franchise veren firma bu sözleşme ile birlikte markasını, teknik yöntemlerini, sınai ve mülkiye haklarını ve  sistemlerini kullanma hakkını kiralar. Her ne kadar franchise olma hakkını kazanan kişiler ticari faaliyetlerinde merkezi yönetime bağlı olsalar da günlük süreçlerde bağımsızlıklarını korurlar.

Franchising Fiyatları

Franchising Fiyatları

Franchise hakkı veren firmaların politikaları, marka bilinirlikleri ve hedefleri değişiklik gösterir. Anlaşma karşılığında satılacak ürün ya hizmetlerinin türü de birbiriyle aynı değildir. Bu kapsamda, franchising fiyatları firmadan firmaya değişiklik gösterir. Ücretsiz olabileceği gibi milyon dolarlık rakamlara da ulaşabilen franchise sözleşme bedelleri sermaye biriktirmek isteyen girişimcilerin alternatiflerini çoğaltmaktadır. Az bir bedelle dahi üstlenilebilen imtiyazlar olacağı gibi, sadece sermaye yeterliliğine bakmayan firmaların sermaye ile satın alınamayan imtiyazları da bulunabilmektedir.

Franchise veren firmaların marka imajlarını korumak için farklı kriterleri olabilir. Örneğin üniversite mezuniyeti, sektörel deneyim ve hatta temsilci seçiminde yapılan mülakatları geçme şartı imtiyaz hakkı verilmeden önce aranabilir. Bu açıdan yaklaşıldığında kendi işinin sahibi olmak için franchisor’lar ile anlaşma yapmak isteyen girişimcilerin sadece franchise sözleşme bedellerine değil, tüm şartlara dikkat etmeleri gerekir.

Franchising Firmaları

Franchise veren firmaların sayısı giderek artıyor. Neredeyse tüm sektörlerde imtiyazlarını paylaşmak isteyen şirketler markalarını kiralamak isteyen girişimcilerle buluşuyor. Yalnızca yerel piyasada olabileceği gibi dünyanın birçok ülkesinde de faaliyet gösteren markalar satış ağlarını genişletmek ve franchisee’lerden gelir elde etmek için kıyasıya rekabet ediyor.

Ülkemizde, özellikle alışveriş merkezi kültürünün yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte karşılaştığımız dev markalar, deniz aşırı ülkelerde dahi marka bilinirliklerini bu iş modeli sayesinde arttırıyor. Operasyonel süreçleri oturuyor, temsilcilerin denetimleri kolaylaşıyor ve rağbet gören franchisor’lar yüksek bir ivmeyle büyümeye devam ediyor.

Siz de franchisee olmayı düşünüyor fakat franchising firmaları arasında seçim yapmakta zorlanıyorsanız yaşadığınız lokasyon bazında detaylı analizler yapmalısınız. Hangi sektörde faaliyet gösterirseniz, kimlere hitap ederseniz ve hangi ihtiyaca yanıt verirseniz daha çok kazanacağınızı hesaplamalı; seçimlerinizi somut analizlere dayandırmalısınız. Böylece Franchisor seçiminizi en doğru şekilde yapabilir ve erişiminizin en kolay olduğu hedef kitleye en doğru şekilde ulaşabilirsiniz. Franchise sözleşmesine bağlı kaldığınızda da uzun süreli iş birliklerinin faydasını görürsünüz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler