ÖTV Krizi: Nelere Ne Kadar ÖTV Ödüyoruz?

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 04:48

ÖTV bir türlü gündemden düşmüyor! Hangi ürünlerden ne oranda ÖTV alındığı ile ilgili yazımızda Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinde yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Tutarları ve Oranları baz alınmıştır.

ÖTV Krizi: Nelere Ne Kadar ÖTV Ödüyoruz?
Enes Öksüz admin

ÖTV nam-ı diğer Özel Tüketim Vergisi gündemimizden bir türlü düşmüyor. Özellikle otomobillere uygulanan ÖTV oranlarının güncellenmesiyle birlikte hayatımızın tam merkezine giren bu vergiler sadece otomobillerden alınmıyor. Farkındalığın artması ve yüksek vergilere itirazların çoğalmasıyla ÖTV eleştirilerin odak noktası haline geliyor. Peki nedir bu ÖTV ve nelere ne kadar ÖTV ödüyoruz?

ÖTV Nedir?

2002 yılından bu yana hayatımızda olan ÖTV; vatandaşlardan alınan bir vergi türü olarak genel anlamda tanımlanabilir. Lüks tüketim sınıfında yer alan; insan sağlığına doğrudan ya da dolaylı olarak zarar veren ve çevre kirliliğine yol açan ürünlerden alınan ÖTV ilk başlarda geçici olarak getirilmesine rağmen 15 senedir geçerliliğini korumaktadır. ÖTV’nin alındığı ürün gruplarını açmak gerekirse şu şekilde detaylandırabiliriz;

  • Lüks tüketim sınıfına giren mallar: motorlu araçlar, lüks takılar, lüks giysiler
  • İnsan sağlığına doğrudan ya da dolaylı olarak zarar veren ürünler; alkol, sigara
  • Çevreye zararı dokunan ürünler; benzin, kömür, mazot

Özel Tüketim Vergisi uygulamasının temel amacı az önce belirttiğimiz ürün gruplarının kullanımının azaltılması, insan sağlığının iyileştirilmesinin sağlanması ve elbette devletin gelirlerini arttırmaktır. Son dönemde ÖTV’nin sıfır otomobiller için yükseltilmesi bu vergi türünün yüksek sesle sorgulanmaya başlamasına neden olmaktadır.

Nelere Ne Kadar ÖTV Ödüyoruz?

ÖTV ilk ortaya atıldığı zamanlardaki vatandaş tepkisiyle günümüzdeki tepki kesinlikle eş tutulamaz. 2017 senesinde ÖTV ödenen ürün gamı genişlemekle kalmamış aynı zamanda vergi oranlarında da bir artış yaşanmıştır.

Türkiye’de ÖTV uygulanan ürünler farklı kategorilere ayrılmış durumdadır.

  1. Sayılı listenin A cetvelinde doğal gaz, akaryakıt ürünleri, LPG ve benzerleri bulunmaktadır. Bu liste kapsamında akaryakıtın içindeki kurşun miktarları doğrultusunda farklı fiyatlandırmalar söz konusudur. Örneğin içindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyip oktanı 95’den az olan kurşunsuz normal benzin için litrede 2,12 TL ÖTV alınmaktadır. Aynı şekilde içindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyip oktanı 98 veya üzerinde olan kurşunsuz benzin için bu rakam 2,4985 TL’ye yükselmektedir. Liste (I) A cetvelinde yer alan güncel ÖTV oranlarına buradan erişilebilir.
  2. Sayılı listenin B cetvelinde ise akaryakıta eklenebilen tiner, baz yağ, madeni yağlar ve solvent türevleri ile ilgili vergilendirme oranları yer almaktadır. Akaryakıtlara eklenen maddelerin tabi olduğu vergilendirme oranlarına yine buradan ulaşabilirsiniz.
  3. Sayılı listede motorlu araçlara uygulanan ÖTV oranları yer almaktadır. Bu kapsamda hava, kara ve deniz taşıtları sıfır alındığı takdirde ne kadarlık bir ÖTV uygulanacağı belirtilmiştir.  (II) sayılı liste kapsamında yarı römorklar için çekicilere %4; otobüslere %1; minibüslere %9, ÖTV matrahı 40.000 TL’yi geçmeyenlere ise %45 oranında vergi uygulanmaktadır. Detaylı bilgilere buradan erişebilirsiniz.
  4. Sayılı listenin A cetvelinde günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz asitli içecekler dahil olmak üzere insan sağlığına zararlı olan alkollü içecekler de yer almaktadır. Kolalı gazozlar için belirlenen vergi oranı %25, malttan üretilen biralar için ise %63’tür. Yine (III) sayılı listenin B cetvelinde tütün ve tütün mamulleri ile ilgili vergilendirme oranları yer almaktadır. Liste kapsamında tütün içeren sigaralar için vergi oranı %65,25; tütün içeren purolar için %40, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigaralar için ise %65,25’tir. Detaylı bilgi için buradaki adresi ziyaret edebilirsiniz.
  5. Sayılı listede ise ÖTV vergisine tabi olan son ürün grubu yani dayanıklı ve lüks tüketim malları yer almaktadır. Liste detayına bakıldığında parfümlerden, saç boyalarından, kürklerden, bardaklardan, çatal ve kaşıklardan, klimalardan, beyaz eşyalardan, termosifonlardan, elektrik süpürgelerinden farklı yüzdelerde ÖTV vergisi alındığı görülmektedir. Vergilendirmeye tabi olan tüm ürünlerin detayına buradan ulaşabilirsiniz.
İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler