Tatlı Sektöründe Doğan Fırsatlar 

Son Güncellenme: Thu Apr 2024 08:54

İftar üstü bu da yapılır mı demeyin, konu önemli! Tatlı Bayilikleri çok karlı olabiliyor. Ayrıca bayilik almak orucu da bozmuyor :D

Tatlı Sektöründe Doğan Fırsatlar 
Enes Öksüz admin

Tatlı sektörü ulaştığı pazar hacmi ile dikkat çekerken girişimciler için oldukça tatlı ve cazip fırsatlar sunmaya devam ediyor. Pazar büyüklüğü 20 milyar dolar seviyesine ulaşan sektörün bu büyüme hızına bilinen markaların bayilik sistemlerine geçmesi büyük katkı sağlıyor. Akla gelebilecek pek çok tatlı girişimciler için yeni ve başarılı bir yatırım aracına dönüşüyor. Baklavadan Tayland usulü dondurmaya kadar pek çok farklı lezzet hem insanların hem de girişimcilerin ilgisini çekiyor. 

Büyüyen Pazar Dikkat Çekiyor 

Yüksek kar marjları ve ürün çeşitliliği ile dikkat çeken tatlı grubu yiyecek-içecek sektöründe en hızlı büyüyen gruplardan birisini oluşturuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de 30 bine yakın pastane bulunduğu ve bu sayısının yeni yatırımlarla sürekli arttığı biliniyor. Bu sektör yaklaşık olarak 500.000 kişiye istihdam sağlıyor. Pasta ve tatlı grubu özelinde hizmet veren 500’e yakın araç gereç ve makine üreticisi olduğu ve pastalarla şekillenen bu grubun pazar payından aldığı pasta diliminin yaklaşık olarak 20 milyar dolar olduğu da bilinenler arasında yer alıyor. Baklava gibi yöresel lezzetler sektörün büyük oyuncuları arasında yer alırken dondurulmuş yoğurt, fincan şeklinde kurabiyeler, kaşık şeklinde çikolatalar da pazarda kendine yer bulmayı başarıyor. Türkiye’de bayilik veren ya da vermeyi düşünen 12 adet büyük firma incelendiğinde 5500 dolardan 100.000 dolara kadar bayilik bedelleri ile iş kurmanın mümkün olduğu görülmekte. Toplamda 703 şube sayısına ulaşan 12 marka 2017 yılında bu sayıya 105 şube daha eklemeyi planlıyor. 

Baklava ve Dondurma Öncülüğünde 

Türkiye’nin günlük baklava üretimi 600 tonu bulunuyor. Baklava üreticilerinin sayısı ile ilgili tahminler yapılsa da bu alanda net verilere ulaşmak mümkün değil. Ev kadınları, sokak aralarında yer alan küçük pastaneler, organik ürün satan yerler baklava satışı yapan ve kaydı çok kolay tutulamayan küçük ölçekli satıcılar ve üreticiler oldukları için net rakamlar ortaya çıkmıyor. Bu nedenle baklava ve benzeri geleneksel tatların üretiminde net rakamlar vermek mümkün olmasa da toplam pazarın 4 milyar doları aşan kısmının baklavacılık üzerinden geldiği ifade ediliyor. 

Türkiye’de bayiliği oldukça hızlı yayılanlar ürün gruplarından birisi de dondurma. Dünyanın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren markalardan yerel yatırımcılara kadar pek çok firma bayilik vermeyi tercih ediyor. Ortalama olarak %20 ila %30 arası kar marjına sahip olan dondurma üreticiliği ya da satıcılığında bayi olma şartları da yatırımcıları zorlamayacak boyutlarda. 50 bin TL ile 350 bin TL arasında yatırımlarla kurulabilen bu bayiliklerde dondurma standı tipi bayilikten cadde konseptine kadar farklı seçenekler bulunuyor. 

Konseptler Yenileniyor

Pasta ve tatlı grubu özelinde sektör incelemesi yapıldığında geleneksel lezzetlere sürekli yenilikçi fikirler ile destek verildiğini görmek mümkün. Yaratıcılığın ciddi boyutlarda önemli olduğu tatlı sektöründe yeni ve işlevsel fikirler oldukça rağbet görüyor. Fincan şeklinde kurabiye, kaşık şeklinde çikolata gibi özelleştirilmiş ürünlerin üreticileri de bayilik veriyor. Bu ürünler hem bireysel hem de kurumsal satış odağında olduğu için yatırımcıların ilgisini çekiyor. 3. nesil kahvecilerle birlikte bu tür ürünler yükselişe geçtiğinden dolayı iyi birer yatırım aracı olarak görülüyor. Tayland dondurması, waffle, pancake, profiterol ve krep gibi lezzetler de tatlı sektöründe yükselen iş fikirleri arasında yer alıyor.  

 

İş Fikrinizi 3 Adımda Test Edin başlıklı bir önceki yazımızda, iş kurmak amacı ile yola çıkan girişimcilerin iş fikirlerini test etmesini sağlayacak ipuçları bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler