Kurumsallıktan Ne Kadar Uzaksınız?

Son Güncellenme: Sat Apr 2024 02:11

Bir şirketin başarılı olmak için yerine getirmesi gereken birçok standart vardır, ancak içlerinde belki de en önemlisi “ şirket kültürü” oluşturmaktır.

Kurumsallıktan Ne Kadar Uzaksınız?
Enes Öksüz admin

Her girişimci büyük umutlarla başlar ticari serüvenine; zaman ve emek harcayarak kurduğu şirketini büyütmek, büyütürken de marka bilinirliğini arttırarak yeni başarılara imza atmak ister. Kimi zaman başarı tahmin edildiğinden daha fazla olur ve dünya tarafından kabul gören bir markanın sahibi olunur. Her sene bir öncekinden daha yüksek başarılar elde edilir.

Bu başarının ardındaki nedenleri birer birer anlatmanın imkanı yok; biliyoruz. Ancak içlerinden marka haline gelebilmek için en önemlilerinden birini; şirket kültürü oluşturmanın nasıl mümkün olacağını sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

Detaylara geçmeden önce, “ben bayilik almak istiyorum bu nedenle bayilik veren firmalar beni zaten yönlendirecektir” diye kendinizi kısıtlamamanızı rica ediyoruz. Bayilik alarak da kendi kurumsal kültürünüzü oluşturabileceğinizi ve işinizi büyüteceğinizi aklınızdan çıkarmayın. 

Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Şirket kültürü oluşturmak bir anlık bir çalışmanın mükafatı değildir, bir süreç gerektirir. Bu süreç sonunda mutlak bir başarı ve kişilerden bağımsız işleyebilen bir disiplin ortaya çıkar. Şirket kültürü oluşturmak kolay değil ancak nasıl diye merek ediyorsanız, işte detaylar…

Misyonunuzu ve Vizyonunuzu Belirleyin

Çok klişe gibi geldiğinizin farkındayız ancak misyon ve vizyon belirlenmesi şirketinizin duruşunu yansıtacaktır. Şirketinizi neden kurdunuz, amacınız ne, bu amaca ulaşmak için yerine getirmeniz gereken görevler nedir; tüm bu soruların yanıtları size her zaman bakabileceğiniz bir yol haritasına sahip olma şansını verecektir. Misyon ve vizyon belirlerken, belirlediklerinizin şirket değerlerinizi yansıtacağını unutmayın ve süreç boyunca farklı görüşlerden yararlanmayı ihmal etmeyin. İşin zor kısmını bitirdikten sonra ekibinize bu değerleri anlatın, fikirlerini alın ve sürece onları da dahil edin. 

Davranış Standartları Geliştirin

Hedeflerinizi ve hedeflerinize ulaşmak için yerine getirmeniz gerek görevleri belirledikten sonra somut, ölçülebilir davranış modelleri belirlemelisiniz. Bu konu çok kapsamlıdır ve iş planınızın her aşamasında davranış standartlarını belirleyebilirsiniz. Davranış standardından kastımız aslında şirketinizin diğer şirketlerle, müşterileriyle iletişim kanallarının seçilmesi ve iletişim şekillerinin belirlenmesidir. Örneğin bir şirket müşterileri ile sadece yüz yüze görüşmeleri tercih eder, bir diğeri bunu farklı kanallardan yapar. Önemli olan belirlediğiniz davranış standartları ile hedeflerinizin örtüşmesidir. 

Standartlara Uyulup Uyulmamasını Denetleyin

Diğer bir deyişle; şirketinizin misyon ve vizyonu belirlediniz, daha sonra bu doğrultuda nasıl hareket etmeniz gerektiğini şekillendirdiniz. Peki ya belirlediklerinize, hedeflerinize ulaşmak için şekillendirdiğiniz yöntemlere şirket çalışanlarınız ne doğrultuda uyum sağladı ya da değerlerinizi yansıtan işlere imza atıyorlar mı? 

Yine bir örnekle açıklayalım; sizin firmanız müşterileriyle telefonla iletişime geçen bir firma olsun. Her bir çalışanınız telefonu açarken “ Merhaba, İyi Günler, Burası ….., nasıl yardımcı olabilirim?” standart cümlesiyle cevap vermek zorunda tutulsun. Buna rağmen çalışanlarınızın bu söyleme uymadığında ne yaparsınız? En doğru davranış modelinin ödüllendirme ve cezalandırma olduğu kabul edilmektedir. Çalışanlarınıza bu standartlara uyduklarında ya da uymadıklarında hangi sonuçlarla karşılaşabileceklerini açıkça ifade etmelisiniz.

Sonuç olarak, bu adımları takip ederek şirket kültürünüzü; holding dilinden uzaklaşırsak “şirketinizin değişmeyen duruşunu” oluşturabilirsiniz. Hızlı karar verip hemen kurumsal bir yapıya bürünmeye çalışmayın, kolay değildir. Üstelik yanlış kararlar ve hatalı aksiyonlar almanıza neden olur. Kendinize, şirketinize ve çalışanlarınıza zaman tanıyın. 

 

Bir haberimizde Basketboldan Öğrenebilecek Liderlik Dersleri başlığı ile, liderlik konsunda ufuk açacak bilgiler bulabilirsiniz. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler