Mükemmel Franchise Bulmak İçin 5 İpucu

Son Güncellenme: Fri Oct 2024 04:45

Bayilik veren firmalar tarafından sunulan franchise teklifleri arasından en doru teklifi bulup, karlı bir anlaşma yapabilmek için 5 ipucu

Mükemmel Franchise Bulmak İçin 5 İpucu
Enes Öksüz admin

Başkaları ile çalışmak, kazandığı sabit ücretle hayatını idame ettirememek ve kendi işine sahip olmayı istemek gibi dürtüler girişimcilik ekosistemini büyütüyor. Artık birçok kişi kendi işinin sahibi olabilmek için şartlarını zorluyor. Kimileri sıfırdan kendi markasını yaratmayı tercih ederken kimisi hali hazırda başarılı olmuş bir firmadan franchise alarak daha garantili bir sürece yöneliyor.

Franchise almak mı kendi işini kurmak mı ikilemi birçok kişi tarafından yaşansa da franchise sistemine katılan firmaların sahip oldukları avantajlar da görmezden gelinemiyor. Daha önceden kazanılmış bir hedef kitleyi işletmeye çekmek de oturan bir sistemin sunduğu kolaylığı yaşamak da çoğu kişi için tercih nedeni oluyor. Üstelik yeni bir markanın ticari faaliyetlerinin ilk senelerde ciddi sorunlarla karşılaşabilme ihtimalinin varlığı franchise veren firmalar tarafından yayımlanan ilanlara gösterilen ilgiyi yükseltiyor.

Franchise almak kendi içinde avantajlara ek olarak belirli dezavantajlar da barındırıyor. Bu aşamada girişimcinin seçeceği yol üzerinde daha detaylı düşünmesi gerekiyor. Bu yazımızda franchise almak isteyen girişimcilerin pişman olmamaları ve daha kazançlı bir girişime imza atmaları adına önemli ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.

1. Zihninizi Açık Tutun ve Odaklanın

Kabul edelim, hiçbir girişimci bir anda şu veya bu sektöre girmek istiyorum diye uyanmaz. Elbette seçimlerinin ardında daha genel amaçlar barındırır. Kimileri yoğun bir iş temposuyla sürdürülebilir bir gelir ister kimileri bir anda zengin olmanın peşinde koşar. Amaçların ardında kişilik özelliklerinin yanı sıra sahip olunan sermaye de saklıdır. Bu nedenle franchise almak isteyenlerin seçimlerini sınırlarken birden çok unsura odaklanmaları gerekir. Kişinin hayattan beklentileri, sahip olmak istediği gelir düzeyi, hayatını ne kadar konforlu geçirmek istediği ve girdiği sektörde nasıl fırsatlarla karşılaşmayı beklediği gibi dinamiklere göre tercih yapıldığında sonraki dönemde “iyi ki” denebilir. Siz de franchise almayı düşünüyorsanız ve bayilik veren firmalar tarafından sunulan koşulları değerlendirmeye kararlıysanız seçimlerinizi kendinize doğru soruları sorarak daraltabilirsiniz.

2. Araştırmalarınızı Yaparken Proaktif Olun

Franchise aldığınızda nasıl bir role sahip olmak istediğinize karar verdiğinizde farklı alternatifleri değerlendirmek için araştırmalarınızı hızlandırmalısınız. Bu süreçte franchise faaliyetlerine devam eden işletmeleri ziyaret edebilir, markanın pazardaki konumunu öğrenebilir ve stratejik kararlar alabilmek adına kafanızdaki tüm soru işaretlerini azaltmaya çalışabilirsiniz. Araştırma yaparken detaylara inmeyi ve internet araştırmalarını da ihmal etmemelisiniz. Örneğin gıda sektöründe bayilik alma gibi bir fikriniz varsa, işletmenizi açmayı planladığınız lokasyonda faaliyet gösteren diğer firmalar hakkında bilgi edinmelisiniz. Seçtiğiniz lokasyonda çok fazla fast food markası varsa ev yemekleri dükkanı açmak fikrini değerlendirebilirsiniz. Böylece rakiplerinizin arasından sıyrılarak kendi hedef kitlenizi daha kolay çekebilirsiniz.

3. Franchise Veren Firmaların Deneyimi

Araştırmalarınızın kesin sonuca ulaşması için franchise almayı düşündüğünüz markaların deneyimlerine de odaklanmalısınız. Firmaların sektörel deneyimi, bayileri için sunduğu imkan ve avantajlar, hedef kitle tarafından markanın nasıl konumlandırıldığı, bayilerinden beklentileri gibi önemli bilgiler size en uygun dolayısıyla sizin için en doğru seçimi yapmanızı kolaylaştıracaktır. Franchise sistemi oturmayan firmalar kendilerine göre avantajlı teklifler sunabilse de bu iş modelinde franchisor deneyiminin de ayırt edici bir öneme sahip olduğu gerçeğini göz ardı etmemelisiniz.

4. Markanın Diğer Bayilerine Ulaşın

Franchise sözleşmesi imzalamayı düşündüğünüz firmanın hali hazırda bayisi olarak faaliyetlerine devam eden kişilerin deneyimleri sizin için çok değerlidir. Ancak her geri bildirimi de koşulsuz şartsız kabul etmemenizde fayda vardır. Örneğin anlaşma imzalamayı istediğiniz bir firmanın bayisine gittiğinizde kâr edemediğini söylüyorsa bir anda umutsuzluğa kapılmamalısınız. Bayinin işletmesinin kendine has hataları olabileceği gerçeğini de düşünerek işletmeyi incelemelisiniz. Belki hijyeni kötüdür, belki müşteri ilişkileri… Kapsamlı değerlendirmeler yapmalısınız. Ancak böylelikle kararınızdan emin olabilirsiniz.

5. Franchise Sözleşmesini Dikkatlice Okuyun

Son adıma geldiniz, masaya oturdunuz ve artık şartlar noktasında da hemfikir kalıp sözleşme imzalama aşamasına geçtiniz. Franchise sözleşmelerini okumadan imzalayan ve sonrasında büyük pişmanlıklar yaşayan binlerce girişimci olduğunu lütfen aklınızda bulundurun. Sözleşmenin maddelerini teker teker değerlendirin ve mutlaka hukuk desteği alın. İmzaladığınız sözleşmenin başarılarınızın önüne ket vurmaması ve sizi zarara sokmaması için sizin de haklarınızın korunduğundan emin olursanız imzayı atın. Tek tarafı koruyan ve sizin çıkarlarınızı göz etmeyen sözleşmeler beklentilerinizin tam tersi bir gerçeklikle karşılaşmanıza neden olabilir.

Kaynak Link: https://www.entrepreneur.com/article/231514

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler