Rekabet Anlayışına Yeni Bir Soluk Getiren Kitap - Mavi Okyanus Stratejisi

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 02:26

Gelişen dünyada gün geçtikçe rekabet daha önce hiç görülmemiş seviyelere geldi ve giderek daha da büyüyor. Peki rekabetle en iyi baş etme yolu rekabetten vazgeçmek olabilir mi?

Rekabet Anlayışına Yeni Bir Soluk Getiren Kitap - Mavi Okyanus Stratejisi
Enes Öksüz admin

Reneé Mauborgne ve W. Chan Kim tarafından yazılan Mavi Okyanus Stratejisi - Çekişmesiz Pazar Alanı Yaratmak ve Rekabeti Etkisiz Kılmak iş ve işletme hayatına yeni bir tarz getiriyor. Kitap hızla gelişen dünyada giden artan rekabet şartlarında başarılı olmanın yolunun rekabetten kaçınmak olduğunu savunuyor. Pazarı yeniden yapılandırma, büyük resme odaklanma, mevcut talebin üzerine çıkma ve stratejiyi doğru anlamadan geçen bu yeni bakış açısı ise uygulamayı stratejiye dönüştürmeyi amaçlıyor.

Kırmızı Okyanus ve Mavi Okyanus Nedir?

Rakipleriyle mücadele etmek yerine büyüme zamanı gelmiş, çekişmenin olmadığı pazar alanlarını keşfederek başarılı olmaya çalışma mavi okyanus stratejisinin ana fikridir. Çekişmenin olmadı bu pazar alanlarına mavi okyanuslar adı verilir. Pazarın artık daha fazla büyümediği ve çok sayıda şirketin bu pastadan pay almak ve büyüme elde etmek amacıyla yoğun rekabet gösterdiği pazarlara ise kırmızı okyanus adı verilir. Kırmızı okyanuslarda işletmeler bünyelerindeki mal ve hizmetlerde daha iyiyi ücrette ise daha ucuzu hedefleyerek farklılaşmaya çalışır ve rakipleriyle çatışma içerisine girer. Kırmızı okyanus ismi bu kanlı rekabetten gelmektedir. Rekabet şartları giderek zorlaştıkça mavi okyanus savunucusu yöneticilere daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.

Mavi Okyanus’un Ortaya Çıkışı

Mavi Okyanus stratejisi 1880 yılından 2000 yılına kadar faaliyet göstermiş olan 30’dan fazla pazarda ve 150’den fazla şirketin üzerinde yapılmış olan bir araştırmanın sonucu olarak ortaya çıktı. Bu araştırmalarda kendi pazarlarında marjinal başarılar kazanarak büyüyen işletlemelerin stratejik davranışlarında bulunan ilişkiler Mavi Okyanus Stratejisi’nin yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Mavi Okyanus Stratejisi - Çekişmesiz Pazar Alanı Yaratmak ve Rekabeti Etkisiz Kılmak kitabı ise çalışmanın doğru stratejik hamleler kullanıldığında ortaya başarılı ve dikkat çekici bir yönetim şekli ortaya çıktığını göstermektedir. Okyanusların yaratılma sürecinde ve bu okyanustaki performans açıklanmasında işletmenin ya da pazarın değil stratejik hamlenin ele alınması önemlidir.

Önerilen İçerik: Niş Pazarlar Size Ne Sunar?

Kırmızı Okyanus ile Mavi Okyanus’un Farklı

İki stratejinin en temel farklı rekabeti ele alış biçimidir. Kırmızı Okyanus’a göre hali hazırda bulunulan pazardaki rekabetten galip gelerek, talebi kendisi için kullanan şirketler başarılıdır. Burada değer ve maliyet değiş tokuşu bulunmaktadır ve işletme faaliyetlerinden oluşan sistemi daha farklı hale getirme ya da düşük maliyet ile arasında stratejik bir tercihle uyumlu hale getirmek yatmaktadır. Mavi Okyanus sratejisinde ise ana amaç çekişmenin yer almadığı bir pazar alanı yaratmaktır. Çekişme olmadığı takdirde rekabet anlamsız olacaktır ve yeni talepler yaratılması gerekecektir. Bu da değer ve maliyet takasını ortadan kaldırır. Farklılaştırma ile beraber düşük maliyetin ortaya konması hedeflenirken işletmenin faliyetlerinin yer aldığı bütün sistem buna uyumlu hale getirilir. Günümüzde Kanadalı girişimci Guy Laliberté’nin CEO’su olduğu Cirque du Soleil, buna en büyük örnek olarak verilebilir. Ölmekte olan sirk ve eğlence kültüründe yer alan Cirque du Soleil düşüşe geçen bir endüstride dünya çapında başarının yakalanabileceğini göstermiştir.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler