Bayilik Nasıl Alınır?

Son Güncellenme: Fri Mar 2024 03:51

Bayilik almaya karar verdiğinizde tamamlamanız gereken bir süreç var. Bayilik veren firma ve yatırımcı arasındaki süreci derinlemesine inceledik.

Bayilik Nasıl Alınır?
Enes Öksüz admin

Ticari hayata atılmak isteyenlerin karşı karşıya kaldığı sorunların başında kendi işimi mi kurmalıyım bayilik mi almalıyım oluyor. Her iki seçeneğin de kendisine göre avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Ancak sektörel deneyimi fazla ve marka bilinirliği olan bir firmanın bayiliğini almanın, sıfırdan bir marka yaratmaktan daha kolay ve daha az riskli olduğu çoğu insan tarafından kabul ediliyor.

Üstelik bayilik alma kararının daha avantajlı olabileceği yalnızca varsayımlarla da sınırlı kalmıyor; açıklanan verilere göre bayilik alanlar ticari faaliyetlerinde daha başarılı oluyor.

Bayilik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ticarete atılmaya karar verdiğinizde faaliyet göstermek istediğiniz sektör hakkında detaylı bir araştırma yaptıktan sonra kararınızı vermenizi öneriyoruz. Bu aşama tercih ettiğiniz sektöre göre sermayenizin yeterliliği, açacağınız işletmenin seçtiğiniz lokasyonda ne kadar karlı olacağı ve sıfırdan bir işletme açmanın mı yoksa sağlayacağı avantajların yanı sıra karşılaşabileceğiniz riskleri de minimize etmenizi sağlayacak bir bayilik almanın mı daha yararlı olduğunu anlamanıza katkı sağlıyor.

Yaptığınız değerlendirmeler sonrası kararınız bayilik almak ise, sizi zor bir süreç daha bekliyor. Tercih ettiğiniz sektörde bayilik veren tüm markaları araştırmak, markanın size sunacağı şartları, avantajları ve dezavantajları doğru analiz edebilmek aslında başarıya giden yolun anahtarını size veriyor.

Bayilik Şartları Nelerdir?

Bayilik şartları markadan markaya değişiklik gösterse de aslında tüm markalar aradıkları koşullarda temel bazı kriterleri baz alıyor. Aranılan koşulların başında yeterli sermayeye sahip olmak geliyor. Seçilen lokasyonun markanın kriterlerine uygunluğu, girişimcinin temiz bir ticari sicile sahip olması ve marka değerlerine uyumluluk da istenilen özellikler arasında yer alıyor. Markaların işletmenin açılacağı lokasyon kriterleri de bayilik alma şartları içinde en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Neticede her marka görünürlüğünü arttırmayı ve bayilikleri aracılığı ile hedef kitlesini genişletmeyi arzu ediyor.

Bayilik Nasıl Alınır?

Bayilik alma aşamasına geldiğinizde ilk olarak bayilik alma şartları size en uygun olan ve tercih ettiğiniz markaya bayilik başvurusu yapmanız gerekiyor. Markanın talep ettiği bayilik şartları sizin tarafınızdan karşılanıyor ise bayilik sözleşmesi imzalanıyor. Bayilik sözleşmesi aşamasında girişimcilerin sözleşme ile ilgili yasal danışmanlık alması sonradan karşılaşılabilecek sorunların ortadan kaldırılması adına önem taşıyor. Taraflar arasındaki karşılıklı yükümlülükler ile ilgili maddeler sözleşmede yer almıyorsa bunların eklenmesi oluşabilecek anlaşmazlık durumlarında taraflara kolaylık sağlıyor.

Bayilik Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bayi açmak koşullar doğru değerlendirildiği takdirde girişimciler için pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Bayilik alan girişimciler başarılı ve oturmuş bir konsepte sahip oluyor. Bağımsız bir işletme kuranlara göre oturmuş bir yapı ile faaliyete geçenlerin başarı oranının daha yüksek olduğu biliniyor. Bayilik veren firmalar girişimcilerine sözleşmenin imzalanması aşamasından itibaren pek çok alanda destek sağlıyor. Çoğunluğu anahtar teslim olan franchiselar bayilerin gerek duyduğu ekipmanları, malzemeleri, talimatları ve eğitimleri beraberinde getiriyor. Yönetim ve pazarlama faaliyetlerini geliştirici eğitimler daha başarılı ve karlı işletmelere sahip olma olanağı sunuyor. Bayilik alan girişimciler ihtiyaçları olan envanter ve malzemeleri bağımsız girişimcilere göre daha düşük fiyatlarla temin ediyor. Marka bilinirliği olan bir firmanın bayiliğini almak aynı zamanda sadık bir müşteri kitlesine ulaşmayı da sağlıyor ve yeni açılan işletmeler kısa sürede kara geçiyor.

Diğer yandan markanın belirlediği standartlara birebir uyulmak zorunda olunması ve kimi zaman girişimciye hiçbir inisiyatif kullanım hakkı tanınmaması bayilik almanın dezavantajları arasında sayılıyor. İşletme gelirinin belirli bir yüzdesini aylık olarak alan markalar, kimi zaman reklam gibi bazı hizmetler için bayilerinden ek ödemeler talep edebiliyor. Bazı markaların bayilerine yalnızca işletmenin açılışı esnasında destek vermesi sonraki süreçlerde bayilerin karşılaştığı sorunlarla yalnız mücadele etmesine yol açıyor.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler