Altına Dayalı Kira Sertifikası

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 05:00

Fiziki altın yatırımcılarını yakından ilgilendiren bir uygulama; Altına Dayalı Kira Sertifikası! Bu uygulamanın amacı nedir, yatırımcılara ne sunar; gelin beraber inceleyelim.

Altına Dayalı Kira Sertifikası
Enes Öksüz admin

Hazine Müsteşarlığınca belirtilen kriterlere uygun olup yastık altında saklanan altınların belirlenen banka şubelerine götürülmesi; bunun sonucunda yatırımcıya hesap açılması ve kira sertifikası dağıtılması ile başlayan; 2 yıl vadeyle devam eden ve her 6 ayda bir kira sertifikasına dönüştürülen altının değerindeki değişimlere göre TL cinsinden yatırımcıya gelir aktarılmasını sağlayan bir yöntem; altına dayalı kira sertifikası…

2 Ekim 2017 tarihinden itibaren hayatımıza giren bu sistem; ülkenin altın rezervlerinin arttırılmasını amaçlarken aynı zamanda altınlarını bekleten kişilere de yatırımları doğrultusunda gelir etme imkanı sunuyor.

Ekonomiyi canlandırmak; altınları yastık altından çıkartıp sahiplerine düzenli gelir sunmak amacıyla hayata geçirilen “altına dayalı kira sertifikası” beraberinde birçok soruyu getirdi. Bu uygulamanın amaçlarından, kârlılığına; güvenilirliğinden zamanlamasına dek birçok konu eş zamanlı olarak sorgulanmaya başlandı. Gündemi takip edenlere ve elbette yastık altındaki altınlarından kazanç sağlamak isteyenlere yönelik hazırladığımız bu yazımızda; altına dayalı kira sertifikası hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Önerilen İçerik: Altın’a Geri Dönüş

Altına Dayalı Kira Sertifikası Nedir?

Altına dayalı kira sertifikası programı bir gelir paylaşımı uygulaması olarak düşünülebilir. Bu uygulama gayrimenkul alım satımına dayanır; elde edilen kira gelirleri kira sertifikasına sahip olan kişilere yatırımları oranında 6 ayda bir dağıtılır. Hem Hazine Müsteşarlığının hem de fiziki altına yatırım yapan yatırımcıların kâr etmesini sağlayan bu yönteme katılmak isteyen kişiler belirlenen Ziraat Bankası şubelerine belirli tarihlerde başvuru yapabilirler. Başvuru toplamaları farklı zaman dilimlerinde gerçekleştirilecektir ve tüm tarihler www.hazine.gov.tr adresinden duyurulacaktır.

Altına Dayalı Kira Sertifikası Kapsamında Hangi Altınlar Kabul Edilir?

Temel amacı yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması olan uygulama kapsamında; 22 ve 24 ayara sahip altınlar gerekli koşulları sağlıyorlarsa banka tarafından kabul edilecektir. Bu esnada yatırımcıların bir kaybı olmayacak ve altınlar gerçek değerleri üzerinden alınacaktır. Aynı zamanda Cumhuriyet ve darphane altınları da kabul edilebilecektir. Yalnız bu noktada şunu hatırlatmak istiyoruz. Altınlar banka tarafından kabul edilirken işçilik bedelleri hesaba katılmadan kira sertifikasına dönüştürülecektir.

Vatandaşın Avantajı Ne Olacak?

Her ne kadar altın durduğu yerde uzun vadede gelir kazandırsa da vatandaşlar düzenli bir gelir elde etme imkanına sahip değiller. Ancak altına dayalı kira sertifikası uygulaması ile  6 ayda bir  altın fiyatına endeksli olarak TL cinsinden ek gelir etme imkanına sahip olacaklar. Aynı zamanda altınlarının güvenliği de sağlanacak. Neticede bankaya yatırılmayan ve evde saklanan altınlar tehlikelere açık olduğu için bu sorun da bu uygulama ile birlikte giderilmiş olacak.

Önerilen İçerik: Gelir Sağlamak İçin Yatırım Yapmaya Başlayacaklara Tavsiyeler

Vergilendirme Nasıl Olacak?

Bu uygulamaya katılan kişilerin ülkenin altın rezervlerine katkı sağladığı gerçeğinden yola çıkılarak vergilendirilmemelerine karar verilmiştir. Normal şartlar altında, kira sertifikalarından sağlanan gelir %10 oranında bir vergiye tabi tutulsa da altına dayalı kira sertifikası uygulaması kapsamda vergi oranı %0 olarak uygulanacaktır.

Altına Dayalı Kira Sertifikası Uygulamasından Kimler Yararlanabilir?

Devletin sağladığı bu kolaylık sadece bireysel yatırımcıları kapsayacaktır. Diğer bir deyişle tüzel kişiliğe sahip kurumlar bu yatırım imkanlarından muaf tutulacaktır.

Süreç Nasıl İşler?

Talep toplama döneminde yastık altında bulunan altınlarla birlikte Ziraat Bankası şubesine gidilir. Kazanımların yatırılması ve çekilmesi için kişi adına bankada yatırım hesabı, vadesiz TL mevduat hesabı ve vadesiz altın mevduat hesabı açılır. Açılan hesaplarda farklı bir yatırım aracı işlemi yapılmadığı takdirde yatırımcılar hesap işletim ücreti ödemek zorunda kalmazlar. Vadesiz altın mevduat hesaplarına yatırılan altınlar; her bir gram karşılığında 1000 adet altına dayalı kira sertifikası olarak yatırım hesaplarına aktarılır.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler