İşinizi Bırakmadan Nasıl Girişimci Olursunuz?

Son Güncellenme: Fri Apr 2024 10:14

Kendi işine sahip olmak isteyenler mevcut durumlarını değiştirmek ve risk almak konusunda endişelenirler. Bu haklı endişenin hayallerinize engel olması yerine biraz geciktirmesini sağlayarak istediğiniz işe sahip olabilirsiniz.

İşinizi Bırakmadan Nasıl Girişimci Olursunuz?
Enes Öksüz admin

Kendi işine sahip olmak isteyen pek çok maaşlı çalışan olduğunu biliyoruz. Ancak çalışan insanlar iş kurmak gibi büyük bir adım atma konusunda gerek maddi nedenlerden gerekse manevi güvencelerden dolayı genellikle cesaret gösteremezler. Kendi kariyerinde çalışma hayatı ile iş kurma süreci arasında olumsuzluklar yaşamış ve bağlı olduğu şirketin kurumsal hataları nedeniyle özgeçmişinde kötü izlere sahip olan Patrick McGinnis’in yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak anlattıkları pek çok insana ilham olmuştur. McGinnis insanların iş sahibi olmak için nasıl adımlar atması gerektiği konusunda ilham veren deneyimi ile öne çıktığından dolayı bu alanda verdiği tavsiyeler oldukça dikkat çekiyor. 

Girişimcilik Algısının Değişmesi Gerekiyor 

Teknolojinin artık kolay ulaşılabilir olması ve bu kolaylığın maliyetinin azlığı insanların girişimciliğe olan bakış açıları da değişiyor. İnsanlar bir işi yönetmek için sadece bilgisayar, internet bağlantısı ve akıllı telefona ihtiyaç olduğunu görmekte zorlanabiliyor. Bu bakış açısı fazla rahat ve kolay gelse de aslında girişim yapılan işe göre daha kolay ya da daha zor olabiliyor. Teknolojinin sağladığı bu faydayı insanlar etkili bir şekilde kullandıkları zaman mevcut işlerini koruyarak girişimci olmayı başarabilirler. Girişimcilik algısı her zaman o dönemin popüler işleri üzerinden şekillenir. Çalışan bir insan restoran açma hayaline sahip olabilir ya da spor ürünleri mağazası. Ancak mevcut işini bırakmadan böyle bir girişimde bulunması kolay olmayacağından dolayı hayal büyük bir değişim yaşanmazsa hayal olarak kalmaya devam eder. Girişimcilik sadece kendi işine sahip olmak anlamına gelmez. Aynı zamanda mevcut şartlarda bunu en iyi şekilde yapacak şekilde konumlanabilmek anlamına gelir. 


Tam Zamanlı Girişimci Olmak Zorunda Değilsiniz 

"%10 Girişimci: Girişimcilik Hayalinizi İşinizi Bırakmadan Hayata Geçirin" kitabıyla tam zamanlı çalışmanın ve aynı zamanda girişimciliğin mümkün olduğunu anlatan McGinnis bakış açısını herkesten farklı şekillendiriyor. Çalışanların %100 eforla girişimci olmak yerine %10 girişimci olmayı seçmesi her zaman kazandırıyor. Bu durumun sağladığı faydalar ertelenmeyen hayaller ve azaltılan riskler olarak insanları çift yönlü bir kazanç sağlıyor.

Kendi işini kurmak isteyenler büyük bir adım ile hayatlarını değiştirmek isteseler bile tam zamanlı işlerini bırakma endişeleri yüzünden bu adımı atamazlar. İnsan tüm birikimini bir işe yatırdığında kendini yeterince güvende hissetmez. Bu yatırımın üzerine mevcut işini bıraktığında çeşitli endişeler geliştirir. %10 girişimcilik modeli ile tolere edilebilir risklerle girişimciliği denemek mümkündür. Girişimcilik deneyimlerinizi yarı zamanlı yapabilir ya da dijital alanlarda gerçekleştirebilirsiniz. Ek iş olarak başlattığınız girişiminiz size karlılık beklentisi ve stresi yaratmaz. Mevcut işiniz devam ettiğinden dolayı stresiniz ve endişeniz olmayacağı için girişiminizle panikle verilen yanlış kararlardan uzak olacak şekilde ilgilenebilirsiniz. Bu size başarısız olma rahatlığı, güvende olma hissi ve emin adımlarla ilerleme fırsatı sağlar. 

İşinizi Yarım Bırakmadan Girişiminizi Yönetin

Girişimciliğe %10’luk bir performansla adım atsanız da bu mevcut işinizde performans kaybı yaşamanıza neden olur. Bu modelde günlük iş her zaman girişimden önce gelmek zorundadır. İşinizle ve girişiminiz ile ilgili zaman planlaması yaparken dürüst ve hakkaniyetli davranmanız gerekir. İşinizi yarım bırakmanıza neden olacak sektörlerden uzak durduğunuz zaman yarı zamanlı girişimciliğinizi daha iyi bir şekilde sürdürebilirsiniz. Gayrimenkul, e-ticaret, danışmanlık, teknoloji gibi sektörlerde attığınız adımlar uzaktan kontrol edilebilir olduğundan dolayı mevcut işinizi yarım bırakmanızı gerektirmez. Girişiminizi büyütürken tam zamanlı işinizi göz önünde bulundurarak adımlarınızı atabilirsiniz. Ek yatırımlarınızı planlamalı mümkünse büyük adımlarınızı hesaplayarak geri dönüşlerinde tatilde olmayı bile deneyebilirsiniz. Bu sayede işinizi aksatmadan, çalıştığınız kuruma karşı kötü hissetmeden girişiminizi ilerletirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da yaptığınız girişimin yatırım ihtiyacıdır. Sermayenizi arttırmanız ile gelişecek olan varlık yoğun sektörlerde yarı zamanlı girişimci olarak bulunmak yanlış bir adım olur.

 

Niş işler ve niş sektörler konusunu bir önceki yazımızda Niş Sektör Nasıl Seçilir? başlığı altında inceledik. Göz atmanızı tavsiye ederiz.

İçeriklerden Haberdar Ol! Hemen E-Posta Bültenine Kaydol!

Önerilen İçerikler