KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Yenilendi

Son Güncellenme: Tue Mar 2024 09:49

İşletmeler için, nitelikli eleman istihdam'ı oldukça zorlu bir döenm haline gelmiş durumda.. KOSGEB hibe destekleri bu konuda oldukça değişti. İşte yeni KOSGEB nitelikli eleman desteği programı..

KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Yenilendi
Fatih Bozoğlu user

Geçmiş dönemde “Genel Destek Programı” adı ile yürürlükte olan KOSGEB desteği artık verilmiyor; bu destek “İşletme Geliştirme Destek Programı” kapsamında yenilenerek KOSGEB veri tabanına kayıtlı işletmelere sunuluyor.

İşletme Geliştirme Destek Programı ülkemizdeki KOBİ’ler tarafından en çok yararlanılan KOSGEB desteklerinin başında yer alıyor.

Nitelikli Eleman İstihdam Desteği İşletmelerin Karını Arttırıyor

İşletme Geliştirme Destek Programı kapsamında sunulan Nitelikli Eleman İstihdam Desteğinin yalnızca adı değil şartları da değişti; destek üst limiti 50 bin TL olurken destekleme oranı %60 olarak değiştirildi. Üstelik asıl avantaj bu rakamlarda da saklı değil; nitelikli personel kadın, yeni mezun, engelli, gazi ya da birinci derecede şehit yakını olursa destek oranı %60 seviyesinden %80’e çıkarılıyor. Net maaş üzerinden sağlanan bu destek işletmelerin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması yönünde önemli bir fırsat sunuyor.

KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nitelikli Eleman İstihdam Desteğinden yararlanan işletmeler 2 sene boyunca bu desteği kullanabilirler. Aynı anda en fazla iki personel üzerinden alınabilecek bu destek için 2 sene içerisinde en fazla 4 başvuru yapılabilir. Programın temel amacı işletmelerde kalifiye personellerin arttırılması ve işletmelerin kalifiye personel çalıştırma noktasında rekabet güçlerinin yükseltilmesidir.

Destekten Kimler Yararlanabilir?

KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan, en az 5 sigortalı personeli bulunan ve KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan işletmeler bu destekten yararlanabilir. Destek kapsamında işe alınacak personelin yükseköğretim kurumlarından mezun olması gerekirken; başvurusu yapılan personelin destek başvuru tarihinden önceki 12 ayda işletmede sigortalı olarak çalışmıyor olması şartı aranır. İşletmenin başvurusunun onaylanması halinde nitelikli personelin maksimum 45 gün içerisinde işe girişinin tamamlanması gerekir.

Bir Personel İçin Ne Kadar Destek Alınabilir?

Nitelikli Personel İstihdam Desteği alınan bir personelin net maaşının %60’lık kısmı KOSGEB tarafından geri ödenmektedir. Geri ödenen rakama ikramiyeler, AGİ ve prim gibi ek ödemeler dahil edilmemektedir.

Personel ön lisans mezunu ya da iki yıllık yüksekokul mezunu olursa minimum 2500 TL net ücrete sahip olması gerekir. Lisans ve üstü derecelerde mezuniyeti olan personeller için bu rakam 3500 TL’ye çıkacaktır.

Az sonra bir hesaplama gerçekleştireceğiz ancak öncesinde destek oranının değişmesiyle ilgili bilgi vermek istiyoruz. Yazının başında da belirttiğimiz gibi işe alınacak personel kadın, yeni mezun, birinci dereceden şehit yakını ya da gazi ise destek oranı %80’e çıkmaktadır.

Bir işletmenin 4 yıllık lisans mezunu kadın bir personeli minimum 3500 TL net ücretle işe aldığını düşünelim. 3500 TL’nin %80’i KOSGEB tarafından karşılanacağı için işletmenin ödemesi gereken rakam 3500 TL üzerinden hesaplanan sigorta primleri ve 700 TL ile sınırlı olacaktır.

Neden Nitelikli Eleman İstihdam Desteğinden Yararlanılmalı?

Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar ve işsizlik oranının artması piyasa koşullarını güçleştiriyor. Her ne kadar bu yansımalar yalnızca işsizlik sorunu ile mücadele eden kişilere indirgense de işletmeler nitelikli personel bulma noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kimi zaman istenilen kalifikasyonlarda personel bulunamıyor kimi zaman ise bulunan personelin maaş beklentisi karşılanamıyor. İşte bu noktada KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği büyük bir avantaj olarak ön plana çıkıyor.

Küçük işletmelerin göreceli olarak daha büyük rakiplerine karşı rekabet gücü artıyor, nitelikli personellerden yüksek verim alınabildiği için işletmelerin vizyonunda da ciddi bir farklılaşma yaşanıyor. Tüm bu desteklerden yararlanarak işletmeler zorlu ekonomik koşullarda dahi işlerini büyütme şansı yakalıyor. 

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler