Son Para İle Yatırım Yapmak 

Son Güncellenme: Wed Apr 2024 06:33

Zaruri giderler bir taraftan, işletmenin ek gereksinimleri bir yandan girişimci istemeden de olsa hayallerinden vazgeçmek zorunda kalabilir.

Son Para İle Yatırım Yapmak 
Enes Öksüz admin

Gözünüzü karartmak zorunda kaldınız, bir an önce kendi işinizin sahibi olmak ve artık iş dünyasında kendi başınıza var olmak istiyorsunuz. Kendi belirlediğiniz saatlerde çalışmak belki de işinizi güvendiğiniz kişilere emanet edip sevdiklerinizle daha çok vakit geçirmek istiyorsunuz. Maaşlı çalıştığınız iş sizi tatmin etmiyor, kazandığınız para yeterli gelmiyor belki de işinizi sevmiyorsunuz…

Sebep ne olursa olsun, bayilik veren firmalardan bayilik alarak ya da sıfırdan başlayarak bir işletme sahibi olmak istiyorsunuz. Bir miktar birikiminiz var, üstelik bu miktar da yatırım sermayesini karşılıyor. Yıllarca biriktirdiğiniz bu sermayenizin sizi mevcut işinizden kurtaracağını ve yepyeni maceralara sürükleyeceğini düşünüyorsunuz. 

Peki ne kadar detaylı düşündünüz? Elinizde kalan son parayı hayalinizdeki işe yatırmak istiyorsunuz ancak iş sadece yatırım sermayesi ile bitiyor mu?

Yatırım Yapmadan Detaylı Düşünün

Elinizdeki son para ile tüm yatırımınızı şekillendirmek uzmanlar tarafından da önerilen bir yöntem değildir. Mutlaka kenarda harcamadığınız bir finansman kaynağınızın olması gerekir. Hangi işletmeyi açarsanız açın, işletmenin ek masrafları olacaktır. İşletmenin benimsenmesi ve hedef kitlesini çekebilmesi için belirli bir zaman dilimi gerekecektir. Para kazanır hale gelmesi zaman alacak ve bu süreç zarfında işletmeye hak ettiği zamanın tanınması için ise doğal olarak bir sermaye akışı sağlanacaktır. 

Girişimcilerin yaptığı en büyük hatalardan biri “ne olursa olsun” bu işi kurmalıyım düşüncesidir. Düşünce olarak kalsa bir nebze, bu fikir akla girdi mi genellikle gerçekleştirilir. Belki gerçekten çok parlak bir iş fikridir, belki ileri ki dönemde çok kâr sağlayacaktır ancak işletme toparlanana kadar gereksinim duyduğu finansman karşılanmadığı takdirde ticari faaliyeti uzun sürmeyebilir.

Sadece işletme açısından da değil; girişimcinin ve ailesinin kişisel harcamaları, giderleri, kira, faturalar vb. ödemeleri olacaktır. Elde kalan son parayla bu yatırım yapıldığı takdirde, kaçınılmaz olarak işletmenin bir an önce kâr etmesi beklenecektir. Ancak unutmayın, hiçbir işletme bir anda, sihirli değnek değmiş gibi kâr etmeye başlayamaz. Bu süreç uzadıkça girişimci için bu iş fikri, kurtulması gereken bir yüke dönüşecektir. 

Eğer en başında işletmenin olası masrafları için yedek bir bütçeye sahip olunursa öncelikle girişimcinin maruz kaldığı stres azalacaktır, alternatiflerinin olması işini geliştirmesi için daha rahat düşünebilmesine yardımcı olacaktır. Tahammülsüzlük azalacak, işletmenin şahlanmaya başlaması için tanınan zaman da daha verimli geçirilecektir. 

Yedek Sermaye Nasıl Oluşturulur?

Daha önceki yazılarımızda kısmen bu konu üzerinde durduk. Bu önerilerin ilki işletmenin yeni kurulduğu zamanlarda girişimcinin hali hazırda maaşlı bir işi olması önerisiydi. Kendi işini kurma fikri bir anda “oldu bitti” ye getirilecek bir fikir değildir. Araştırma aşaması, karar verme süreci ve işi başlatmak için ilk adımları atmak için belli bir zaman dilimi gerekir. Riskler tespit edilir ve her girişimci iş fikrinin emeklemeye başlaması için kendisine zaman tanınması gerektiğini bilir. Her ay düzenli gelir elde edilen bir işe sahip olmak, en azından girişimcinin zaruri giderlerinin karşılanmasını sağlayacak ve işletmesi için acele karar vermesini önleyecektir. 

İşletmelerde Ekip Ruhu başlıklı bir önceki yazımızda işletmelere fayda sağlayacağını düşündüğümüz içerikler bulabilirsiniz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler