İşletmeniz İçin Lokasyon Seçimini Nasıl Yapmalısınız?

Son Güncellenme: Mon Apr 2024 09:09

İşletmeniz İçin Lokasyon Seçimini Nasıl Yapmalısınız?
Enes Öksüz admin

Yepyeni umutlarla başlayacağınız ticari hayatınızın, başarısını etkileyecek birden fazla faktör bulunur. Örneğin bayilik almak istiyorsanız; bayilik veren firmalar tarafından öne sürülen şartların size uygunluğu, bayiliğini alacağınız markanın bilinirliği, hedef kitlenizin potansiyeli ve fiziki mağazanızı açacağınız lokasyon tercihi gibi önemli değişkenler kazancınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olur. 

İşinizi henüz faaliyete sokmadan tüm bu unsurları düşünerek gelecekteki kârlılığınızı üst seviyelere taşıyabilirsiniz. Daha önceki yazılarımızda lokasyon seçiminin doğru yapılması durumunda kazançlarınızı nasıl arttıracağınızdan bahsetmiştik. Ancak bu seçimi nasıl yapmanız gerektiği ile ilgili önemli bilgileri bu yazımıza sakladık…

İşletmeniz için doğru konum belirlemeniz, sektörünüz ne olursa olsun kritik derecede önem taşır. Nihai başarınızı doğrudan etkileyecek yer seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli noktayı sizin için bir araya getirdik.

Belirlediğiniz Lokasyonun Maliyeti Uygun Olmalı

Yer seçimini mümkün olduğunca merkezi yerlerde yapmak istemenizi anlıyoruz ancak resmin bütününü görmeli ve size ne kadara mal olacağını önceden düşünmeniz gerekir. Kirası çok pahalı olan bir dükkan, ilk etapta sizi çok zorlayabilir. Neticede işletmenizin para kazanmaya başlaması belli bir zaman alacaktır. Eğer fazlasıyla sermayeniz varsa ve işletmenizi açmayı istediğiniz dükkanın maliyetlerini karşılamak ile ilgili bir endişe duymuyorsanız, bu zorlukları tolere edebilirsiniz. Ancak kısıtlı bir bütçeyle hayallerinizin peşinden koşuyorsanız cebinizden çıkacak her bir kuruşu hesaplamalı ve işletmenizin geleceği için tüm ayrıntıları düşünmelisiniz. Bütçenize uygun maliyeti olan lokasyonlar arasında en doğrusunu bulmaya odaklanırsanız, faydasını görürsünüz. 

Seçtiğiniz Lokasyon Ulaşılabilir Olmalı 

İşletmenizin ulaşılabilir olması hedef kitlenizin sizi daha rahat ziyaret etmesine sebep olacaktır. Bu söylemden yola çıkarak öncelikle hedef kitlenizin tespit edilmesi gerektiğini düşünebilirsiniz, doğrusu da budur. Örneğin yokuş ya da merdiven çıkılıp erişilebilen çok merkezi bir yer buldunuz diyelim. Hedef kitleniz yaşlı kişilerse sizin ürün ya da hizmetlerinize ihtiyaçları olsa dahi, sürekli yanınıza gelebilirler mi? Gelemezler, lokasyon seçimi yaparken hedef kitlenizi düşünmelisiniz. Aynı zamanda bulunması zor, kuytu yerleri de tercih etmemelisiniz. İşletmenizin mutlaka dikkat çekmesi ve “ben buradayım” mesajı vermesi gerekir. 

Bulunduğunuz Lokasyon Hedef Kitlenize Hitap Etmeli

Uygun maliyetli, üstelik merkezi bir bina ya da dükkan bulsanız bile düşünmeniz gereken bir nokta daha vardır. Etraftaki binalar, diğer işletmeler ya da sokak; marka imajınızı ve hedef kitlenizin beklentilerini desteklemiyorsa, kazançlarınız beklendiği gibi olmayabilir. Çünkü işletmenizden önce orada faaliyet gösteren işletmelerin tamamı o lokasyonda en faal olan hedef kitlelere göre şekillenmiştir. Genele uymuyorsanız düşündüğünüzün aksine zarar edebilirsiniz. Şu şekilde düşünebilirsiniz; orta ve altı gelir grubuna hitap eden bir çarşıda “jet sosyete” olarak tabir edilen yüksek gelirli kişilere hitap eden bir giyim mağazası açabilir misiniz? Tabi ki açabilirsiniz, ancak kazanç sağlayabilir misiniz? Muhtemelen siftahsız bir ticari serüven sizi bekliyor olur. Sizin müşterilerinize ne sunduğunuz kadar nerede sunduğunuz da başarılarınız üzerinde çok etkilidir. Sadece kalabalık yerlerde işletmenizi açmış olmanız, size hayalinizdeki kazancı getirmeyecektir; doğru kişilere doğru yerlerde ulaşmalısınız. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler