Dükkan Nasıl Açılır? Dükkan Açmak İçin Fikirler

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 02:04

Dükkan açmak için gerekli evraklar ve takip edilmesi gereken yasal süreçler.

Dükkan Nasıl Açılır? Dükkan Açmak İçin Fikirler
Enes Öksüz admin

İş hayatında yer alan pek çok insanın ortak hayalinin küçük de olsa kendi dükkanını açmak ve kendi işinin patronu olmak olduğunu hepimiz biliyoruz. Şu an dünya genelinde farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok dükkan; ithalatçıdan, üreticiden, toptancıdan, firmalardan ya da farklı mağazalardan sağladıkları ürünleri ve servisleri müşterilerine sunma mantığı ile çalışıyor. Tabii bunun yanı sıra kendi üretimlerini sunan dükkanlar da bulunuyor. Farklı sektörlerde güçlü bir rekabet ortamının bulunduğu göz önüne alındığında bir dükkan açmadan önce sektör araştırması dahil pek çok konuda titizlikle davranılmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Dükkan Açmadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Girişimcilerin dükkanlarını açmaya karar vermeden önce mutlaka hangi sektörde faaliyet göstereceklerine karar vermeleri gerekiyor. İşletmenin doğru lokasyonun neresi olduğu, işletmenin rakiplerinden farklı bir hale nasıl getirilebileceği, başlangıç için ne kadar sermayeye ihtiyaç duyulacağı gibi soruların yanıtlarının verilebiliyor olması ve iyi bir iş planı hazırlanması başarılı bir işletmeye sahip olmak için gereken en önemli noktalar olarak kabul ediliyor. Girişimcinin bir işte başarılı olabilmesi için güzel bir fikre sahip olması ve bu iş fikrini hayata geçirebilmesi önem taşıyor. İşinde başarılı olmak isteyen girişimcilerin rakiplerini ve onların daha önce yapmış olduğu hataları analiz edebilmesi aynı hataları tekrarlamalarını önleyebiliyor.

Dükkan Nasıl Açılır?

  • Dükkan açmak isteyen girişimcilerin bağlı bulundukları belediyeden yapacak oldukları işe göre nasıl bir dükkana tutmaları gerektiğini öğrenmesi ilk adım olarak kabul ediliyor. İş yeri açılışına izin verilmesi için söz konusu dükkanın yapı kullanma izin belgesinin yani iskan belgesinin belediyeye ibraz edilmesi gerekiyor.
  • Ayrıca kat maliklerinin oy birliği ile muvafakat vermesine de ihtiyaç duyuluyor. Açılacak olan işyeri belediye sınırları dışında ise belediye yerine İl Özel İdaresi’ne başvurulması gerekiyor.
  • Ardından bağlı bulunulan vergi dairesinden hazırlanacak evrakların listesinin ve işyeri açma bildiriminin alınması öneriliyor. Dükkan tutulup vergi dairesine işyeri açma bildirimi yapıldıktan sonra bir muhasebeci ile anlaşılması durumunda işyerinde bulundurulması gereken evraklar da kolaylıkla temin edilebiliyor.
  • Vergi dairesinden işyeri açılış levhası alındıktan sonra yazar kasa cihazı alınması gerekiyor. Bu yazar kasa vergi dairesi sistemine işletilerek yazar kasa ruhsatı alınıyor.

Dükkan Açmak İsteyenler İçin Pek Çok Alternatif Bulunuyor

Dükkan açmak isteyen ancak bir türlü karar veremeyen girişimci adayları için aslında her bütçeye hitap eden pek çok farklı iş fikri bulunuyor. Küçük bir sermayesi olup dükkan açmak isteyenler büfe, çay ocağı, hediyelik eşya ya da waffle dükkanı gibi alternatifleri değerlendirebilecekleri gibi bütçelerine uygun bayilik fırsatlarından birini de tercih ederek iş hayatına adım atabiliyorlar. Ayrıca organik ürünler satan dükkanlar, zücaciye dükkanları, cafeler, çiğ köfteciler, parfümeri dükkanları, ev yemekleri dükkanları da son dönemlerin yüksek gelir kazandıran ve çok yüksek bütçe ihtiyacı bulunmayan iş fikirleri arasında yer alıyor.

Kendi işinizin sahibi olmak için bu fikirlerden birini değerlendirebileceğiniz gibi kendi fikrinizle yepyeni bir işletme ile de yola çıkabilirsiniz. Ancak tercihiniz ne olursa olsun sektör analizini doğru yapmanın ne kadar önemli olduğunu göz ardı etmemenizi öneriyoruz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler